Motion gällande förändring av grundavdraget

Förändring av Grundavdraget till förmån Sveriges avfolkningskommuner.

Bakgrund.

Lappmarkskommunerna, liksom resten av Sveriges avfolkningskommuner, har stora svårigheter att rekrytera personal och i synnerhet personalgrupper som läkare, sjukvårdspersonal, lärare m.fl.  Många kategorier av personal väljer framför allt att ta jobberbjudande i större städer, eller i det som betecknas som tillväxtkommun. Jobberbjudanden är oftast dessutom lönemässigt mer fördelaktiga. Dessa lönelägen gör det mycket svårt för avfolkningskommuner att kunna erbjuda liknande villkor.

Tillväxtkommunerna har genom inflyttning från landsbygden, svårigheter och problem med att tillgodose inflyttade med bostäder.

I avfolkningskommunerna lämnar däremot de utflyttade tomma bostäder efter sig, som i värsta fall rivs trots att bostäderna är fullt funktionsdugliga. En betydande kapitalförstöring uppstår även för den berörda kommunen.

För att även Lappmarkskommuner och avfolkningskommuner ska upplevas som attraktiva både från arbetes och inkomstsynpunkt förslås därför att grundavdraget minskas eller tas bort helt och hållet i tillväxtkommuner.

Förslaget skulle inte kosta statskassan något, utan tillföra mer skatteintäkter samtidigt som Lappmarks och avfolkningskommuner skulle bli mera attraktiva att bosätta sig i.

För inkomståret 2015 är grundavdraget vid beräkning av kommunal och statlig skatt lägst 13100kr och högst 34300 kronor. Vid låga inkomster är grundavdraget lägst 18900kr

 

Yrkande:

Kristdemokraterna i Vilhelmina yrkar att rikstinget ger partistyrelsen uppdraget att verka för:

1.      Att grundavdraget minskas eller tas bort för skattskrivna boende i det som betecknas som en tillväxtkommun.

 

Not:

Motionen har författats av Johnny Holmgren och antogs av en enig årsstämma för KD-Vilhelmina

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.