Motion gällande modifiering av lag 1988:254

Motion gällande modifiering av lag 1988:254 den s.k. knivlagen

 

Bakgrund:

För att stävja att olika former av eggverktyg nyttjas som beväpning på allmän plats har den i dagligt tal kallade knivlagen tillskapats. För att inte hantverkare, jägare, jord- och skogsbrukare, samt andra friluftsverkande grupper onödigtvis skulle drabbas, tillskapades även en del undantagsregler:

  • militär som till uniform bär kniv
  • hantverkare som arbetar med mattläggning och bär kniv
  • svampplockare som under vandring bär ändamålsenlig kniv
  • normalt bruk av fickkniv eller multiverktyg.

Hittills har väl detta tolkats välvilligt för oss glesbygdsbor som till vardags har både tändstickor, kniv och yxa som obligatorisk säkerhetsutrustning i våra fordon.

Somliga inklusive mig själv anser även att en fulltankad motorsåg ingår i en förståndig grunduppsättning höst och vinter, då det alls inte är ovanligt att man måste röja sig fram längs vägarna, för att kunna ta sig till läkarmottagning eller annat.

Undantagsexemplet med mattläggarknivarna visar hur verklighetsfrånvänt undantagen konstruerats. Mattläggare har två slags knivar, en krokspetskniv och en med brytblad, båda konstruerade för ett skärdjup om maximalt 4 mm. Ingen har väl någonsin kommit på iden att dessa skulle kunna nyttjas som vapen !

Men nu börjar de lokala polisstyrkorna utarmas genom pensionsavgångar och vi har sett ett ökat inslag av nyutexaminerade poliser och åklagare med urban bakgrund, som tjänstgör i våra glesbygder. Därmed har en del bisarra åtal och domslut drabbat somliga av oss glesbygdsbor, där en 70-åriga jägare som haft ett par slaktknivar med sig i bilen åtalats och dömts enligt knivlagen.

En strikt tolkning av ”allmän plats” inkluderar tydligen eget fordon, platsen utanför järnhandeln där man köpt en kniv, skogscampingplatsen där ett antal snöskoteråkare träffas för att grilla, eller landsvägen mellan bostaden och hygget där man har sina maskiner. Ja faktiskt har vi här lokalt förmanats att när våra barn på skolslöjden har färdigställt sina slöjdalster i form av en kosa och en bälteskniv, får de inte ta med sig kniven hem, utan den ska förvaras inlåst i slöjdsalen.

Problemet blir inte mindre om föräldrarna ska åka 16 mil tur och retur för att hämta kniven i sin bil, då ju även bilen formellt befinner sig på offentlig plats enlig domstolens vägledande tolkning.

Ytterligare märkligt blir domstolens tolkning, om man beaktar att personer som anförstrotts vapenlicenser inte längre kan anses omdömesgilla nog att medföra eggverktyg i sitt fordon på allmän väg, men däremot skjutvapen som förvaras reglementsenligt i fodral !

Yrkande:

Kristdemokraterna Vilhelmina yrkar att rikstinget ger uppdrag åt partistyrelsen att verka för:

 

-att undantagen tydliggörs så att vi som har en agrar livsföring, utan tillstymmelse till brottsliga uppsåt, inte ska riskera att åtalas eller dömas.

Anm:

Motionen är skriven av mig och antagen av lokalavdelningens årsmöte.

27 kommentarer

  1. Gunder Lindgren

    Hej Göran.
    Du har fullständigt rätt i ditt påpekande angående knivlagen. Genom de nya tolkningarna av vad som menas med ”allmän” plats inkluderas i de laglösas skara även vi som har styckat en älg åt jaktlaget och måste köra bil till och från jaktområdet/slakthuset och har kniven/knivarna med oss. Även vi, som du skriver har en kniv och även kanske en yxa i bilens bagageutrymme eller som jag i bilens lastutrymme för att kunna stanna vid vägkanten och hjälpa någon som har kört på en ren eller något annat vilt. Vi som har kommit från fisketuren med en kniv och en yxa i fiskeutrustningen inkluderas också. Vilka exkluderas då? Tolkas lagen strikt så kommer ingen undan. Det enda som den gör är att reta upp vi som bor på landsbygden och har betraktat kniven som en nödvändighet i tillvaron utan att för den skull använda i brottsligt syfte. Den skjuter egentligen ovan målet. De personer som använder kniv i syfte att skada någon bryr sig definitivt inte om lagen. Alltså blir den tandlös och som jag skriver den retar bara upp sunt tänkande människor och skapar förakt för den lagförande delen av samhället.
    Gör om och gör rätt men för den skull skapa inga fler undantag utan konkretisera uttrycket ”allmän plats” så att domstolar och åklagare inte kan lägga in sina egna tolkningar i uttrycket. En allmän plats är en plats dit allmänheten har access till eller vistas på. Min bil har inte allmänheten tillgång till eller kan vistas där regelmässigt. Det avgör bara jag vem som skall ha tillgång till min bil eller vem som har rätt att vistas i min bil, alltså är inte min bil en i lagens mening en allmän plats.En kniv i en bil eller ett annat fordon skall inte anses vara på allmän plats så länge den finns i fordonet. Nyttjas då kniven i ett icke brottsligt syfte skall inte heller man dömas enlig knivlagen. Förstärk hellre lagen om våldsanvändning så att om en kniv eller annat skärande verktyg använts i syfte att tillfoga någon annan skada skall den personen dömas hårdare.
    Hoppas vi får svar från någon åklagare eller domare i denna diskussion. Det skulle var intressant att få läsa deras syn på lagen.

  2. Mikael Fjellstedt

    Det finns ett syfte med dom vapenlagar vi har i detta landet, att minska förekomsten av dessa på allmän plats. Det är för att minska risken för att någon ska bli utsatt för våld. Som exempel kan jag ta en person som går med kniven på bältet på Folkets Hus. Personen blir upphunnen bakifrån och någon tar kniven, sticker en tredje person som sedermera dör av sina skador. Om du nu följer mitt resonemang så behöver inte knivbäraren vara våldsverkaren men verkyget i uppkommen situation.

    Det är ganska lätt att lämna kniven i handskfacket när man besöker allmän plats. Den har aldrig haft något där att göra varken historiskt eller i vår framtid. Vi ska skapa ett tryggt samhälle för alla, det är ett av politikens viktigaste arbeten. Inte upprätthålla fornnordiska förhållningssätt i ett modernt samhälle.

    MVH

    Mikael Fjellstedt

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Mikael!
      En bälteskniv kan utnyttjas som vapen för den som inte respekterar andras liv.
      Men det finns det många andra saker som också kan.

      Om jag ska göra en liten priolista över föremål som jag spontant skulle kunna välja, för att försvara mig mot en knivbeväpnad attack, så kan den se ut så här:
      Stålrör ca 1,2 m långt*
      Kätting ca 1 m längd*
      Brännbollsslagträ ca 80 cm*
      Burk med någon liter bensin + egen tändare
      Större rörtång
      Dito skiftnyckel
      Armeringsjärn 12 mm 1,5-2 m längd
      Stenar ett dussin om ca 0,3-0,6 kg/st
      Lastnät till släpvagn
      Stor skruvmejsel
      Likadan kniv som den attackerande bär-

      Syftar du till att rensa ”allmän plats” från föremål med potential att nyttjas som vapen, får du rätt mycket arbete med att komplettera knivlagen.
      Och vaktmästaren på folkets hus får inte heller ha verktygsbältet på sig, för någon kan ju rycka till sig hammaren eller skruvmejseln och slå in skallen eller sticka hjärtat på någon annan !
      Den som har minsta kunskap om anatomi vet att en större skruvmejsel är mycket effektivare som vapen är en medelstor bälteskniv, som ju inte når särskilt djupt in mot vitala organ.
      Jag hoppas du nu med dessa övertydliga exempel ska börja inse hur befängt ditt resonemang är ?

      Not: *) Slag uppifrån och snett nedåt-framåt ger störst utsikt att knäcka nyckelbenet, vilket är det mest effektiva sättet att avväpna en knivattack, utan att själv skada mer än nödvändigt. Ett krossat nyckelben brukar vara rätt motiverande att lägga av en knivfajt.

  3. Per Vedbring

    Kniv med brytblad användes vad jag vill minnas vid kapningen av ett av dom passagerarflygplan som störtades i New York eller Pentagon. En kniv oavsett storlek är ett väldigt farligt vapen i händerna på någon som ger sig på någon annan i syfte att skada. En attack går blixtsnabbt och orsakar stor skada vad gäller chock och blodförlust, och du skall ha extremt tur om du hinner uppfatta vad som händer. Många som blivit knivhuggen vet inte ens om att dom blivit det, utan uppfattar det som om dom blivit knuffad eller slagen. Sedan när det gäller knivlagen, bilar och den man som blev dömd i skaraborgstrakten, vilket är den man som jag tror ni syftar på, så rekommenderar jag er att läsa domen och polisens rapport. Den mannen blev stoppad för fortkörning utanför ett köpcentrum. Blir aggressiv, uppjagad och högröstad samt ifrågasätter laserpistolens mätning och mätsträcka. Under denna situation upptäcker polisen att mannen har två gamla slaktknivar som sticker upp ur sidofacket på dörren. Situationen gör att dom tar hand om knivarna och hittar ytterligare en kniv i baggagerummet. Vad slaktknivarna skall användas till ändrar mannen på tre gånger. Han hävdar att han skall ta rätt på ett överkört djur någonstans. Han skall använda dom till att kapa hydraulslangar på en skogsmaskin samt den tredje versionen. Han visste inte att dom låg där utan hans kompis har lagt dit dom utan att han visste det. Det han sedan döms för är att han förvarat knivarna för dåligt så att risken att dom skulle kunna användas i ett brott blir överhängande. Noterbart är att han blir friad för kniven i bagagerummet. Där resonerar rätten att kniven förvaras på ett sådant sätt att det inte är risk för att den skall användas i ett brottsligt sammanhang.

    Per Vedbring

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Per !
      Jag tycker nog att en man som blivit stoppad i en fartkontroll på en 70-sträcka ska ha rätt att uttrycka en avvikande mening mot polisen, utan att bli utsatt för hämd!
      Han hade vad jag kan se aldrig ens hotat någon, än mindre hotat med att ta till vapen.
      Dessutom var mannen i 70-årsåldern, vilket gör att hela polisutsagan om att en av dem ”känt” sig hotad, snarare var ett sätt att klämma åt honom för att han var obstinat i frågan om fortkörningen.
      Jag gillar inte heller folk som är stora i käften, men att nyttja luddigt formulerade lagar för att klämma åt en specifik person, hör inte hemma i en rättsstat.

      Dessutom är det tyvärr inte enda exemplet på hur denna lag nyttjas godtyckligt mot folk aom inte haft det minsta brottsligt uppsåt.
      Just uppsåtskriteriet förefaller vara det som lagens uttolkning förbiser och det är den punkten jag menar behöver tydliggöras.
      En hammare eller stekpanna är många gånger ett mycket effektivare vapen än en vanlig brukskniv.
      Ett brännbollsträ eller en stålrörsbit likaså.
      Jag kan ha en laddad pistol liggandes osäkrad på mitt nattygsbord, med mynningen riktad mot min tinning, hela livet igenom utan att det händer något otrevligt, det krävs ett finger som kräker sig runt avtryckaren för att något ska hända.
      Likadant är det med en kniv, eller vilket annan föremål som helst.

      Den som bär kniv är givetvis ansvarig för att inte obehörig kommer åt den, i samma utsträckning som en polistjänsteperson är ansvarig att ingen obehörig kommer åt skjutvapnet eller batongen och i samma utsträckning som en mekaniker är ansvarig för att ingen annan kommer åt att nyttja dennes verktyg som slag- eller stick-vapen.

      Det är inne i huvudet på den urbaiserade delen av befolkningen något har blivit totalt snedvridet, kanske på grund av för mycket gloende på våldsfilmsindustrins meningslösa och verklighetsfrånvända alster, vad vet jag ?
      Men inte ska våra barn behöva bli misstänkliggjorda som individer, för att de vill ta med sig den egentillverkade kniven hem från slöjden, det är helt sjukt.
      Likaledes ska inte en person som har en eller flera knivar i sin bil, behöva ängslas för att råka på en övernitisk konstapel med för låg självkänsla, som bär med sig ett hävdelsebehov.

      Knivlagens författare Leif G W Persson har själv uttalat sig negativt om hur domstolarnas uttolkning av knivlagen utfallit och att det aldrig varit hans avsikt att den skulle komma att användas på det sätt som återspeglas i ett antal fall den senaste tiden.
      Tycker du ändå att allt är helt okej ?

  4. Mikale Fjellstedt

    Hej!

    Är det då också med ditt resonemang rimligt att man kan ta med sig ett skjutvapen till butiken eller Biblioteket?

    Med vänlig hälsning

    Mikael

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Det är en annan fråga som drar iväg för långt från ämnet och som vi kan ta vid ett senare tillfälle.
      Nu är det lag 1988:254 som vi diskuterar.

  5. Per Vedbring

    Jag har säkert missat någonting i nyhetsrapporteringen, men jag har aldrig hört talas om någon som blivit fälld för knivlagen när dom varit hantverkare eller jägare/fiskare och haft den typ av skäl som medges som undantag i lagen. Här kanske du har aktuella fall som jag inte sett. Bortsett från det så är det ju så att bara för att jag jagar, fiskar eller bor ute i skogen så har jag inte en automatisk rättighet att bära kniv omotiverat på offentlig plats, jag kan dock ” få ” den rätten om jag har en klar, tydlig och logisk motivering. Jag känner spontant att exempelvis springa in på ica eller korvmojen inte motiverar ett knivbehov. Därför kan jag om jag vill vara på den säkra sidan lämna den i bilen, för jag behöver inte ängslas som du skriver om jag förvarar den i baggaget. Sedan tycker jag att det blir väldigt märkligt OM man inte kan ta hem slöjdalster men det borde gå att lösa på något vis. Jag har aldrig fått några signaler från skolvärlden att det skulle vara ett problem men är det det så är det ju något som måste rättas till. Jag ser dock inte hur din motion löser just det problemet. För att stävja bland annat mängden knivar som orsakar ett stort elände på våra gator behöver nog ordningsmakten en ganska ”löst” skriven lag som ger dom möjligheten att agera på ett sätt som faktiskt kommer den stora massan till godo.

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Det är bra Per!
      Denna debatt har tydligt visat de principiella skillnaderna i åskådning mellan de båda socialdemokrater som opponerat mot min motion, kontra en enig Kristdemokratisk årsstämma.
      Som Kristdemokrat värnar vi om individens rättigheter att slippa storebrorsfasoner från våra folkvalda representanter, kombinerat med en tonvikt lagd på den enskildes personliga ansvar.
      Detta kan vägas mot den socialdemokratiska kollektivistiska grundsynen som fråntar den enskilde skuldbördan att själv stå för sina beslut fullt ut och vill överflytta beslutanderätterna till staten och ordningsmakten.
      I konsekvensens namn förväntar jag mig kommande lagförslag som även förbjuder glasflaskor och fri försäljning av bensin, då ett flertal fall av s.k. Molotov-covktails kastats mot allehanda moskeer, synagogor, polisstationer, åklagarbostäder och inte minst skolor.
      Bara dessa bensinfyllda flaskor har ju orsakat betydligt större samhällsskada än alla knivdåd i glesbygden någonsin kommer att ha gjort, allt sammantaget.
      Men det som talar emot ett sådant förbud, är ju att det främst begränsar friheten för den urbaniserade delen av befolkningen, vilken utgör en röststark majoritet, medan knivlagen drabbar den fria minoritet som vanligtvis inte stöttar vänsterns fördummande kollektivisering.
      Min motion står fast och är välgrundad.

  6. Per Vedbring

    Det är bra att kämpa för det man tror på men dra nu inte för stora växlar Göran. Har jag någonstans sagt eller antytt att skuldbördan skall flyttas från den enskilde? Nog måste du väl ända medge att jag aldrig argumenterat för något sådant. Jag tycker att det blir tråkigt när du går från saken till något svepande som enligt mig inte diskuterats. Det jag har försökt diskutera är att jag aldrig mött, sett eller hört dessa svårigheter som du verkar se, kopplat till att faktiskt lagen säger att det är förbjudet om du inte har giltigt skäl. Sedan att jag är socialdemokratisk fritidspolitiker har liksom inte med det här att göra annat än att jag någonstans tycker att lagar är till för att följas men det tror jag nog KDs politiker också tycker. Ett förslag från mig när det gäller motionen som du äger i egenskap av dess författare, skulle kunna vara att du inkluderar alla att få bära kniv på allmän plats. På så sätt hamnar du inte i den märkliga sitsen att den fria enskilda individens rättigheter bara gäller en del och inte andra. Ja det står naturligtvis dig fritt att skriva motioner om flaskor, bensin, eller vad du nu vill, det är bara att kavla upp ärmarna och fatta pennan om du tycker att flaskor eller bensin är ett problem, trägen vinner. Själv är jag helt trygg i min uppfattning att ordningsmakten redan nu skulle ingripa om dom kommer på någon med en molotov coctail. Eftersom jag inte brukar slänga mig med fördummande kommentarer om andra, så skulle jag vilja önska dig lycka till med din motion på rikstinget. Det är alltid roligt när man lyckas påverka till det bättre.

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Per !
      Hela gruppfullmäktige fick en undervisning i knivlagens tolkning från en av ordningsmaktens representanter härom året.
      Där fick vi tydligt förklarade att en kniv i ett fordon som befinner sig på allmän plats är att betrakta som lagbrott.
      Här märks lite olika tolkningar av knivlagen redan hos första instans i ordningsmaktens hierarkier.
      Vidare fick vi upplysningen om just detta med att elever som skapat sin egen kniv på slöjden inte kunde ta med sig sitt alster hem, utan att kniven skulle förvaras inlåst under ansvar av behörig lärare.

      Just tolkningen av begreppet ALLMÄN PLATS är ett stort potentiellt problem, då alla gator och allmänna vägar är att betrakta som just allmänna platser. En järnvaruaffär som säljer knivar blir i det avseendet jämställt med slöjdsalens regler och så fort du lämnar butiken med din inköpta kniv, blir du ett lovligt byte för en polis med ett personligt horn i sidan åt dig !
      Även en öppen offentlig skjutbana faller in under en strikt tolkning.
      När en grupp älgjägare träffas i en vägkorsning med vapen och bältesknivar, finns faktiskt en öppning för en nitisk polis att hänfalla åt personliga vendettor och så ska inte en lag vara utformad, där godtycke ska vara det som bildar en rättvis och rättssäker behandling.

      Att en ung polis vinner både åklagarens och tingsrättens gehör för att tjänstepersonen uppger sig ”ha blivit rädd”, när denne fått syn på två knivar i dörrfickan på en stoppad bil, med en 70-årig förare, borde istället för att dälla gamlingen enligt knivlagen, resultera i att polisen söker sig ett annat yrke, förskolelärare eller banktjänsteman kanske ?
      Att skjutvapen belagts med licenstvång, kan jag ha en viss förståelse för, men att jämställa verktyg med vapen leder in på helt galna vägar.
      Betydligt farligare tillhyggen finns runt omkring oss i vardagen och ska man uppfylla någon slags konsekvens i lagstiftningen, blir följderna om möjligt än mer orimliga.
      Ditt argument om Molotov-cocktails är ju helt inkonsekvent om du inte inkluderar att samma polisinsats skulle vara befogad för dessa som för en kniv eller större skruvmejsel.
      På vilket sätt skulle en kniv på bältet hos en 60-åring vara ett större hot än en stor skruvmejsel i jackfickan hos en narkotikapåverkad 20-årig kåkfarare ?

      En byråkrat skulle säkert kunna tänka sig att licensbelägga innehav av kniv, men även om det skulle lösa frågan på ett enkelt sätt, har jag mycket svårt att se en logik i jämförelse med alla andra potentiella vapen och tillhyggen runt omkring oss. Att knalla gatan fram med ett stålrör eller basebollträ finns väl aldrig någon lag som förbjuder, eller gör det ?

      Illvilja och en otyglad benägenhet att jävlas med alla andra som inte delar ens eget livsval tar sig just sådana här uttryck.
      Är det inte en troende som kräver att skolan bara ska undervisa i den egna religionens lärosatser, så är det förslag om att fartbegränsa alla snöskotrar till max 30 km/tim, eller så ska alla bli vegetarianer för att man själv anser sig ha funiit den enda rätta vägen.
      Småskurna individer som beredvilligt underkastar sig vilken skitideologi som helst, bara de också får vara med på ett hörn och trackasera andra utanför de invigdas krets.

  7. Kenneth Hellberg

    För mig är det en ickefråga och jag tror inte att det är något större problem för jägare, slöjdare utan vad det hela handlar om är att du blev tillsagd under ett KFgruppmöte att man inte får bära kniv på allmän plats, det skulle inte denna polis ha gjort. Med vilken rätt har hon att säga till dig Göran Jonzon vad man ska få göra eller inte, nu har det blivit personligt och du för saken vidare. I mina ögon oerhört barnsligt men verkar vara en hjärtefråga för dig eftersom du gärna vill slösa bort politikers tid och ork på detta. Vad är syftet för dig, ska alla ha rätt bära kniv på allmän plats och ska det gälla för alla åldrar?

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Där tar du helt miste Kenneth Hellberg!
      Vad som driver mig att ta upp frågan, är att lagen medger godtycklig tolkning och kan användas mot vem som helst av alla oss som lever ett friare liv, än alla de som ser staden och folksamlingar som det saliggörande.
      Om vi slutar reagera för orättvisa domslut och godtyckliga lagtexter, då har vi inget som politiker att göra.
      Men jag begär inte att alla ska förstå det eller dela min syn på saken.
      Somliga bryr sig inte om ifall minoriteter eller enskilda kommer i kläm, trots att de aldrig haft onda avsikter.
      De brukar hylla majoritetsbeslut och kollektiva tvångslösningar, varför de brukar återfinnas bland socialistgruppen i huvudsak.

      • Kenneth Hellberg

        Men vad tycker du ska vara lämpligt Göran, ska alla ha rätt att springa omkring med knivar överallt, och vilken storlek på kniven ska vara laglig att gå omkring med? Jag tror faktiskt att knivlagen får många att låta bli att bära kniv på allmän plats och därmed minska risken för att den används vid bråk, Sen finns det alltid dom som skiter i lagen men det gäller allt. Vi kanske ska införa fri fart för de som kör för fort gör det ändå, ta bort bälteslagen, tillåta barnaga och varför inte fritt fram för hembränning? Lagar gör att folk tänker till en extra gång och det ger polisen möjlighet att avväpna människor som bär kniv på allmän plats. Sen tror jag inte att det är så stort problem för den lilla människan, hur ofta står polisen utanför en affär som säljer knivar för att ta dom som köpt….kan du hänvisa till ett enda fall? Och gubben som blev stoppad och blev aggressiv, hur vet du att han inte utgjorde ett hot mot polisen…..var du där?

        • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

          Nej, jag vill inte tvinga någon till någonting som saknar relevans.
          Alla ska inte behöva känna sig tvungna att springa överallt!
          Vill människor gå i lugn takt ska de få göra det utan att känna dåligt samvete.
          Vill de ha olikfärgade strumpor, ska inte någon vänsterfjant med dålig självkänsla lägga sig i det.
          Samma sak om de vill ha med sig olika verktyg, som de anser sig ha nytta av i helgdag och söcken.
          Jag gillar tanken att var och en tar fullt ansvar för sitt eget beteende och har fostrat mina barn på det sättet.
          Jag förstår att det kan verka skrämmande, för den som inte är van att själv avgöra lämpligheten i sin vandel, men det ger en frihet som inte känns kvävande för alla oss som har valt att lämna stadens trygghet, för att slippa förmynderiet från trångsynta och rädda.

          Jag har inget emot funktionella lagar och regler, men sådana här lagar som lämnar stort godtycke i uttolkningen, hör mera hemma i diktaturstater som Kuba, Ryssland och Nordkorea.

          • Kenneth Hellberg

            Varför kan du inte svara på mina frågor Göran, ska vem som helst få bära kniv i det offentliga rummet och tycker du att det ska finnas nån gräns på storlek av kniven?

  8. Per Vedbring

    Jag skulle vilja börja med att fråga dig en enkel fråga. Varför använder du dig av begrepp som skitideologier, vänsterns fördummande kollektivisering etc, tycker du att det är ett moget språkbruk när man diskuterar sakfrågor? Jag skulle även vilja ha ett svar på frågan som jag ställde dig tidigare dvs ”Har jag någonstans sagt eller antytt att skuldbördan skall flyttas från den enskilde?”.

    En sak som du verkar ha missat är det gäller knivlagen, är att den inte är ett påhitt som grundar sig i någon sorts vänster ideologi som du vill låta påskina. Knivlagen som den ser ut nu är sprungen ur statens offentliga utredningar. Där ingår sakkunniga som inte är politiker utan polisintendenter, överåklagare, docenter, hovrättslagmän etc. Dom propositioner som sedan ligger till grund har inte skilt sig åt från vad utredningarna kommit fram till. Knivförbud på skolan är det exempelvis Leif GW som tillstyrkt. Likaså att utöka vad som är allmän plats där han tydligen lyssnat väldigt mycket på polismyndigheternas önskemål i den enkät undersökning som gjordes. Även generellt bilförbud är helt i linje med utredningens förslag. Sedan finns möjligheten till undantag och jag citerar vad den i ditt tycke fördummade vänstermänniskan skrev i propostion 1989/90: 129 citat ” Utanför förbudet faller däremot ett sådant innehav av kniv som framstär som rimligt och naturligt i samhäUet. Som exempel kan nämnas en hantver­kare som bär med sig sina arbetsredskap eller en person som annars bär med sig en kniv pä väg till eller frän ett arbete där kniven behövs. Att jägare, scouter eller annat friluftsfolk har med sig kniv mäste givetvis ocksä godtas från straffrättslig synpunkt.” Slut citat. Jag tar en till också när jag är igång citat ” Över huvud taget bör knivförbudet tillämpas med förnuft och generositet, sä att det inte med fog kan uppfattas som ett otillbörligt ingrepp i den personliga sfären” slut citat. När det handlar om dom rädda urbaniserade unga poliserna vid trafikkontrollen som ledde till det knivfallet, är det ganska intressanta ställningstagande du gör gällande. Hur vet du åldern på dom två poliserna som var på plats? Hur vet du om dom är av urbaniserad eller av agrar härkomst? Skaraborgstrakten är som du säkert vet full av småbyar, jordbruk, skogsbruk, jakt och fiske. Vem som är farligast av 20 åringen eller 60 åringen är som du förstår omöjlig att besvara då det är för många variabler inblandade. Men det är klart ,en lömsk, illvillig och aggresiv 60 åring med kniv kan nog vara jäklig obehaglig och våldsbenägen, liksom en mejselbeväpnad opiatmissbrukande 20 åring med ledningar långa som vattenfalls samlade nät kan vara ganska harmlös. Nu kommer nog båda åka dit ändå och det kanske är bra det då risken för brott blir mindre. Du kanske tycker att det är helt inkonsekvent att jag är trygg att polisen ingriper om dom påträffar en individ med en molotov coctail. Ha bara i minne att den som tagit upp om flaskor, bensin, molotov coctails och bensinburka med tändstickor/tändare för försvar mot knivattack är du själv och ingen annan. Att polisen ingriper mot det som dom anser är hotfullt, allmänfarligt, eller eller emot lagen är helt enkelt bara deras jobb. Om du sedan blir dömd är en helt annan sak. Kom bara ihåg att domstolen inte dömer efter ideologi. Men när vi ändå är inne på det här att bli dömd. Hur många av det du kallar agrar härkomst eller hantverkare har blivit dömd pga av knivlagen sedan den gick igenom 1990? Vidare hur underlättar din motion för skolbarn i sverige att kunna ta hem sitt alster? Hur värnar din motion om den fria individen när den så tydligt gör avsteg från alla individer? Det kanske är många frågor för dig att besvara, men dom är sprungen ur dina egna resonemang så du borde ha gedigen och verifierbar faktabakgrund vilket gör det lätt att svara.

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Per!

      Och all respekt för att du törs stå upp för dina åsikter med igenkännbar identitet och allt.
      Jag har full förståelse för att poliser i våra storstäder har ett problem att brottas med när snorungar ända upp i vuxen ålder går omkring som laddade krutdurkar och beväpnar sig med än det ena, än det andra.
      Jag har även förståelse för bakgrunden till varför lag 1988:254 tillkom.
      Men den behöver modifieras, så att den inte lä’mnar så stort fält öppet för godtycke.
      En polismans vittnesmål väger som vi alla nog vet, dubbelt så tungt som en civilpersons dito i en domstolsprövning.
      Du kan heller inte vara helt obekant om att ordingsmaktens tjänstemän brukar skydda sina egna och att det krävs mycket för att en polisman ska bli fälld eller inte trodd.
      Har man fått en tjänstgörande polis emot sig, blir oddsen att slippa undan åtal och fällande dom rätt svaga.
      Det jag vill åt är en modifiering av knivlagen som gör att sådana bisarra uttolkingar som vi sett exempel på, blir mindre sannolika.
      Exakt hur det ska gå till har jag inte lösningen på, men det är heller inte motionslämnarens huvuduppgift att klara ut.
      Därtill har man Statens offentliga utredningsorgan.
      Men att peka ut de ställen där lagstiftningen kommer till korta däremot, är en uppgift för vakna politiker.
      Att glida med och blunda för orättvisor faller bara en viss grupp av politiker och vilken det är vet du nog lika bra som jag?

      En obligatorisk tillståndsgivning för alla som vistas på orter med mindre än 10 000 invånade kunde kanske vara ett rimligt förslag.
      Missbruk som beväpnat hot eller allvarligare emempel på allmänfarlig vårdslöshet, kan ju precis som för vapenlicenser medföra att denna medfödda rättighet upphävs, precis på samma sätt som att vi alla har en medfödd rättighet att gå och vistas på allmän gata och väg, men om vi trackasserar eller förföljer en viss person, så kan den rätten upphävas och vi får ett personligt besöksförbud som begränsar hur nära vi får komma.

      Man behöver inte krångla till det för de 99% ärliga och hederliga, bara för att kunna ha möjlighet att klämma åt den procent som djälvas och far illa fram med andra.
      Mina exempel på andra lättillgängliga bruksföremål som har en potential att användas som vapen, tog jag fram för att visa hur inkonsekvent lagen blir i sin nuvarande utformning. Om jag bär omkring på en glasflaska med en trasa som kork, så innebär detta inget brott i sig och det torde bli hart när omöjligt att bevisa ett brottsligt uppsåt, förrän jag tänt på ”veken”.
      Men sannolikheten för sådant uppsåt är då betydligt större än om en gammal bondgubbe kommer in till samhället som han går och står till vardags, med en slidkniv på bältet och en motorsågtändstiftsnyckel i ena fickan, samt en tändsticksask, en förgasarskruvmejsel och en nollnollans skiftnyckel i den andra.
      Hur ska en sådan kunna motbevisa en stött polismans tolkning av lag 1988:254 enligt nuvarande utformning.
      Jag har under mina år stött på fler än enstaka polistjänstepersoner som visat sig ha rent mänskliga drag och kunna vara både lättstötta och dominanta, så att ha en lag som lämnar för stort utrymme för godtycklig tolkning är aldrig en bra lösning.

      • Per Vedbring

        Tack själv för diskussionen Göran. Jag tycker även att det hedrar dig med att du sätter ut namn samt både kommenterar och tar in kommentarer som du får.

        • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

          Tack för det Per !

          En viktig sak som livet har lärt mig är att ingen har patent på sanningen.
          Allra minst jag själv.
          Jag är fullständigt beroende av dem som har annan åsikt och tolkar sin omvärld på annat sätt än jag gör.
          Utan dem som säger emot mig, kommer jag förr eller senare att gå vilse i det vi kallar verkligheten.
          Visst kan det kännas bra att ha många på sin sida, men hur många som än tycker likadant kan det aldrig mäta sig med den som tänker själv och vågar stå upp för en avvikande mening.
          Jag har aldrig funnit att majoritet är klokare än minoritet eller ens individ.
          Därför är jag skyldig ett stort tack till alla som gör det så svårt som möjligt för mig att hitta en balanserad väg genom livet.
          Så även om jag för stunden kan känna irritiation över sådant jag inte förstår hur någon kan stå bakom, så är det fullständigt nögvändigt på sikt att det finns de som opponerar sig.

  9. Viveka Abramsson

    Jag håller med Kenneth om att detta känns som en ickefråga och inget större problem. Vi fick en saklig redogörelse av en polis och som jag uppfattade det så gjorde hen det för att hen fått frågan om det var tillåtet att bära kniv på Folkets Hus.
    Att hävda rätten att bära kniv på allmän plats av rädsla för hur urbaniserade och korrumperade poliser kan använda lagen för godtyckligt agerande börjar likna diskussionen om att få kalla chokladbollarna vid, som man anser, dess rätta namn.
    Som jag minns det så var det inga problem för eleverna att ta hem den kniv de gjort i slöjden, däremot fick de inte ta upp den till klassrummet. Den skulle lämnas i slöjdsalen och när skoldagen var slut kunde de hämta den och i lämpligt förvar frakta hem den.

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Viveka !
      Och välkommen tillbaka ut i verkligheten från ditt åsiktscelibat på den s.k. sossebloggen !
      En efter en av er i den innersta cirkeln börjar visst vakna upp över hur improduktivt beslutet att isolera er var?
      Snart är det väl bara den patriarkala bannbullans instiftare själv som ensamt tronar på den inskränkta enfaldens piedistal.
      Men ni är välkomna tillbaks allihopa till det öppna forumets diskussionsklubb, så länge ni inte smyger bakom falska alias och nicknames som ni gjorde på den gamla Vilhelminabloggens tid. Under er frånvaro har dialogformerna utvecklats och något av ett resonerandets paradigmskifte har fullbordats.
      Så länge man använder ett respektabelt språkbruk utan invektiv och nedlåtande omdömen, samt står för det man skriver med sin officiella identiet, så är alla välkomna att framföra sina åsikter här, på det sätt man behärskar. Det är de nya spelreglerna här och nu.

      Beträffande dina och Kenneth Hellbergs försök att göra om min motion, till en förment lättstött reaktion på personlig grund, kan jag bara låta mig imponeras över det faktum, att i så fall även lagens författare Leif G W Persson uppenbarligen delar min kritik mot hur den uttolkas.
      Månne även hans reaktioner grundas på hur några medelålders tant dominos på ett gruppfullmäktige i Vilhelmina försöker snepa var och en som har verbal förmåga att formulera saklig kritik och gör detta genom att angripa oväsentligheter som hur andra klär sig och vilka attribut som hänger från bältet?
      Men jag tillåter mig tvivla ?

      • Viveka Abramsson

        Vi har inte isolerat oss, sossebloggen fungerar precis som vilken annan blogg som helst och din syn på din blogg som något höjt över allt annat får stå för dig, för tydligen så är det fullt acceptabelt att sprida lögner och vara oförskämd. Jag besitter inte ju din verbala förmåga och för att förstå din kommentar fullt ut så behöver jag få veta vad du menar med åsiktscelibat, tant dominos och snepa.

        • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

          Jag formulerar en text som en helhet och det går därför inte att idissla om enstaka ords betydelse.
          Klarar du inte av att ta in helhetsintrycket från mina texter, så hjälper det dig inte heller att sätta enstaka ord under förstoringsglaset. Jag för itne dialoger på det sättet, då jag anser det blir alldeles för tråååååkigt och jag står inte ut med ett ältande resonemang baserat på minimalistiska fraktioneringsanalyser.
          Jag kan tyvärr inte hjälpa dig mer än så.
          Du ska i vart fall ha tack för din kommentar och åsikt i frågan.

          • Kenneth Hellberg

            Komentaren refuserad!

            Vill du kommentera mina inlägg så står min blogg öppen, men inte för svartmålande propaganda mot min person.
            När du inte har något i sak att tillföra, utan enbart inriktar dig mot min person, förtar det fokuseringen kring sakfrågan

            Om du vill kommunicera med väljarkåren om mig i tredje person, så rekommenderar jag att du öppnar en egen blogg Kenneth Hellberg.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.