Jag hade fel !

Det blev inget intrigerande mot mitt partis nominering av mig till platserna i kommunstyrelsen och arbetsutskottet. Istället blev det partiet Politiskt Alternativ som drabbades av sosseledningens nu välbekanta split-  och  splittringsfrierier.

Därmed har jag personligen nått andra steget mot mitt mål att få insyn över de övergripande beslutsprocesserna och den ekonomiska styrningen. Det första var att bli accepterad av mina partikollegor. Det tredje steget blir att få budgeten periodiserad och införa realtidsuppföljning av kostnadsutvecklingen, så att beslut om insatser hinner tas i tid. Förutom dessa tyngre konkreta åtgärder kommer det att finnas gott om andra frågor som ska utredas och avvägas innan beslut.

Då jag av KD:s nomineringskommitté föreslagits att ta plats i kommunens innersta politiska organ KSau, förväntade jag mig, trots löften om motsatsen, att mötas av intrigerande utspel i syfte att blockera mig. Vi var därför väl förberedda med några trumfäss i rockärmen, vilka vi dock aldrig behövde ta till.

Att Karl-Gustav Abramsson vid fullmäktigemötets avslut tackade församlingen för ett balanserat och disciplierat uppträdande under fullmäktige kändes dock en smula märkligt !?

Det rimliga hade väl varit att han riktat sitt tack till sig själv, för att han kunnat avhålla sig från utspel av samma typ som under förra valfullmäktige. Inte var det oppositionen som skapade den usla arbetsatmosfär, som alltsedan valfullmäktige den 1 nov 2010 lade sin tunga skugga över alla sammanträden. Ett datum som få av oss kommer att glömma under återstoden av våra respektive politiskt aktiva år. Möjligen i konkurrens med den 20-21 juni 2011 då samme intrigernas okrönte konung lyckades med konststycket att överföra fastighetsbolagets styrelseansvar på två representanter för kommunen som hyresgäst med hyresavtal, och därmed undslippa sitt eget ansvar som styrelseledamot !

Så allmänheten må känna sig förvirrad av allt förnekande kryddat med att det hela nu maskerats nödhjälpligt med en yttre kosmetisk  attitydförändring, men även om man lyckas täckmåla en sebra vit, så brukar ränderna synas vid första ordentliga regnväder. Men jag hoppas att jag får fel där också.

 

Husomhelst så är jag mycket hedrad över dels det personliga väljarstöd jag fick, dels över att ha nominerats till politikens innersta rum, samt överväldigad över att ha fått förtroendet att bli gruppledare för Kristdemokraternas lokalavdelning i mitt älskade Vilhelmina.

Jag ska göra mitt bästa för att förvalta alla dessa förtroenden och samtidigt hålla dörren öppen för alla som känner att de bär på någon form av kritik mot hur jag kommer att sköta mina uppgifter.

Kritik mot mig som person, mitt språk, mitt utseende eller hur jag väljer frågor att engagera mig i, kommer jag dock även i fortsättningen att avfärda utan att fästa nämnvärt avseende vid.

 

10 kommentarer

  1. Max Fredriksson

    Som en av medlemmarna av nomineringskommiten för KD kan jag bara säga att vårt mål hela tiden var att försöka få bäste man eller kvinna på respektive plats och jag känner mig nog ganska nöjd med det. Nu återstår det rent politiska hantverket de kommande fyra åren där vi övrigamedlemmar ska försöka hjälpa och stötta så gott vi kan.

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Max !
      Jag hyser den största respekt för ditt personliga kunnande och dina olika kompetenser, men ditt omdöme som ledamot i nomineringskommittén törs jag däremot inte riktigt sätta full tillit till.
      SKICKA EN SÅN SOM JAG !

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din mommentar Toni Appelqvist !
      Tack för lyckönskningen och jag ska absolut göra mitt bästa utifrån förmåga och kunskaper, men det krävs alltid fler än en för en riktig tango.
      Jag känner mig därför väldigt tillfreds med att ha med Rickard Norberg och Olga Makarycheva i fullmäktigebåset.
      Synd bara att inte vi uppnådde de 20% röstetal som jag hade hoppats på, då hade ännu fler av våra kompetenta kollegor kunna backa upp den Kristdemokratiska värdegrundsbaserade politik vi tre avser att föra.

  2. Toni Appelqvist

    Men om jag nu får ha en åsikt gällande något som absolut inte angår mig.
    Om ni nu fick 2 platser. Är det klokt att ge en av dessa platser till en person utan politisk vana. Vore det inte bättre att någon av de dina med stor erfarenhet fick den platsen?
    Eller kör ni varannan oaktat dom politiska erfarenheterna?
    Personligen så anser jag detta är helt fel av er. Men som sagt. Angår mig inte ett dyft egentligen.
    För övrigt så får jag gratulera till din plats och bordsgranne. Där kan ni sitta och smida planer inför vårt samarbete iom att SD är en vågmästare.
    Detta ser jag fram emot kompis. 🙂

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      KD-Vilhelmina har 3 mandat i fullmäktige.
      Dessa är nu förutom av mig själv, besatta av Rickard Norberg och Olga Makarycheva.
      Om det är mig du syftar till som ”en person utan politisk vana” så har du givetvis rätt att ifrågasätta vad jag kan åstadkomma.
      Jag känner mig dock inte ett dyft orolig inför uppgiften utan har redan upptäckt brister i den ansvarsuppdelning som befintlig organisation vilar på.
      Om det gäller en kommunförvaltning eller en företagskoncern spelar mindre roll för hur man väljer att klargöra ansvarsgränser kontra befogenheterna.

      Är det Olga M. du syftar på så har hon både nominerats och fått sin plats på valsedeln grundat på sina personliga egenskaper, där hennes engagemang varit en av de tyngre vägande skälen. Att hon är ny i vår politiska organisation fråntar henne på inget vis hennes gedigna livserfarenheter. Att hon råkar vara kvinna är för mig irrelevant, liksom hennes tro, hudfärg, nationalitet, sexualitet eller etniska ursprung. Olga har hela vägen visat att hon är genuin kristdemokrat i sin värdegrund och detta i kombination med att hon känner sig motiverad att ta ett mera vidgat medborgaransvar genom att addera ett politiskt uppdrag till sina övriga, ger henne full legitimitet att ta sig över den byråkratiska barriär som den komplexa organisationen utgör.

      Är det Rickard Norberg du åsyftar som personen ”utan politisk vana” så behöver du däremot helt klart bättra på din personkännedom.

      Vad gäller SD:s representation i fullmäktige så har Erik Axelsson inte tilldelats någon plats i styrelse eller nämnder.
      Däremot anser jag att han bör ha rätt att kräva insynsplats i olika parlamentariska utredningar, där för närvarande endast Kittelfjällsberedningen är den aktuella. Detta var även alliansens åsikt och till sist hela fullmäktiges, varför han invaldes.
      För övrigt ser jag i första hand till personen Erik Axelsson och ser fram emot fördjupade ideologiska samtal med honom, liksom vad gäller alla andra som inte delar min egen politiska värdenorm.
      Jag känner mig väldigt lugn och trygg i mitt eget ställningstagande och känner ingen som helst motivering till att sälla mig till de som vill frysa ut personen på grund av hans partitillhörighet. Tvärtom gör jag vad jag kan för att hjälpa både honom och andra nya fullmäktigeledamöter som känner att de vill ha mitt stöd att finna sig tillrätta i de olika processerna och rutinerna.
      Hur Erik och andra däremot kommer att rösta vid eventuella jämviktslägen, lägger jag mig inte i.
      Där måste han och andra agera helt utifrån sin egen övertygelse, på samma sätt som jag själv.

      Är du nöjd med svaret ?

  3. Toni Appelqvist

    Göran Jonzon
    Den stora skillnaden är att vi(SD) inte har fler att välja på. Men KD har ett flertal gamla politiker i sitt radband att tillgå.
    Jag förmodar att du förstår skillnaden.
    Men nog om detta. Jag bara la mig i något som inte angår mig(som vanligt)

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Förvisso Toni, men nu har medlemmarna internröstat och nomineringskommittén sagt sitt och till sist har styrelsen fastställt nomineringskommitténs förslag utan reservationer.
      Det kan väl knappast bli mer demokratiskt.
      Att vi ständigt behöver ett inflöde av nya på den politiska arenan för att fylla på där äldre kliver av blir väl ganska begripligt.
      I vilken ordning man sedan hamnar beror ju främst på hur man förväntas fungera ihop med andra i kombination med ens egna personliga egenskaper och kompetenser.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.