Motion angående självmorden

Bakgrund:

Den evidensbaserade forskningen omkring självmord är fortfarande mycket knapphändig, eftersom det varit mycket tabu och myter omkring företeelsen, vilket innebär att mörkertalet är stort och att nya faktorer i den snabba utvecklingen av samhällsstrukturer/faktorer.

En liten minskning har skett i de äldre åldersgrupperna, 25-44, knappt mätbar, medan självmord i 15-24 år tycks vara relativt stabilt oförändrad eller t.o.m en liten ökning.

Idag bedrivs forskning från Karolinska Institutet i Sverige med en viss koppling till andra EU-länder sammantaget kan man då konstatera att det begås ca 170 stycken självmord/ dag eller ett fullastat plan som kraschar varje dag och hade det skett i en annan ”trafik” så har åtgärder omgående tagits.

Enbart i Sverige, 2013, begick 1600 stycken självmord.

På NASP är man mycket bekymrad över just de ungas situation, då inte bara självmorden utan också självmordsförsöken ökat i gruppen 15-19 år under ett par år.

Väldigt lite görs för att förebygga självmord.

 

Vad man kan peka på som orsaker till självmorden är:

Att unga mår allt sämre.

Skolkuratorer/psykologer har minskat i antal.

Många val för unga att göra i tidigare ålder som kan skapa misslyckande känslor.

Outforskade områden är kopplingen till genetiken.

 

Tre stycken modeller har man försökt ta fram i den lägre åldersgruppen för att förhindra självmord, men med minst en mindre lyckosam metod.

I Sverige antog regeringen en ”nollvision” 2008 och i samband med det gjordes särskilda satsningar för att öka kunskapen kring självmord och självmordsprevention.

Tyvärr saknas återrapportering och stimulans till lokala aktörer att jobba med förebyggande arbete. Men det är kommuner och landsting som ansvarar för befolkningens och skolungdomarnas hälsa och det är där som det systematiska arbetet måste genomföras.

Vi vill nu att KD lyfter frågan om ”nollvisionen” och resultatet, samt driver den med högre intention att utbilda yrkesgrupper, bla i landstingen och en hårdare satsning för barnpsykiatrin att utveckla verksamheter även på mindre orter i landet.

Yrkande:

Kristdemokraterna i Vilhelmina yrkar att rikstinget ger partistyrelsen i uppdrag att verka för:

-Att delar av forskningen utlokaliseras till andra delar av landet för att bättre kunna belysa skillnader mellan olika livsbetingelser som t ex stad/landsbygd.

 

Not:

Motionen är författad av Ewa Larsson och antogs enhälligt av KD:Vilhelminaavdelnings årsmöte 2015.

6 kommentarer

  1. Gunder Lindgren

    Hej Göran.
    Jag anser att självmord är det yttersta resultatet av samhällets misslyckande. Att det kan finnas en genetisk förklaring till en del självmord tror jag på men det är ändå en yttring av ett allt hårdare klimat på arbetsplatser, i skolor och överhuvudtaget i samhället och det i kombination med en bristande förebyggande vård och en vård till personer som har visat på självmordstendenser.
    Sedan är det som du skriver att det är tabu att diskutera ämnet överhuvudtaget. Många som mår mycket dåligt törs inte eller vill inte söka hjälp rädda för att stämplas som psykiskt sjuka och det är fortfarande i nådens år 2015 skambelagt. Att det kan vara fullt friska människor som har kommit i kläm i livet och orkar inte längre tror man inte.
    Men hur kan vi hjälpa människor som har kommit till den slutsatsen att det ända som hjälper mig är ett avslutat liv som river upp stora sår hos de som lämnas kvar.
    Här måste det först bli en ändring av hur dessa människor tas hand om och tas emot. Sedan måste det tillföras fler skolkuratorer/skolspsykologer som kan hjälpa eleverna i skolorna. Psykiatrin måste ges större resurser och forskningen måste förbättras och utvecklas. Mer hjälp till självhjälp måste till.
    Sedan måste vi ha modet att fråga sin arbetskamrat hur han/hon mår om man ser att det är något som är fel. Att bry sig om varandra är aldrig fel. Vi måste även våga säga ifrån om vi ser att om någon arbetskamrat mobbas av chefer eller kolleger. Att bry om sig om varandra är aldrig fel.
    Egentligen är detta ett mycket stort ämne som är oerhört brännande och egentligen förstort för detta fora men att vi måste börja någonstans och här är inte fel att börja.

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Gunder !
      I alla tider har barn och ungdomar haft ett skriande behov att finna sin identitet och få sin självkänsla bejakad.
      Jag tror att dagens tonfall ungdomar emellan bidrar till att riva fula sår i självbilden.
      Alla olika tillmälen bland skolbarn och de fruktansvärda uppmaningarna av typen ”- Fan vad ful du är din jävla hora. Gör oss andra en tjänst och gå och häng dig”, hjälper heller inte den som redan undrar över vilka motiv man egentligen har att fortsätta leva.
      Vi måste alla ta ansvar för att omedelbart reagera kraftfullt så fort vi hör sådana kränkningar.
      Sedan har vi en rad regeringar som inte satsar på framtida utveckling av forskning och näringsliv, vilket i sig leder till att ungdomar inte enkelt kan se en plats för just sig själv i samhällsmaskineriet.
      Till detta ska läggas en fysisk inaktivitet som sätter dygnsrytmen helt ur spel och i sin tur lätt framkallar utanförskap och psykisk obalans.

      Men Karilonska Institutet har kartlagt möjligheten bland 3800 utvalda ungdomar runt om i Europa visar på klara modeller för att minst halvera suicidfrekvensen bland ungdomar. Vi vet således redan en hel del om vad vi bör göra, så nu finns det ingen ursäkt att fortsätta vara helt ignoranta inför tragedierna.
      Vi får inte glömma vilka trauman hos en stor mängd meddrabbade kring varje ung människa som tar sitt liv.
      Jag tycker det är en mycket viktig och bra motion som vår Ewa Larsson har lagt fram här.

  2. Gunder Lindgren

    Hej Göran.
    Tack för svaret.
    Nu är det inte bara ungdomar som far illa i det allt hårdare samhällsklimat som råder nu. Det har vi fått bekräftelse på idag då två chefer i Krokom friades för brott mot arbetsmiljölagen efter det att en av deras anställda på grund av mobbing tog sitt liv, drygt 50 år gammal. Dock är det utan tvivel de flesta som tar sina liv ungdomar, som inte känner att de har någon plats i samhället. Att då dessutom inte ha någon gemenskap i ett arbete eller genom ett arbete känna att de är betydelsefulla försvårar för dem. Detta i en tid i deras liv då de har ett stort behov av att känna sig behövd, älskad och att de kan göra något.
    När dessa basbehov inte uppfylls leder det till ett utanförskap, hur fyller då man det behovet? Ett sätt är droger och ett allt mer destruktivt leverne, ett annat är den sista utvägen, självmordet.
    Jag anser att det finns så mycket forskning kring ärendet och en empirisk bevisning i form av rapporter, berättelser från ungdomar som har försökt ta sina liv och självmordsbrev att det borde kunna fylla ut ett par hyllmeter hos forskarna och att det borde inte vara så förtvivlat svårt att ta fram en strategi som motverkar och på så vis minskar antalet självmord, varje ungdom som tar sitt liv är två för mycket.
    Tydligen har dock detta problem en mycket låg prioritet hos vilken regering det än vara månde. Det blir bara hyllvärmare av eventuella rapporter och utredningar. Allt medans ungdomarna och även de äldre tar sina liv i Sverige.
    Ett rikt land som borde ha plats för alla.

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      I synnerhet som man suboptimerar med sina resurser genom att formligen vräka ut miljarder på en idiotisk ”nollvision” för trafikdödade, trots att dessa i numerär bara utgör en fjärdedel av antalet självmord !
      Insiktslösa politiker, skrupelfria lobbyister med särintressen och en helt vilsen förvalting som ärendebereder är grundingredienserna för detta totala beslutsfiasko !

  3. G

    Hej Göran.
    Dessutom en nollvision om man motarbetar med alla näbbar och klor i akt och mening att spara pengar. Nollvisionen blir en hyllvärmare som kostar enorma pengar, medel som skulle lagts på självmordspreventionen istället.
    Sedan håller jag med dig tillfullo i det sista du skrev.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.