Vad ska tryckfriheten användas till ?

Måste säga att jag blir förvånad över hur viktigt det tycks vara att fortsätta teckna förklemande karikatyrer av den religiösa profeten Muhammed !

För mig innebär tryckfrihet att man ska kunna skriva om vilka tabubelagda ämnen som helst. Men meningen måste väl ha varit att man även skulle ha ett viktigt budskap att framföra, annars blir ju tryckfriheten meningslös. Att håna och retas kallas i skolans värld för mobbing. Anser någon att det är en viktig uppgift att rita karikatyrer, så förväntar jag mig att man har ett motsvarande viktigt budskap att framföra. Jag har inte lyckats uttolka vilket detta viktiga budskap har varit och vilket det fortfarande skulle vara, som motiverar att man gör så många upprörda och störda ?

Det börjar alltmer ta formen av barnsligt obstruerande med själva provokationen som enda syfte.

Men det är kanske jag som har svårt att fatta sådant som är så självklart att det inte behöver förklaras ?

2 kommentarer

  1. €dor

    Nämen så uppfattar jag det också. Jag tycker det blir överdrivet och uppfyller inte något syfte. Låt de ha sin profet och låt de vara lyckligt ovetande om världen utanför. Låt de ha sina träpinnar, käppar och sin profet för sig själva då slipper de hota med ett krig om inte de besinnar sig de som sänder ut dessa karikatyrer världen över.

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Edor !
      Jag hörde i morse hur en satirtecknare i Danmark kommit fram till samma slutsats, nämligen att om teckningarna inte bar fram en ”historia”, så var det dålig satir och borde istället benämnas just ”mobbing” och ”provokation”. Han använde uttrycket historia där jag pekade på att det måste finnas ett tydligt syfte, men vi tänker nog ungefär på samma sätt tror jag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.