Skillnaden mellan stad och landsbygd

Här ser man tydligt familjens betydelse.

Detta skulle knappast kunna ske om det var en familjemedlem det gällde, eller hur ?

Och knappast heller i en by, för där känner man varandra.

Så fortsätt att tro på kollektiva lösningar, ni som är förblindade av ideologier !

11 kommentarer

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Kenneth !

      Naturligtvis inte direkt!
      Däremot visar det nog med övertydlighet hur människan är funtad och att detta gör kollektiva lösningar missanpassade för hur vi fungerar.

  1. Suzanne Lindberg Sellin

    Men lämna gamla människor utanför servicehus utan att taxichauffören kollar att personen gått in och personalen ser en stängd dörr och tror att personen kommit hem och gått och lagt sig så får en gammal människa tillbringa en hel natt utanför i kyrlan.
    Eller taxichaufförer som skjutsar hem gamla från lasarettet men har så bråttom tillbaka att man inte har tid att se till att personen gått in i sin bostad.
    Det finns många exempel på fadäser som begås även i glesbygd, jag tror snarare på att det är den individualistiska eran där ”sköt dig själv och skit i andra” mentaliteten sprider sig som ogräs i samhället. Nej jag tror på solidaritet, demokrati och kollektivet där man tar hand om varandra, Vi behöver mer av sånt i vårt numera kalla samhälle där individen ska klara sig själv och inte kan räkna på hjälp när den behövs. Av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov är en ideologi som jag tycker ett samhälle ska ha som norm. Och de är skrämmande att människor kan gå förbi en liggande människa i en snödriva utan att ens bevärdiga med en blick. Det finns en annan film på youtube där en kille först klädd i kostym tigger pengar till en kopp kaffe, Alla ger honom pengar men sen gör han om samma sak klädd i trasor och lump som en tiggare och får inte en sekin av någon. Det säger mig också att många dömer hunden efter håren för att det ä så mycket enklare att inte bry sig och ta ett ansvar över en medmänniska då.

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Suzanne !

      Jag är övertygad om att ifall det vore taxichaufförens egen mamma eller mormor, skulle aldrig den situationen uppstå.
      När man ska vårda eller ge service åt personer man inte har några som helst relationer till, då minskar ansvarstagandet.
      Återigen ser jag det som en fundamental förutsättning alla samhällsplanerare och politiker borde beakta innan man beslutar om kollektiva lösningar.
      En annan sak vi bör kunna uttolka är behovet att återinföra tjänstemannaansvaret i serviceyrken, så att det går att pricka och dra in ackrediteringar, när man struntar i att bry sig om sina vårdtagande.

  2. ronny thellbro

    Hej Göran!
    Du behöver kanske förklara vad du menar med ”kollektiva” lösningar. Jag förfäras själv när jag ser filmen med alla som går förbi utan att ens titta på den liggande personen. Det kollektiva ansvaret för denna nonchalans skulle jag säga ligger i en föreställning att samhället ska ta ansvar för varje enskilds sociala behov. Vi har en inställning sedan några årtionden tillbaka om samhället som fullständig ansvarstagare av varje socialt behov. Den samhällssynen har för övrigt krackelerat sedan 90-talet. Den kan dock ligga i ryggmärgen på många medborgare än idag. De stora tätorterna främjar också en anonymitet som, med filmen som exempel, visar vara till ett hot mot enskilda. Detta skulle kunna drabba var och en av oss. Jag vill också tillägga den individualistiska människosynen, framvuxen sedan efterkrigstiden, som i sig utgör ett avstånd till personligt ansvarstagande. Filmsnutten är faktiskt en modern framställning av NT:s liknelse om den barmhärtige samariern.

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Ronny !
      Jag borde kanske ha varit tydligare i vad jag åsyftade med uttrycket ”kollektiva lösningar” ?
      Nu behöver jag inte det längre, då du förtydligat precis det jag tänkte, så att ett motsvarande försök från min sida bara skulle förefalla grumligt i jämförelse.
      Det var precis så som du så tydligt beskriver det, som jag menade.
      På landsbygden och i byarna ser vi så sällan fyllon och knarkare i snödrivorna, att vi nog skulle reagera direkt i motsvarande situationer.
      Men även om brottslighet och droganvändning florerar i stor utsträckning i den urbana miljön, så borde väl ingen enda gå förbi en person som hotas att förfrysa i en snödriva !!
      Det kan ju lika gärna rört sig om sjukdom som epilepsi eller stroke och i vilket fall blir det både kusligt och skrämmande att moralen förflackats till den graden att man helt enkelt skiter i om en medmänniska dör eller plågas.
      Vi börjar bry oss mer om djuren än om varandra i våra storstadsmiljöer.
      Fast å andra sidan har jag sett hur en del kan köra på ett djur med bilen, men struntar i att stanna för att se hur illa det gick, utan bara låtsas som att de inte märkt något och djuret får ligga skadat och självdö. Nere i Halmstad blev jag tvungen att snabbt knäcka nacken på ett rådjur vid vägkanten, då jag helt saknade något på motorcykeln att avliva det med. En kvinna smet från olycksplasten i en Volvo och jag kom precis efteråt.
      Och det är inte enda gången.

      • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

        Tack för din kommentar Kenneth!
        Du har säkert rätt.
        Det är ju bara att se hur omtänksamma människorna är motvarandra o Ukraina.
        Eller hur antikapitalistiskt kineserna beter sig, när de drygar ut och förbilligare mjölken med amider eller orsakar utrotning av noshörningar, aelefanter och tigrar, för att skapa naturmediciner som hjälper dem att öka förökningstakten och bli ännu fler omtänksamma solidariska vänstermänniskor.
        Eller varför inte titta närmare på alla dessa i hjärtat omtänksamma sossepampar, som genom åren anklagats för fiffel, mygel och korruption, helt ogrundat givetvis.
        Ingen av dessa skulle väl ens komma på tanken att gå förbi en person som ligger i en snädriva i Stockholm.

        Och eftersom 11 personer som gick förbi utan att bry sig så blev det ju bara 1/12 som visade sig ha empati.
        Det stämmer ju nästan precis med andelen som röstade SD i valet. Kan man dra liknande slutsatser som du gjort här i kommentaren utav detta faktum – att det är bara Sverigedemokrater som hyser empati ?
        Jag blir så trött på att behöva hålla en arrgumentation på denna nivå.

        • Kenneth Hellberg

          Göran, du drar växlar på vad du ser på nätet och då är det okej, om jag gör det blir allt fel. Och jag pratar om vänsterfolk i Sverige och inte om kineser eller de som bor i Ukraina för om dom vet jag för lite om.
          Var har jag pratat om SD?…..tror trollen du hör börjar få lite för stort övertag och om du vill föra diskursen på högre nivå så är det väl bara att höja den.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.