Boko Haram i Vilhelmina ?

När en 16-årig ung flicka hotas med kniv mitt i Vilhelmina samhälle och blir skuren, börjar det bli riktigt kusligt.

Inte blir det bättre av uppgifter som publicerats i en dagstidning om att gärningsmannen var ”mörkhyad” och talade ett annat språk.

Handlar det om en galning eller var det ett försök till rån eller våldtäkt ?

Har det någon bäring på vår västerländska livsstil där flickor självklart ska ha samma rätt till utbildning och arbetskarriär som pojkar, eller var det en desperat åtgärd för att komma in i svenskt fängelse för att slippa utvisning?

För något år sedan hände något liknande när en bilist jagades av vad som i förstone syntes vara en galning.

Att utvisning kan innebära panikartade reaktioner känner jag till, men varför ge sig på en ung flicka då?

Och varför inte sedan stanna kvar och låta sig gripas?

Av de knappa fakta vi har som civila verkar företeelsen väldigt otäck och skrämmande.

Men varför dröjde det 6 dygn innan polis och media släppte ut uppgiften?

Misstror de vanliga medborgare i det civila samhället från att kunna hantera uppgifterna och bedömmer de i så fall situationen korrekt ?

Vilka uppgifter finns det utöver vad vi fått veta hittills ?

 

12 kommentarer

  1. Kenneth Hellberg

    Göran, hur menar du när du skriver:
    ”Inte blir det bättre av uppgifter som publicerats i en dagstidning om att gärningsmannen var ”mörkhyad” och talade ett annat språk”

  2. Magnus Johansson

    Hej Göran!
    Du skriver om ”knappa fakta” och då förstår jag inte din fråga:

    ”Har det någon bäring på vår västerländska livsstil där flickor självklart ska ha samma rätt till utbildning och arbetskarriär som pojkar, eller var det en desperat åtgärd för att komma in i svenskt fängelse för att slippa utvisning?”

    Vet du något mer än gemene man eller är det bara början på en ryktesspridning?

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Magnus Johansson !
      Jag berörs mycket illa av att en ung flicka blir överfallen i vårt samhälle.
      Istället för att tiga, blunda eller gå ut med falska uppgifter, försöker jag orientera mig i vilka upptänkliga logiska orsakssamband som kan finnas.
      Man vill ju gärna ha ett svar på frågan VARFÖR?
      Så länge inte den frågan är besvarad får man försöka orientera sig bäst man kan via logiken.
      Utan logik återstår bara skräcken, vreden och det otyglade hatet.
      Då är det alltid bättre att tala öppet, lugnt och sansat om vad det än vara må.
      Men jag vet också att det finns sådana som hellre lägger stora feta täcket över allt som innehåller något känsligt eller kontroversiellt.
      Därför undrar jag varför det dröjde 6 dygn innan allmänheten underrättades i just detta fall ?
      Där hittar jag ingen som helst logiskt gångbar förklaring.
      Trodde man från polisens sida att befolkningen skulle bilda en mobb och löpa amok?
      Då känner man nog inte folket här tillräckligt väl.

      Begreppet Boko Haram har jag förstått som en slags fatwa mot västerländs utbildning, där flickor ges samma möjlighet som pojkar.
      ”Boko” skulle då översättas med ”Västerländsk utbildining” och ”Haram” kallas det som är förbjudet enligt koranen eller som kristna säger ”synd”.

      När den överfallande inte talade svenska måste han väl rimligen begripit att flickan skulle stå oförstående inför vad han var ute efter?
      Varför brydde han sig då ens om att tala ? Var det för att ingjuta sig mod och i så fall försöka legitimera vad han hade för avsikter ?
      Vad var i så fall avsikterna?

      Jag kan inte låta bli att försöka se rationellt på varje händelse och hittills har inget visat sig helt sakna bakomliggande orsaker, knappast heller i detta fall.
      Jag kan inte bara tugga i mig knapphändiga rubriker och acceptera sammanhang som saknar logiskt sammanhang.

      Givetvis måste även alternativet att flickan av någon anledning ljugit ihop historien finnas med som en utgångshypotes i utredningen, men jag har svårt att se någon logik i det alternativet.

  3. Lennart Fjellman

    Tjo.

    Jag vill börja med att utrycka mitt lidande till dom drabbade för detta meningslösa våld och dess anhöriga.
    Ja man kan ju fråga sig varför. Jag tror ju att vederbörande inte mår speciellt psykiskt bra, varken före eller efter det han gjorde. Det är nog inte speciellt vanligt i någon kultur på jorden att man maskerar sig och går runt och attackerar människor med kniv. Psykvården är, enligt min egen åsikt, så pass dålig i Sverige att det med lätthet skulle ha kunnat vara vilken färg på huden som helst. Men nu var det i alla fall enligt polisen en ”mörkhyad” person vilket i sig kan innebära vara som helst. Kanske svenne svensk som fått försöka självläka sin psykiska sjukdom, eller Ahmed som efter att bevittnat sin familj slaktas, tvingats fly sin hembyggd och lyckats ta sig till Vilhelmina.

    Kontentan är att samhällets skyddsnät är avvecklade eller underdimensionerade för den växande psykiska ohälsan och dess konsekvenser.

    Vi får hoppas att gärningsmannen ifråga lagförs och får det straff/vård som denne behöver.

  4. Gunder Lindgren

    Hej Göran.
    Jag är fullständigt överens med vad Lennart Fjellman skriveri sin kommentar.
    Nedmonteringen av psykvården i Sverige började under 80-talet. Det började konkret med att de institutioner som då fanns, ex-vis Umedalen avvecklades och alla som då bodde i institutionerna flyttades ut i samhället för att som det då sas att institutionsvård var av ondo och skulle avvecklas. Detta ledde bara till att flertalet av patienterna kom att hamna mellan stolarna, de skulle klara sig själva endast med lite hjälp av de sociala myndigheter som fanns i kommunerna. Detta lade en stor börda på kommunerna som ingen utredare, tror jag, hade förutsatt. Alla klarade sig inte utan istället behövde de vård av den öppna psykvården som stod handfallen, resurserna saknades i de flesta landsting. Nu såg staten till att mer resurser till landstingen och kommunerna inte flyttades över för att klara den uppkomna situationen. Vad händer? Jo istället för en god vård under mera kontrollerade former skulle varje person med psykisk sjukdom klara sig själv med en minimal stöttning.
    Facit av denna nedmontering ser vi idag. Personer med relativt små psykiska problem får inte vård/hjälp i tid och sjukdomen eskalerar.

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Gunder !

      Det var ju maken till minister Anna Lind, Bo Holmberg, som genomförde den omorganisationen och han och barnen fick ju på ett mycket beklagligt sätt ta konsekvenserna för felbeslutet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.