Lyxfällan – Landstinget

För 50 år sedan klarade Vilhelminas läkare både av att röntga och operera själva.

Ändå hade de inte några fantasilöner i klass med dagens dito.

Inte heller var vi rikare eller hade bättre betalningsförmåga då än nu.

Idag får vi vara tacksamma ifall vi överhuvudtaget får träffa en kompetent sjukvårdskunnig, men kostnaderna har aldrig varit större.

Eftersom vårdcentralen inte längre har varken utrustning eller kompetenser för avanserad vård, bör vi ha större nytta av en mobil enhet, där vårdpersonalen åker ut till patienterna istället för tvärtom.

En gång i tiden fanns det läkare som åkte skidor till patienter i väglöst land, men nu finns det vägar överalt.

Låt oss lägga ned landstinget och börja om från början igen.

Ge din röst åt KD och kräv förändring.

 

En kommentar

  1. Gunilla Billman

    Hej, klart att jag vill lägga ner landstinget, en byråkratisk jättekoloss som inte fyller sin funktion. Lägg sedan till Region Västerbotten ovanpå så inser man varför det inte finns just några skattepengar kvar till den direkta vården.
    Du har rätt i att mobila enheter skulle fungera för att åka ut o ha planerad mottagning precis som Blodbussen o Mammografienheten gör. Så har vi ju länge gjort i Dikanäs Saxnäs, doktorn har åkt dit istället för att patienterna åker till Vilhelmina dock inte i en mobil enhet. Problemet är att distriktssköterskan som planerar mottagningarna hotas i bägge fjälldalarna och servicen försämras successivt med hänvisning till befolkningsunderlaget. Ett underlag som under vissa perioder mångdubblas när turister o stugägare strömmar till och behovet av sjukvård plötsligt ökar.
    Jag har under alla år förundrats över att Tärnaby har en egen Sjukstuga/vårdplatser och läkare året runt med hänvisning till turisttillströmningen på Påsken. Resten av året finns inte många bofasta där heller…
    Och så var det ju det här med akutsjukvården. Nu får du hjärtinfarkt:) Propplösande behandling ska vara påbörjad inom fem minuter när diagnosen är klar. Dröjer det då många timmar innan diagnosen är klar eller inte finns kompetent personal som reagerar så är utsikterna betydligt sämre att du klarar dej från betydande men om du överlever.
    Har du tur så kommer vår enda ambulans i rimlig tid och då påbörjas behandlingen direkt. Men om den enda ambulansen används som bårtaxi och ständigt är upptagen med att skjutsa allehanda turister från fjällen till Lycksele med benbrott då är du riktigt illa ute…Ambulanshelikoptern då, ja den har fullt upp även den med turister i fjällen plus att den är väderberoende plus att piloterna så klart styrs av arbetstidsregler som inte tar hänsyn till om du får hjärtinfarkt. Vi har om vi tänker efter en del mobila enheter redan nu, men används dom på rätt sätt o är dom tillräckligt många. Det kanske inte vore så dumt att få tillbaka den ambulans som togs bort i Åsele eller styra upp reglerna för hur det lilla vi har skall nyttjas…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.