Vilken form av kritik ska tystas ?

Sedan jag fick mitt namn mera känt i Vilhelmina och i viss mån verkar förknippas med öppenhet och frihet att uttrycka sig, har fler och fler börjat vända sig till mig dirrekt, för att uttrycka sin förtvivlan över hur slutet vårt samhälle blivit.

Somliga har bett mig hjälpa dem att lyfta frågor som man förknippar med orättvisa och maktmissbruk.

Inte minst har det gällt hur Allmänningsstyrelsen för Vilhelmina Övre Allmänning (VÖA) nyttjar sin maktposition.

Första gången jag hörde de skarpt formulerade protesterna, så gjorde jag som nog de flesta gjort tidigare; jag avfärdade det med att den klagande troligen saknade insikt i regelverk och beslutsordning och var att betrakta som stående lite vid sidan av vårt lagreglerade samhällsbygge.

Men allmer har jag själv börjat intressera mig för sakförhållandena,  i det att jag får signaler från så många håll om att det inte står rätt till och att man direkt begår lagbrott.Jag komer att återkomma till det i ett kommande inlägg.

Därutöver finns det vanliga hederliga medborgare som upplever sig överkörda och att deras rätt att bestämma över sin egendom succesivt fråntas dem genom ett manipulativt agerande från förtroendevalda, som byggt sin maktposition på mycket svaga majoriteter, där ett fåtal av alla röstberättigade finns kvar på orten och där således de största delägarna får oproportionerligt stort inflytande på stämma och styrelsesammansättning.

Jag har beslutat att hjälpa till och låta min egen blogg bli ett forum där de som inte får sin lilla röst hörd i våra länstidningar, kan vända sig för att få en chans att uttrycka sin kritik.

Här följer ett inlägg från en person i Marsliden, som skickat en önskan till mig att få hjälp att publicera:

”Synpunkter på VÖA:s stämma i Saxnäs 6/12 – 2014

Stämman innehöll allt vad till och med Josef Stalin skulle ha varit stolt över: Utrensning, kupp, korruption, maktmissbruk m.m. Innehåll som saknar motstycke i Allmänningens historia.

Utrensning av fyra av sex ledamöter från Fatmomakkeblocket var förslaget från valberedningen. Del av den styrelse som fått VÖA i god ekonomisk balans efter årtionden av vanskötsel.

Den korrupta valberedningen, som inte bara bröt mot all vedertagen anständig praxis och totalt missuppfattat sitt förtroendeuppdrag, tyckte bland annat att en brorsdotter och en jaktkamrat från eget jaktlag var bättre lämpade i styrelsen. Att detta var en lyckosam kupp står väl klart, men väcker många frågor. Vem, vilka låg bakom? Varför ifrågasattes inte alla från Fatmomakkeblocket? Varför skulle de små skifteslagens representanter bort ? Var det för att byar med större röstetalville visa sin makt ?

Om kunskap, engagemang och kompetens väljs bort, för kamratskap, släktskap och skifteslagstillhörighet, då är allmänningen illa ute .

Jag hoppas att en diskussuíon om etik och moral kommer upp på vårstämman i Dikanäs och att ställda frågor kanske får svar.

Anders Larsson Marsliden / 070-6769160″

Min reaktion är att en hel del verbala rallarsvingar är infogade i skrivelsen och det är upp till skriftställaren själv att stå till svars för ordvalet, men om man ser lite djupare upptäcker man en återhållen frustration som kanske inte kan uttryckas på annat sätt ? Man förstår att personer som ägnar möda åt att om och om igen försöka få sådana protester publicerade, möts av kalla handen från press och media. Dels är frågan <smal> och dels fäljer inte ordval och formuleringar den gängse norm som journalister är vana vid. Men om ingen bryr sig om att lyssna och se förbi ordvalet, kommer aldrig eventuella övergrepp på den enskilde individen att ådagaläggas. Jag tycker att Styrelsen för VÖA har en uppgift att reda ut saken med de berörda och jag bjuder gärna på möjligheten att bemöta anklagelserna här på min blogg.

 

Generellt blir det ett problem i en demokrati om personer som inte har en tillräckligt finslipad formuleringsförmåga, ska utestängas från att uttrycka sin kritik mot olika företeelser. Rena oförskämdheter solkar givetvis en formulerad kritik, men när det gäller kritik som riktas mot hur förtroendepositioner nyttjas eller mot myndighetsutövande eller olika beslutsorgan, anser jag att man måste ha en högre toleranströskel, så att man verkligen slipper fram med sakfrågorna genom filtren för etikett och formella uttryckskrav.

Så Anders, nu har jag publicerat din skrivelse och ser fram emot att du blir bemött på ett värdigt sätt även från din motpart.Lycka till !

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.