Självcensur är inget nytt, men ingen undfallenhet mot terrorn.

Att välja sina ord utifrån den förväntade reaktionen ingår i varje social människas normala beteende.

Man väljer att inte vräka ur sig vad som helst som faller en i tanken.

Gör man ändå det, så får man räkna med att vännerna en efter en kommer att vända en ryggen och man kommer att bli mer och mer socialt isolerad.

Dessutom kan man såra sina medmänniskor så djupt att man drar på sig fiendskap.

Därför ingår det i ett sunt socialt umgänge, att man anpassar sina uttalanden dels efter hur viktigt det är att finna en lösning på det man anser vara ett problem, dels utifrån hänsynen till förväntad reaktion från den eller de som berörs direkt eller indirekt.

Man kan säga en sak på ett närmast oändligt antal olika sätt och i begreppet <social kompetens> inkluderas förmåga att balansera sina utfall och utspel utifrån komplexa förutsättningar.

Man väljer oftast själv vilka strider man tar och jag menar att man inte ska backa från en viktig sak av rädsla, men däremot är det alltid gott att man försöker vara noggrann med valet av HUR man framför sin sak.

Yttrandefriheten är själva fundamentet för en fungerande demokrati, men jag kan inte se hur Lars Viks rondellhund och nidbilder av en religiös profet bidrar till att stärka demokratin, eller vilka problem de var avsedda att lösa?

Att framföra sin syn på Islam såsom varande en våldets och hänsynslöshetens religion kan göras betydligt mer precist och utan att man hånar vare sig heliga ikoner eller utövarna.

Satir är helt okej mot de som är vana med demokratiska processer, men riktar man satir mot människor med låg självkänsla får man räkna med att de är ovana med företeelsen, i synnerhet om de bara har erfarenhet från teokratier eller diktaturer.

Terrororganisationerna med många olika namn tar sina motiv ur Islams läror, när de i praktiken redan har förklarat krig mot västerländska demokratier och ingår i det de kallar Shahadah och Jihad. Desto viktigare att vi angriper dem utifrån deras egna brott mot mänskliga rättigheterna och utan att mata på deras rabiata hat med osakligt hånande.

Vill de ha krig så måste vi ha rätt att möta dem på deras hemmaplan, men vi ska göra det med bibehållen respekt för det vi själva hyllar och vara tydliga med att vi respekterar deras mänskliga rättigheter, även när vi avlivar dem som livsfarliga galningar.

Mujahedin är det arabiska ordet för den som strider för Allah.

Jag menar att det börjar bli dags för en enig västvärld att motförklara krig mot alla som kallar sig Mujahedin.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.