En (o)saklig debattatmosfär på ”Tyck till” !

Det är inte alltid så enkelt att föra en offentlig debatt om en specifik fråga, vilket manifesterats av de senaste dagarnas dialoger på sajten ”Tyck till om VIlhelmina”.

Jag vill peka på en specifik ojämlikhet som råder inom vår kommun, men möts av svar som inte ett enda utgår från den frågeställning jag presenterat i mitt initiala inlägg.

Istället dyker allt möjligt annat upp som motargument, men som inte har ett vittten att göra med den centrala frågeställningen. Allt ifrån hur stora iskakorna är som bygger hyvlingssträngen som vaghyveln lämnat efter sig i utfarterna, till grundlösa påståenden om att jag som person och frågeställare inte skulle ha betalat skatt.

Med något undantag är det anonymitet som gäller på den sajten, vad man än har att framföra. Undantagen värda all respekt.

 

Upprinnelsen till frågeställnigen var ett samtal jag fick från en bybo, som undrade över den viktiga principen om kommunala likabehandlingen, kontra det faktum att tätortsborna tycks ha rätt att kräva att kommunen tar bort de hinder i privata utfarter som plog- och hyvelsträngarna utgör efter den allmänna snöröjningen.

Tanken har inte tidigare föresvävat mig, men jag fann frågan så intressant att jag började gräva lite i den. Inom tätorterna faller tydligen ansvaret för plogning och isrivning på kommunen, medan byarna och allmänna vägnätet faller under Trafikverkets ansvar.

VId en sökning finner jag inte ett enda fall där Trafikverkets ansvar kunnat påföras ett inkluderande att städa bort plog-eller hyvlingssträngen i någon enda privat utfart, medan det däremot tycks råda en praxis för kommunerna att göra detta inom tätbebyggelserna. Enda lagstödet för detta tycks bara var brottsbalkens 8 kap 8 §, som talar om att man inte har rätt att hindra någon från att komma åt sin egendom. Huruvida snö eller is i någon form kan anses utgöra ett verkligt hinder i den aspekten verkar aldrig ha prövats juridiskt, utan det tycks mig ha blivit så att den politiska konkurrensen lett fram till att några majoriteter i välmående kommuner, mer eller mindre självmant påtagit sig ett utökat ansvar och andra kommuner, dock långt ifrån alla, följt efter.

I mitt inlägg på ”Tyck till ” ställer jag upp frågan i ett jämlikhetsperspektiv, där en gammal krokig åldring i en by eller boende i ett hus utmed allfarvägen, inte har någon praxis för att kräva obligatoriskt bistånd till att röja vare sig egna gården eller den del av privata egendomen där Trafikverkets plog-och hyvelsträngar lämnats, medan en helt frisk och arbetsför villaägare i tätorten tycks anse sig ha rätt att avkräva just sådant bistående finansierat ur den gemensamma kommunala skattekassan.

Jag menar att detta i så fall kraftigt bryter mot den kommunala likabehandlingsprincipen. Intrycket förstärks av att andra inom tätorten boende och verkande, såsom företagare, affärsidkare eller hyresvärdar som, av någon märklig anledning inte heller tycks omfattas av den udda förmånen.

Om vi syftar till likabehandling måste således antingen den tätortsrelaterade förmånen för gruppen villaägare strykas, eller så måste en lagändring alternativt tolkningsändring införas, så att alla omfattas av samma förmån ur allmänna medel.

Men se det tycks inte gå att få debatten här att handla om denna principfråga, utan genast dyker litaniorna kring alla stackars äldre, sjuka och handikappade upp, liksom den numera obligatoriska lögnen om att jag inte skulle betala skatt (Jag har både skattat och skrattat mer än de flesta i denna kommun). Det är precis som att alla som bor ute i byarna vore både fysiskt och penikunärt överlägset vitala, gentemot de ömkansvärda som bosatt sig i villorna inne i Vilhelmina tätort ? Detta trots att verkligheten domineras av det rent motsatta förhållandet.

Vad gäller plogningen utanför tätorterna så kan den ofta dröja till dess drivorna blivit helt ogenträngliga för fordonstrafik eller snödjupet gör framkomligheten nära obefintlig, men där finns inte samma klagokultur. Samma sak gäller hyvlingssträngen som är av precis samma konsistens och beskaffenhet som den inne i tätorten.

 

Att föra en offentlig dialog under sådana förutsättningar överstiger min retoriska förmåga, vilket tillkortakommande jag härmed offentligt ber samtliga kommuninnevånare om ursäkt för.

6 kommentarer

  1. Ewa Larsson

    Hej Göran!
    Eftersom jag förstått vad du menar med ”ojämlik” snöröjning så tänkte jag så här:
    Visst ska det finnas en möjlighet att påverka ”statens väghållare” också, så att det vid större olägenheter som vid isrivning etc. städas.
    Men jag tror inte att det ska plockas bort eller förändras i en lagstiftning som åligger kommunerna, utan här kan vi titta på HUR man kan förbättra/förändra för att göra det billigare och få det att fungera utan att det ska behöva ”bråkas” om det.
    Det handlar om detaljplanelagt område.

    Naturligtvis var jag tvungen att läsa på och hitta lagstiftningen och jag har gjot ett förenklat urklipp ur Villaägarnas skrift och vinter-och sommarvägsunderhåll.

    ” Av väglagen framgår att en väg ska hållas i ett för samfärdseln tillfredsställande
    skick. Kvalitetskravet är allmänt formulerat och får bestämmas med hänsyn till de
    behov som finns på den aktuella platsen och de aktuella förhållandena. Väghållaren
    prioriterar sina drift och underhållsåtgärder med hänsyn till behov och tillgängliga
    resurser. Detta kan leda till att lågtrafikerade vägar ibland kommer i andra hand.
    Övergångsställ en och gång och cykelbanor har hög prioritet. Graderingen får dock
    inte drivas så långt att de mindre viktiga gatorna och platserna kontinuerligt lämnas
    utan åtgärder. Som exempel kan nämnas kommunens skyldighet att forsla bort eller
    bryta igenom snövallar som plogats upp på fastighetsägarnas infarter.
    Kommunen har ingen rätt att kontinuerligt lämna kvar sådana snövallar med motivering
    att andra platser prioriteras.

    Tyvärr finns dock ingen sanktion att ta till i de fall kommunerna brister i sina skyldighet
    er. Det förmodligen mest verkningsfulla sättet att få bukt med problemet är att bilda opinion i kommunen, gärna i samarbete med lokal villaförening. Läs mer om kommunens skyldigheter under gångbanerenhållning.

    Gångbanerenhållning.
    Fastighetsägare är dock inte skyldig och kan inte heller åläggas skyldighet att föra
    bort snö som förts upp på gångbanan från körbanan. Detta har slagits fast i flera
    rättsfall, se bilaga.(Har jag utelämnat)//EL)
    Det är i stället kommunens skyldighet att på gata inom detaljplan med kommunalt huvudmannaskap eller inom stadsplan forsla bort eller bryta igenom snövallar. ”

    Så som du förstår så är det inte bara ett ”gnäll” från fastighetsägarna, utan det finns fog för den ibland.
    Visst håller jag med dig om det ojämnlika i det hela, nu när jag vet vad som efterfrågas, men det gör ju att vi kan titta på ytterligare lösningar för byarnas räkning.

    Som ett lite ”extramaterial” när det gäller jämlikhet i snöröjningen, som andra kommuner satt i sjön, för att minska skadeståndsanspråken och minska vårdkostnader så skickar jag en länk. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6101099#

    När det gäller likställigheten för gemensamskatteuttag till kommunens medborgare och välfärd, så känns det lite knepigt att bryta ut just bara denna fråga. ”Tätortens” skattepengar går ju ut till byarna också i andra gemensamhetssaker. Men nu väljer jag att avsluta resonemanget och hoppas att vi gemensamt ska hitta förbättringar för oss alla kommunmedborgare så pengarna räcker till.

    Ha det gott så länge!

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Ewa !
      Du hänvisar till att ojämlikheten även skulle verka i den andra riktningen, dvs. att byarna och de som bor längs allfartsvägarna skulle erhålla förmåner som då inte tätortsborna skulle komma till del.
      Jag tänker och tänker, men kan inte komma underfund om vilka slags förmåner det i så fall skulle vara ?

  2. Patrik Marthin

    Hej Göran

    Jag brukar cykla till jobbet efter E45 och jag har nästan aldrig sett en oplogad infart pga att den som plogar vägen har skottat igen infarten. Har någon varit oplogad så har traktorn varit i närheten för att skotta infarterna. För E45 ansvarar tydligen trafikverket för och de kan det här med att rensa infarterna efter plogbilen/traktorn.

    Med vänlig hälsning

    Patrik Marthin

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Patrik!
      Det går inga maskiner efter plogbilarna utefter våra landsvägar!
      Såvitt jag känner till inte heller efter Europavägarna.
      Det du har sett är säkert resultatet av tysta fastighetsägare som med egna verktyg, maskiner eller lejd entrepenör själva skaffat undan plog- och hyvelsträngarna.
      Och de gör det utan att ens försöka kräva ersättning ur den gemensamma skattekassan.
      Men det vore väldigt intressant om någon kommun vågade sticka ut hakan och pröva om snö och is kan betraktas som så permanent hinder att nå sin egendom att det kan falla under brottsbeteckningen egenmäktigt förfarande och därmed tolkas in under 8kap 8§ i brottsbalken?
      För i så fall blir ju skotarspåren i våra skogar än mer försvårande ”hinder” än någonsin en snösträng !

  3. Ann-Sofie Gavelin

    Hej Göran,

    Nej jag förstod inte vad du menade. Eller kanske omedvetet inte ville förstå? Det känns som att jag frustrerat försöker, men inte klarar det. Jag vet att jag medvetet bearbetade mig att inte känna att jag missar något eller att jag måste avstå från någonting, då jag insåg vilken situation jag befann mig i. Och att jag inte skulle tillåta mig att ta något för givet. Bara för att skydda mina barn och för att använda all min energi att klara av det som jag stod i och ta mig framåt och göra det jag måste göra. Och för att kunna behålla glädjen. Kanske for lite för mycket? Det känns som om jag nu saknar något som jag velat ha kvar. Men av vad jag upplevt genom åren, så tror jag inte på att det går att få det jämlikt eller rättvist.

    Jag vill klara så mycket som möjligt själv. Och förväntar mig ingenting. Och känner mig ofta udda.
    När jag, efter halkolyckan, inte klarade mig själv, så bad jag om hjälp så att jag kunde ta mig fram. Det gick dåligt men jag lever. Som mångårig medlem i Villaägarna frågade jag dem om vilken hjälp man kan få. Och fick allt som Ewa skrivit här ovan. Jag upplyste Kommunen om lagen, men de kan bara skylla på att de inte har ekonomi eller personal. Det är jag som enskild som får avstå läkarbesöket.
    Det jag saknar är någonstans att styra snön. Men nu är det vår.

    Ha en fin helg
    Ann-Sofie

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Ann-Sofie !
      Jag menar att vi måste kunna skilja på emskildas behov och generella regelorättvisor.
      Oavsett om man är tätortsbo eller landsbygdsboende måste man kunna få hjälp när man inte klarar av saker själv.
      Men det kan aldrig tas som intäkt för att motivera strukturella eller systematiska ojämlikheter, tycker jag.
      Att tätortsborna skulle ha större behov av att få sina utfarter snöröjda bekostade av skattemedel, finner jag helt omotiverat. Självklart ska omsorgsverksamheten kunna inkludera bistående till den som är oförmögen att klara saken på egen hand, men fullt friska arbetsföra villaägare inne i tätorten kan knappast ha större problem med vare sig plogvallar eller isvallarna efter isrivning längs gator och trottoarer, än vad de som bor vi ännu bredare allfartsvägar har. Mängden snö och is i vallarna är inte mindre på landsbygden än i tätorten.
      Det var detta och inget annat mitt inlägg handlade om, men som bemöttes av allehanda referenser till sjuka och gamla och dessas behov av hjälp, vilket jag enligt ovan anser vara en helt annan fråga och som inte särskiljer tätortsboende.
      Sköt om dig, så hörs vi igen.
      Vill du ha lite färdigrensad sik, så har jag lagt undan överskottet från senaste vittjandet ?
      Den är jättefin och bara att lägga i pannan, men jag vet inte om du äter fisk ?
      Själv äter jag färsk fisk ungefär varannad dag nu under vintern.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.