Flyktinghantering som håller på att kollapsa ?

Läs Mats Edmans inlägg om flyktingmottagning och integrationsproblemet

 

Besluten om flyktngmottagningen borde rimligtvis komma nerifrån och uppåt, inte tvärtom.

Varför görs ingen ordentlig genomsyn av sveriges kommuners förmåga att möta den växande flyktingströmmen och varför beslutas inte om en miniminivå av service som vi klarar av utan att överanstränga skolsystem och socialsystem ?

Frågan måste kunna diskuteras öppet utan att åsiktsmaffian kastar sig över varje ansats, med beskyllningar om dolda (SD)-sympatier och rasistbeskyllningar.

Sedan undrar jag om Mats Edman med normalkommun menar mediankommun, för dividerar jag 9 millioner medborgare med 290 kommuner så bli inte kvoten 15000 invånare/kommun utan det dubbla som medelvärde. Medianvärdet däremot kan säkert ligga någonstans kring 15000.

Men hans tankar är som vanligt väl värda att begrunda.

12 kommentarer

  1. Kenneth Hellberg

    Jag blev brydd på hur er ordförande i KDU blev behandlad både av andra partier och även sitt moderparti KD när hon gick ut och menade på att det måste sättas en gräns på hur många flyktingar Sverige mästrar med att ta emot, jag är övertygad att det finns en gräns både ekonomiskt och praktiskt men ingen vågar prata om den. För mig så är en tydlig gräns bra, det innebär att man kan flytta på den med argument och olika åtgärder….Tyvärr så är det så att vi har olika uppfattningar om hur vår flyktingpolitik ska bedrivas och att vi får en överenskommelse som majoriteten i Sverige kan ställa sig bakom är nog ett måste., annars kommer partier som SD och i värsta fall SVP växa.

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      En rimlig begäran vore väl att varje kommun själv betros att via sina kommunstyrelser och fullmäktige avgöra hur många och vilken typ av flyktingar man klarar av att ta emot och integrera ?
      Att statsbidrag utgår fram till dess personen har en egen försörjningskraft vore väl även det ett rimligt krav.
      Vidare bör man kunna begära att dessa statsbidrag kompenseras ur gemensamma EU-kassan, för att kompensera de nationer som visar prov på större biståndsvilja.

      En människosyn som jämställer alla som lika mycket värda kan aldrig vara samma sak som att man slutar ställa krav på motprestationer som en egen vilja att komma vidare. Trauman och psykisk kollaps tar tid att läka, men den som helt givit upp sin vilja kan ingen i världen hjälpa. Livet är en kamp och var och en av oss råkar någon gång ut för depressioner av olika anledningar, men sorgen har sin tid och kampen för livet måste alltid fortsätta så länge vi kräver ett människovärde. Där slkiljer vi inte ut oss på något avgörande sätt från någon annan livsform.

      • Kenneth Hellberg

        Problemen som blir när kommunerna själva ska avgöra omfattningen av sitt flyktingmottagande blir att fattiga kommuner tar emot för många för att de behöver bidragen i kommunkistan och rika kommuner tar emot löjligt få, Sveriges mottagande av flyktingar ligger på alla kommuners ansvar, och om man inte tar sitt ansvar så borde regeringen kunna ”tvinga” de att göra det.

        • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

          Det här med tvång och pekpinnar uppifrån har aldrig skapat någon välvilja och hjälper knappast till att väcka engagemang hos medborgarna för att möta främlingen med välvilja, eller hur ?

          • Kenneth Hellberg

            Det kan du har rätt i men vad gör man med kommuner som inte anser sig vara skyldiga till att dra sitt strå till stacken? Morötter påverkar fattiga kommuner men inte Danderyd, Djursholm mm.

          • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

            Jag känner stort förtroende för att varje kommun har den ledning kommunmedborgarna röstat fram.
            Skulle jag skriva väljarna på näsan hur de ska förhålla sig i en specifik fråga, så toge jag i och med det på mig besserwisserkostymen och det ser jag inga skäl att göra.
            Vattnet finner alltid sin egen väg till havet och vill man göra något seriöst så ska det nog helst ske i respektfull samverkan.

            Man får nog välja väg i denna fråga.
            Antingen gör man som en hel del utvecklingsländer och upprättar flyktingläger i väntan på att så snart som möjligt återsända flyktingen till sitt hemland. Då handlar det om mat för dagen och kläder på kroppen och knappast något annat.
            Det andra alternativet är att man siktar på integration och assimilation, där man via permanent uppheållstillstånd och medborgarskap slussar in flyktingen i en ny aktiv tillvaro.
            Bestämmer man sig för det senare så krävs betydligt mer genomtänkta strategi och handlingsprogram än vi sett prov på hittills från ansvariga myndigheter.

  2. Gunder Lindgren

    Tack Göran för kommentaren och frågan i bloggen.
    Kommer flyktingpolitiken att kollapsa? Kan vi besvara den frågan utan att kallas rasist eller påstås vara anhängare av SD eller SvP?
    Ja säger jag och vi måste börja diskutera det med det snaraste. Detta då om vi inte gör det drabbas inte bara det svenska samhället utan även de stackars flyktingar som kommer i tron att här är landet som flödar av mjölk och honung, hit lurade av skrupellösa flyktingsmugglare som har upptäckt en underbar väg till rikedom.
    I den krönika du hänvisar till gör Mats Hedman en jämförelse mellan den stora utvandringen till Amerika från Sverige under sent 1800-tal och det tidiga 1900-talet, då ung. 1.5 miljoner svensklar utvandrade för att söka lyckan ”overthere”. Men skillnaden är stor jämfört med Sverige av idag.
    USA var inte genomreglerat som Sverige idag är och ett antal gånger större i yta. Det var mycket lättare att skaffa sig en utkomst, dock ska man veta att det var ganska många som kom tillbaka fattigare än då de for.
    En vettig migrationspolitik måste ha sin utgångspunkt i hur tar vi hand om flyktingarna på bästa sätt och inte hur ska vi i kommunerna tjäna så mycket som möjligt på dem. Vi ska ha i åtanke att bland de flyktingar som kommer hit finns det personer med kunskaper som vi behöver,läkare ,sjuksköterskor m.m. Alltså personer i bristyrken. Sedan ska vi inte falla i fällan att alla som kommer hit bara vill leva på bidrag, de flesta vill arbeta men hur och var när vi har en arbetslöshet på drygt 7% och dessutom tar det år av väntan innan läkare från länder utanför EU kan få sin licens, detta på grund av Socialstyrelsens tröghet, ävenså sjuksköterskor.
    En vettig flyktingpolitik baserad på hur vi ska integrera flyktingarna på ett sätt som inte innebär att de övriga samhället kollapsar är ett måste. Att bara öppna våra hjärtan ( och plånböcker) utan en vettig strategi kommer att göda SD och SvP och frågan om flyktingspolitiken övergår till en diskussion om vi och dom där förnuftet kommer att få stryka på foten.
    Här är det av stor betydelse att kommunerna måste ges möjlighet till att utifrån råd och rustning kunna i samverkan med statsmakterna tillse att om det krävs stora investeringar i infrastrukturen kunna ersättas av staten och de i sin tur ersättas av EU. Att kräva av kommunerna de ska ta emot flyktingar en masse utan att kommunerna ska ersättas fullt ut känns inte bra. Nu ersätts kommunerna av migrationsverket vilket vissa kommuner ser som inkomst till kommunkassan men egentligen lurar sig kommunerna. Meningen med ersättningen att det ska bli ett plus-minus resultat och ingen kassako. Dock är det stor risk att om flykting mottagningen blir större utan mer medel till kommunerna, kommer många kommuner få det kärvt inom bland annat skolverksamheten.
    Att ta emot flyktingar utan att ta hand om dem är i mina ögon rent fördjävligt. Ska vi ta emot flyktingar ska vi ge dem en vettig chans till omstart. Det som nu sker är vansinnigt, både mot kommunerna och flyktingarna. Det finns inga vinnare i vad som sker nu.
    Detta är ett problem som kommer att växa oss över huvudena om inte en omstart sker snart. Här anser jag att det måste till en nationell samling kring problemet. Vi måste lyssna till varandra i denna fråga, även de som röstade SD och inte förkasta vad de säger bara för att ledningen uttrycker främlingsfientliga idéer. Att inte lyssna de 13 % som röstade på dem är som att vägra köpa en bil bara för ratten är så ful.

  3. Kenneth Hellberg

    Integration ja assimilation nej. Att integrera tillsammans är viktigt för att en nation ska fungera, det handlar om att man förstår och respekterar varandras olikheter och anpassar sig de lagar och regler som är gällande i landet. Assimilation är att ändra sig totalt för att passa in, kan vara allt från matvanor, klädstil, musik, åsikter och i slutändan överge sin kultur, historia och sitt språk.

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Jag förstår hur du menar och säger inte emot där, fast jag menar att en viss assimilation ändå är nödvändig om man ska kunna integreras. Att lära sig språket är ju ett steg till assimilation och att dela vissa kulturella särdrag innebär ju inte att man behöver ge upp sina egna.
      Att en muslim inte skulle kunna fira midsommar verkar ju inte underlättande för integrationen heller.

      • Kenneth Hellberg

        Sant, vissa saker måste man ta till sig i ett nytt land, exempelvis språket, rätta sig efter lagar och de regler som finns. Sen tror jag att de flesta inom tid blandar in delar från den svenska kulturen med sin egen precis som vi svenskar tar till oss från andra kulturer…..plocka lite här och där, gäller även matkulturen. Ge det tid så blir vi lika till slut, människan anpassar sig efter sin omgivning…..det viktigaste är att det får ske frivilligt och inte av tvång.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.