Rasmus 16 skrev ett brev

Jag blir så glad när jag ser ungdomar som Rasmus, som bryr sig och som tar reda på vem som är ansvarig för övergrepp mot moder natur.

 

Öppet brev till Linköping

 

6 kommentarer

  1. Gunder Lindgren

    Att läsa denna miljömedvetna ungdoms brev som ställd till en kommun visar på ett makalöst exempel på dubbelmoral i politiken. Det gjorde att min dag blev räddad.
    Rasmus borde premieras på något sätt av miljörörelsen i Sverige . Han visar även på ett civilkurage utöver det vanliga. När man läser brevet borde man som vuxen komma till eftertanke, kan jag göra mer för miljön, inte enbart prata om det utan kanske även spara på belysningen, köra lite mindre bil, etc. etc. Nu är nog inte hans kommun den enda som i sina beslut säger en sak och i handling gör något diametralt motsatt. Men han visar med skärpa på dubbelmoralen i svensk kommunalpolitik. Det är lätt att ta beslut som gynnar miljön men sedan i handling, för att förbättra kommunens ekonomi fullständigt strunta i miljön.

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Vi är definitivt inte förskonade från motsvarande dubbelmoral här uppe i norr heller, precis som du antyder.
      Jag har ett par alldeles färska exempel som jag noga överväger hur jag bäst ska tackla.
      Det finns många som direkt är beredda att ställa upp på i stort sett vad som helst för 30 silverpenningar.

  2. Gunder LIndgren

    Vi har i färskt minne där företrädare ville sälja ut ett av Sveriges bästa harr och öringsvatten för en handfull kronor. Ett vattendrag som idag beräknas inbringa ung 2 miljoner per år till kommunens näringsidkare. Vattnet, vilket nu rinner någorlunda fritt, som ska ändras på så att biotopförbättringar kan ske, sätter Vilhelmina på kommunen och därmed ger ett större incitament att komma upp som turist att besöka kommunen. Vi, min kollega och jag, håller kontakt med en man som vill köpa eller långtidshyra en stuga för att kunna komma upp och fiska i ännu större grad. Detta har blivit mest troligtvis omöjligt om vattenfall har fått genomföra sina överledningsplaner. Att lägga sig platt för ett företag, i detta fall vattenfall, tyder på att kommunledningar och andra politiker gärna säljer sig för spottstyvrar.

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Det sorgligaste i sammanhanget är att det fortfarande finns gamla förkämpar för en överledning som vägrar ta till sig nya fakta i form av att de i praktiken har haft möjlighet att se vad det substanisiella värdet var, av uttalade förespeglingar om stora arbetskraftsrekryteringar i kommunen. De stora dammförstärkningar som företagits både i kultsjödammen och voljmsjödammen har tagits av utländska entrepenörer som i stort sett enbart förlitar sig på egen specialistutbildad personal.
      Ändå kan dessa mångmiljoninvesteringar inte tillnärmelsevis mäta sig i komplexitet med en tunnelborrning.

      De komplicerade ekologiska beroendeförhållandena under vattenytan förblir för de flesta lika ointressant som vad som döljer sig under de gamla soptipparnas täckningsmassor. Men när systemen kollapsar och lakvattnet från tipparna når dricksvattentäkterna, då torde nya ramaskrin höras och ingen finnas kvar att ställa till ansvar.

      • Gunder Lindgren

        Tack för dina kloka kommentarer Göran.
        Detta du nämner bygger på det faktum att vi väljer vad vi vill se som människa. Är det / känns det obehagligt eller svårt att förstå eller skaffa sig information om väljer vi att förtränga eller vägra inse faktum. Det är därför som gamla övertäckta soptippar kommer att bli en stor miljöbomb för nästa generation att ta hand om. Det samma gäller vad som sker under ytan i ett vattendrag. Ser vi inte hur dåligt ett vattendrag mår så existerar inte problematiken med vattendraget och det kan säljas ut till elproducenter för småpengar.
        Tyvärr är vi bara människor med alla våra fel och brister men vi måste börja tänka efter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.