Ikväll gäller det vänner !

Havs- och Vattenmyndigetens tjänstepersoner försöker gå en svår balansgång mellan kolonialmakten statens krav på att fritt få exploatera Norrlands vattentillgångar helt utan hänsynstagande, kontra EU:s krav på miljöhänsyn och att förhindra art- och rasutrotning bland vattenhabitaten, samt krav på regler som förhindrar förgiftning och förorening av vårt viktigaste livsmedel.

Ikväll har HaV kallat till samråd med Vilhelminaborna för att kunna bocka av hur pass intresserade vi är av våra vattendrag.

Av annonseringen att döma ser myndighetens tjänstemän helst att så få som möjligt ansluter till Hotell Vilhelmina kl 18.00

Jag ber er alla som bryr sig det minsta om vår natur att komma ikväll och visa att det får vara nog nu. Låt oss visa att vi ställer samma krav på att få en livskraftig naturmiljö som alla de som bor nära vattendragen söderut.

Det är ikväll vi ska sätta ned foten och tydliggöra att vi inte accepterar att Ångermanälven och Vojmån undantas från de kraven.

Så masa dig dit och låt läpparna uttrycka dina barnbarns rättmätiga krav.

4 kommentarer

  1. Göran Jonzon (inläggsförfattare)

    Stort tack till alla sakkunniga som ställde upp och försvarade vår rätt till våra egna naturtillgångar och krävde åtgärder mot vandaliseringen av Älven !
    Jag hyllar er alla och tackar ödmjukt för alla kloka synpunkter ni framförde!

  2. Gunder Lindgren

    Hej Göran och ett stort tack för ditt arbete med att skydda Ångermanälven och Vojmån.
    Tyvärr kunde jag inte delta på mötet eftersom att jag arbetar på annan ort ( Arjeplog) och kunde inte komma ifrån.
    Sedan till kärnfrågan, att bevara våra vattendrag och överlämna de till våra barnbarn är en mycket viktig uppgift som vi måste alla samlas kring. Nu verkar inte det vara en prioriterad uppgift för vissa av våra politiker i Norrland. Vi ska inte bara rädda Vojmån och Ångermanälven, vi har fler vattendrag runt om i Norrland som kräver vårt engagemang.
    Vad som inte heller framkommer i debatten kring vattendragen är att det snart bara vi i Norden som har orörda eller andra vattenhabitat som turisterna vill besöka. Vi ska även ha åtanke att besökare som kommer till Sverige för att kunna gå längs ett återställt vattendrag generar inkomster till kommunerna och företagarna i kommunerna.
    Att återställa skadade vattendrag och förbättra fiskvården och därmed fiskevården, notera distinktionen mellan fiskvård och fiskevård, är med andra ord av yttersta nödvändighet för att vi kunna överleva i Norrland och samtidigt känna att vi i vår generation har gjort något som vi kan vara stolta över.
    Det finns en mängd exempel på lyckade återställningar av vattendrag som inte står i direkt motsats till elproduktionen. Återställningar som kombinerar elproduktion med en mycket god fiskvård som har medfört att fiskevården har radikalt förbättrats med intäktsökningar i miljonklassen till kommunerna och därmed småföretagen på orterna.
    I Skottland finns ett exempel, där man restaurerade ett tidigare laxförande vattendrag som efter åtgärden medförde en inkomstökning för kommunen som vattendraget ligger i samt även företagen som kunde utveckla sina verksamheter. Allt detta beskrevs i ett program på SVT. för ett antal år sedan. Något liknande gjordes i Florida med ett reglerat vattendrag och intäkterna från det förbättrade fisket skrevs i miljoner dollar.
    När representanter från de båda orterna erhöll information om hur vi i Sverige vägrar återställa våra skadade vattendrag med hänvisning till risk för minskad elproduktion skrattade de rått åt vår korkade inställning. I Florida hade den ökade intäkten från fisket flera gånger vägt upp den minskade intäkten från elproduktionen.
    När nu det finns tekniker för att spara på elström i elkraftintensiva industrier och i hushållen finns det ingen mening med att in absurdum yla om att om vi återställer skadade vattendrag kommer landet att förlora på exportmarkanden och förlora marknadsandelar ute i världen.
    Hela diskussionen bottnar i ett kolonialt synsätt på Norrland och Norrlands produktion av råvaror och el till resten av Sverige.

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Gunder !
      Mycket väl formulerat och jag kan bara till fullo instämma i allt du skriver.
      Jag beklagar att ingen representant för Vilhelmina kommuns förvaltning deltog !
      Det kan väl inte tolkas som att vatten inom vår kommun är en oviktig resurs som kommunen struntar i?
      Jag väljer istället att tolka det som en följd av den obefintliga förannonseringen från Vattenmyndighetens sida.
      Det verkar nästan som att man bara ville kunna kryssa av att samråd skett, men helst såg att ingen lokaldelatagare anslöt sig till mötet ?!?
      På min fråga vilka av de närvarande som sett någon annons, svarade samtliga att de bara sett uppropet på min privata blogg !
      Själv fick jag nys om samrådet genom en bekant i Sollefteå och via Vattenmyndighetens hemsida.
      Så alla som inte läser min blogg eller stadigvarnade bevakar Vattenmyndighetens hemsida, hade ingen aning om att samrådsmötet skulle ske här och nu.
      Så agerar kolonialmaktens tjänare.

      Men jag avser att lyfta frågan i nästa KS-au, då jag anser att VIlhelmina i likhet med exempelvis Strömsunds kommun borde avge remissyttrande på den Nationella Starategiplanen.

  3. Gunder Lindgren

    Hej Göran och tack för svaret.
    Du har alldeles rätt i att Vilhelmina och Strömsunds kommuner ska avge remissyttrande på den nationella strategiplanen och där påpeka de stora miljö och ekonomiska vinsterna för kommunerna om EU:s miljökrav antas. Egentligen borde inte du och jag diskutera en så solklar sak i detta fora men eftersom att kommunledningarna inte verkar förstå nyttan av friska vattenhabitat i kommunerna med efterföljande ekonomiska och miljömässiga vinster för kommunerna och deras innevånare måste denna fråga upp på dagordningen och det är mycket bra att du ska lyfta upp frågan på bordet id nästa Ks-au. Jag hoppas att de övriga i Ks förstår allvaret i spörsmålet och agerar därefter.
    Denna fråga får inte stoppas bort i någon dammigt arkiv bara för att den kan vara lite opportun gentemot statsmakterna.
    Vi behöver friska vattendrag med goda förutsättningar för de maritima djuren.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.