Protes-tröstare för trygghetstörstande

Efter varje val dyker benämningen ”proteströstare” upp från allehanda valanalytiker och förståsigpåare.

Benämningen används främst på den andel som inte röstat så som analytiker och opinionsinstituten förutspått. Likaledes klumpas de som bytt från de stora etablerade partierna till något radikalare, men även de som anslagit en mer konservativ syn åker gärna med i tratten.

Men väljarna är alla individer med olika kunskaper, erfarenheter och värderingar, som gör sitt val utifrån vad de uppfattar som varande det som bäst överensstämmer med sin högst personliga tolkning av vägen mot idealet. Är det då inte att förminska dessas demokratiska status, att självsvådligt klassa deras bedömning som endast varande ett uttryck för missnöje och irritation ?

Vem mer än väljaren själv känner till bevekelsegrunderna för vilken sedel man väljer att stoppa i valurnan ?

Är det inte dessa bättre vetande goddagspiltar som alltid tvärsäkert levererar sina afterkloka valanalyser som utgör stereotypen och som därmed faktiskt förminskar sig själva ?

Vid valsammanräkningen väger varje röst lika tungt i en demokrati.

Vem är då behörig och kompetent att skilja den ena rösten från den andra och avgöra vilka tankar och orsaker som ligger bakom vissa väljares val ?

4 kommentarer

  1. €dor

    Jag hade själv tänkt ta upp det, nu behöver jag inte. Såg tidigare Reinfeldt fick en liknande fråga om ”kärnväljare”, om de gått över till SD. Jag tyckte han svarade bra (som alltid). ”Kärnväljare? Var finns de, väljarna röstar väl efter tycke”. Jag håller med. Hur skulle det se ut om man ALLTID skulle följa ETT parti slaviskt. Då skulle varken partiet eller politiken utvecklas, precis som i gamla öst eller vilken kommunistdiktatur som helst.
    Jag vet inte om jag tolkade det rätt det du menar och gav en matchande kommentar?

  2. Kenneth Hellberg

    Proteströstare är väl de som röstar på ett parti som en protest mot att de andra partierna inte tar upp vissa frågor, inte håller vad de lovar eller så är man helt enkelt less på alla de etablerade partierna…..listan kan nog göras lång. Jag har som exempel haft diskurser med personer som lagt sin röst på SD även om de inte egentligen håller med om deras politik utan de ha gjort det enbart för att visa sitt missnöje och för att som dom säger ”röra om i grytan”, de har ofta svårt att förklara/försvara sitt val och är inte speciellt pålästa varken om SD eller de andra partierna…..många myter och faktafel genomsyrar deras argument vilket som blir när man har avpixlat, exponerat och andra skitskrifter som källor.

    Nog tror jag det finns ”kärnväljare” väljare som ser ”sitt” parti som det rätta både ur ideologiskt och praktiskt synpunkt. Man ska inte förminska eller förakta dessa väljare, de kanske är de väljare som många gånger engagerar sig och följer politiken mest av alla, sen ska man såklart inte vara blind för andra partier……personligen tillhör jag inget parti utan jag försöker följa och analysera utifrån min egen förmåga och sedan göra ett val, jag har inte röstat på samma parti i alla år och vissa år röstar jag på ett parti i kommunvalet och ett annat till riksdag.

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Jag tror inte du är särskilt utmärkande eller avvikande därmed Kenneth, för så gör nog flertalet vill jag tro.
      Väljarkåren tenderar att bli alltmer ”lätta på foten” och det gäller i synnerhet unga och medelålders väljare.
      Sett i sin helhet så finns det ju uppenberligen sådana som officiellt deklarerar att de citat: ”alltid har röstat på (S) och alltid kommer att rösta på (S), så länge de lever” slut citat! Kallar man sådana för kärnväljare så vet jag ju att det åtminstone finns ett parti i Vilhelmina som har ”kärnväljare” (eller röstboskap som några vanvördigt skulle kalla dem).
      Men på den andra sidan har vi sådana som ständigt omprövar sin uppfattning och röstar därefter.
      Men att därmed tror sig kunna klumpa ihop dem under benämning som antyder en gemensam bevekelsegrund av ”missnöje” är ju uppenbart grundlöst om man bara ifrågasätter fenomenet.
      Jag skulle vilja se vad som utskiljer en särskild grupp ”missnöjda” bland dem som vid bordet med valsedlar beslutar sig för vem som får förtroendet. I så motto är väl alla röstande missnöjda och vill se en utveckling eller förändring utifrån de nya förutsättningar som tidens tand alltid mejslar fram ur det som blir historia sedan.
      Den som inte vill ha någon förändring bör ju stanna hemma, då alla partier i någon mån erbjuder anpassningar och förändringar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.