Motion till Vilhelmina kommunfullmäktige

Angående Borgerliga vigselförrättare i Vilhelmina kommun.

 

Äktenskap kan ingås mellan två personer och detta finns beskrivet i äktenskapsbalken 1987:230. Äktenskapsbalken ändrades 2009 (SFS 2009:253) så att den blev könsneutral, alltså att även personer av samma kön kan ingå äktenskap.

Rätt att utföra vigsel har präst eller annan befattningshavare i sådant trossamfund som har förordnande (lag 1993:305) eller den som länsstyrelsen har förordnat.

En präst i Svenska kyrkan har inte en lagstadgad skyldighet att utföra en vigsel men kyrkan har en skyldighet att tillse att det finns en vigselförrättare för ett par som vill viga sig oavsett om det är ett samkönat eller olik-könat par.

Att tillse att det finns tillgängligt vigselförrättare även för samkönade par borde vara naturligt för Vilhelmina kommun. Det är kommunfullmäktige som föreslår lämpliga personer som sedan länsstyrelsen utser.

Redan idag vore det lämpligt att befintliga vigselförrättare förklarar sitt ställningstagande så att par som avser att ingå äktenskap direkt kan vidtala lämplig vigselförrättare.

Därigenom skulle även borgerliga vigselförrättare omfattas av liknande förutsättningar som prästvigda.

 

Jag föreslår därför:

 

att tilltänkta borgerliga vigselförrättare skriftligen får förklara om man är beredd att utföra alla vigslar eller om man har moraliska begränsningar i att utföra vissa vigslar. Om sådana begränsningar finns är det upp till kommunfullmäktige att ta ställning om man ändå vill föreslå dessa personer som vigselförrättare.

 

att de vigselförrättare som idag är utsedda i Vilhelmina kommun uppmanas att ge denna avsiktsförklaring och att detta förs in på kommunens hemsida

 

Göran Jonzon (KD)

8 kommentarer

  1. Kenneth Hellberg

    Jag anser att en borgerlig vigselförrättare ej ska kunna neka att viga samkönade, ställer man inte upp på det ska man ej ha denna förmånen.

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Kenneth !
      En av karaktärstecknen för en vansterradikal är just benägenheten att vilja styra och ställa i andras liv och att tala om vilka val som den enskilde ska göra.
      Din kommentar faller exakt in i det mönstret, men till vilken nytta ?
      Det finns alltid ett urval av borgerliga vigselförrättare i kommunen, så varför skulle inte en sådan kunna känna samma övertygelse i saken som en prästvigd?
      Jag tycker det vore ett rimligt krav att ställa på kommunen att samma villkor ska gälla för borgerliga vigselförrättare som för vigselförrättare inom kyrkan, att var och en får ha sin tro och övertygelse som den vill, men att det ska finnas någon eller några som utan hinder förrättar vigsel av samkönade. Kyrkan har det övergripande ansvaret att tillse att så är fallet och det anser jag att även kommunen ska ha.
      Det kommer i sin tur att styra vilka som nomineras och utses till uppdraget.
      Huruvida det är en förmån eller inte lämnar jag helt därhän.

      Principiellt har jag svårt att begripa varför inte människor ska få ha sin tro i fred, så länge det inte hindrar eller förstör för andra ?
      Varför finns det så många som vill styra och ställa i andras liv ?
      Varför denna småsinthet ?

      Du har ju anklagat mig för att vara homofob, men vad kallas det när man är ”-fob” åt andra hållet och ska tvinga på sin egen övertygelse på andra, enligt exakt sådant mönster ?

  2. Kenneth Hellberg

    Nu ser du troll igen Göran, var och en får ha den tro eller övertygelse den vill….har jag påstått annat? Men i uppdraget som borgerlig vigselförrättare tycker jag att man inte ska få välja vilka man viger, ska hen kunna vägra viga en färgad och en vit, ska man kunna vägra viga gammal med ung, ska man kunna vägra viga en finne och en norska? Var ska man dra gränsen? Vill man vara vigselförrättare så får man ta hela paketet.

  3. Tarja Eliasson

    Jag är vigselförrättare sedan 1994. Jag har i ett papper (om det var till Länsstyrelsen eller annan instans) förklarat att jag viger alla (även de par som inte är man-kvinna). Jag vill minnas att jag har en bekräftelse (dokument) från en myndighet på detta. Har inte fördjupat mig särskilt i frågan då den inte är för mig kontroversiell på något sätt.

    Däremot anser jag, att de som har religiösa eller andra motiv ska inte tvingas till, att viga samkönade par, mot sin övertygelse. Vilhelmina kommun har alldeles för många vigselförrättare så en del vigselförrättare blir helt utan uppdrag. Det jag vill säga är, att i Vilhelmina har man så många att välja på så man behöver inte välja en som måste gå emot sin övertygelse. Jag tycker din motion är överflödig!

    Vigselförrättare

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Tarja !
      Jag håller med dig i din liberala syn på att var och en bör få ha sin övertygelse och vi respekterar varandra utan att via lagar försöka tvinga in alla anomalier till trånga normalitetsuppfattningar.

      Det är även positivt att det finns ett urval av alternativ, inte bara vad gäller frågan om vigselförrättare, utan rent generellt i samtliga sammanhang. Att tydliggöra vari skillnaderna i det breda urvalet består är detsamma som att göra valet enklare. Det är ett led i att överlåta till brukaren eller konsumenten att själv avgöra vad som passar denne bäst och jag menar att det bör vara ett genomgående tema för all service, såväl samhällsstyrd som komersiell sådan.

      Det känns en smula märkligt att förfäkta denna, för mig självklara utgångspunkt med just dig, utifrån din historia som liberal politiker, men även om du drastiskt och totalt genomgripande omvärderat allt grundläggande essensiellt i din övertygelse, så rspekterar jag likväl att du numera tillhör den kategori som anser sig skickad att utöva förmyndarskap även för fullt myndiga medborgare. Det betyder dock inte att jag gillar eller ens godtar din inställning i frågan.

  4. Ewa Hed

    Jag är vigselförrättare i kommunen sen många år tillbaka. Jag har även tjänat kyrkan många år. Passat upp och servat i ur och skur år efter år. Känner de flesta i församlingen som mina vänner. Därmed inte sagt i KD alla. Kanske mera än du gjort Göran Z. Har inga problem varken åt det ena eller andra hållet. De som vill gifta sig. Naturligtvis gör jag det till alla. Jag har vigt många lyckliga par genom åren. De flesta ute i vår natur. Kultur och Natur. Så nu vet du det Herr Jonzon. Alla är välkomna till mig.

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Ewa !
      Det torde uppskattas av dem som det berör.
      Det är även mycket bra att du öppet deklarerar din inställning.
      Det bidrar till en avdramatisering av en tidigare laddad fråga.
      När alla vigselförrättare inom både kyrka och kommun följer samma regler, har vi definitivt lämnat ett gammalt paradigm bakom oss och kan betjäna våra medborgare på ett jämställt och likvärdigt sätt.
      Att döma av spänningen i attityder som även kan skönjas i din kommentar, kan vi dock se att frågan ännu inte nått den mognaden att den går att hantera neutralt, varför jag tror att motionen har sitt berättigande.

  5. Ewa Hed

    Tack för kommentaren. Lycka till med motionen. Klart man ska skicka en motion när man känner för det. Jag skulle kunna skicka motioner varje månad i princip men det dröjer så många år innan det händer nåt så ibland ”lönch det int.” Tyvärr. / Ewa

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.