Brevet från Elin

Hej Kommunfullmäktige!
Jag heter Elin Dahlberg, är 14 år gammal, bor i Vilhelmina och går i sjuan. Det har kommit till min kännedom att Ni eventuellt planerar att lägga ner Vilhelmina Musikskola för ekonomins skull och att Ni skall ha ett möte gällande ärendet den 27 april. Det tycker jag, ärligt talat är för djävligt. 
Jag spelar själv piano på Musikskolan, har gjort det i ungefär 4-5 år. Jag är, sanningsenligt riktigt duktig på det och jag är snart i det stadiet då jag inte nödvändigtvist behöver en pianolärare (Jag tänker mera på dem yngre och framtida musikanterna och sångarna) även fast jag såklart kommer fortsätta gå på Musikskolan.
 Utan Musikskolan så skulle jag aldrig ha blivit så duktig som jag är. Jag skulle aldrig ha en plats där jag kan fly vardagen. Lite att göra på fritiden och inget som jag skulle känna att ” Wow, jag är bra på något.” Och just den där känslan att man är bra på något, att man har någonstans att fly eller uttrycka sina tankar är viktigt att ha för sin psykiska hälsa och välmående. Kanske främst som barn eller ungdom.
Musik påverkar blodtryck, andningen och hur mycket stresshormoner det är i blodet. Endorfiner frigörs även då man lyssnar på musik som ”fångar” en. Dem som håller på med musik har oftast lättare med matte eftersom dem går lite hand i hand. Då man spelar ett instrument förenas hjärnhalvorna. Det finns mycket positivt med att hålla på med musik. För att inte tala om hur mycket vänner  och gemensamhet man har genom Musikskolan. Musik är även en av Sveriges exportvaror och skapar yrken. Jag vill till exempel bli musiklärare.

 

Jag kan förstå att Ni måste skära ner på saker så att ekonomin förbättras men snälla… Stäng inte ner Vilhelmina Musikskolan. Då skulle en del av mig dö. 

 

Hoppas Ni haft en trevlig påsk!/ Elin Dahlberg
Mitt svar till Elin:
Hej Elin och tack för ditt mail.

Musik är själens eget språk.

Musikskolan tillhör inte det vi kallar kommunens kärnverksamheter.

Att ta hand om våra gamla, våra kamrater med olika handikapp och att utbilda våra ungdomar är det som skattepengarna först och främst ska användas till.

Det som har hänt i Vilhelmina är att allt fler familjer kraschar, så att människorna far illa och måste tas om hand för att inte helt gå under.

Alkohol och droger ligger bakom mycket av problemen.

Vi måste följa lagarna som reglerar hur omsorgen ska skötas, så kostnaderna för individ- och familjeomsorgen har börjat skena okontrollerat.

Finge vi stopp på den utvecklingen motsvarar det ett dussin musikskolor i kostnader.

Men ingen tycks veta hur vi får stopp på de skenande kostnaderna.

Därför planeras en rad nedskärningar på alla områden som inte ingår i det vi kallar kärnverksamheten.

De som nu bestämmer i kommunen är de som fick de flesta rösterna och har majoritet i beslutande församlingen.

Själv gör jag allt jag kan för att vi ska få kontroll över kostnadsutvecklingen, så att vi inte behöver skära ned så mycket annat.

Men risken finns att vi måste skära i alla former av fritidsverksamheterna.

Du kan själv fundera på hur vi bromsar den negativa utvecklingen med droger och söndersupna familjer ?

Kom gärna med förslag så kan vi nog rädda sådant du ser som viktigt.

Bästa hälsningar

Göran Jonzon /gruppledare för Kristdemokraterna.
070-5859848

5 kommentarer

  1. €dor

    Jag är absolut inte insatt i frågan utan går bara efter vad du skriver och inlägget i sig. Resonerar vi olika kostnader och vilken nytta de gör kanske vi borde hänga med lite i tiden. Gamla utbildningar där det spottas fram elever i redan överfulla yrken utan avsättning. Gå en utbildning för utbildningens skull eller bara för att ha något att göra i brist på annat. Det var bara en kommentar i frågan.
    Vilka utbildningar kostar mest i Vilhelmina, vet du?

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Edor !

      Jag kan föreställa mig att rena yrkesutbildningar kostar betydligt mer, då de fordrar en helt annan grad av investeringar.
      Fordonsprogrammet och utbildningar till lastbilsförare eller förare av avverkningsmaskiner kräver ju utrustningar i mångmiljonklassen.
      Samtidigt blir sådana utbildningar kanske billigare än linjer som resulterar i långvarig arbetslöshet ?

      Idéerna från 1980-talet om att samhället inte ska lägga sig i elevens fria val, ger jag däremot inte särskilt mycket för.
      Se bara hur det blivit med akut brist på högutbildad sjukvårdspersonal eller olika tekniska utbildningar.
      Det kostar oss rena fantasisummor att olika arbetsgivare överbjuder varandra till rena fantasilönerna.
      När stafettläkare börjar komma upp i 50 000 skr för en enda veckas tjänstgöring, då har vi skattebetalare hamnat i kläm.
      Då hjälper det inta hur många man än utbildat till hotell- och restaurangpersonal. eller hur roliga olika estetlinjer kan vara för den enskilde eleven.

      Men den allt överskuggande problembilden är den som skapas av familjära missförhållanden, där kommunen måste ta över ansvaret.
      Det jag undrar över är hur länge vi ska hålla på med olika osthyvlingsekonomier, innan vi bryter tabu och börjar tala om våra verkliga problem?
      Inga politiker i världen klarar nämligen av att ta över familjens ansvar.
      Familjen är det som bygger samhället och fungerar inte familjen, så fungerar inte samhället.
      Det kan ingen vänsterpolitiker i världen ändra på, bara förneka.

      • €dor

        Vi har ju så mycket skyddande åtgärder, hur kan det vara möjligt att sådant är problemet du nämner i sistnämnda?
        Systembolag, fritidsgård och övriga samhälleliga institutioner som bekostas via skattepengar. Det förstnämnda drar väl in mycket pengar till staten men kostar kommunen i vårdåtgärder om det är på det sätt du tidigare beskrivit (föreg. inlägg). Frågan är då, är det bra som det nu är och alla slår sig för bröstet och säger: Så ska vi ha!
        Problemen kanske ligger bakåt i tiden men ingen har brytt sig ta tag i dessa? Är vi ensamma i Vilhelmina med dessa problem eller är det överlag i samhället? Om vi är ensamma måste det betyda något är fel.

        • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

          Tror knappast att vi är ensamma om trenden, men däremot ser vi att millionrullningen satt igång på allvar här de senaste åren. På bara ett par år har kostnaden mer än fördublats !

          Individ- och familjeomsorgen samt LSS-delen som handlar om personliga assistenter i skolan för att hjälpa de värst utsatta igenom skolgången, formligen slukar våra resurser.
          Det sorgliga är att man från politiska majoritetens sida försöker lösa problemet genom indragningar och nedläggningar av byaskolor och andra kostnadshyvlingar, men det förslår ingenting i jämförelse med den negativa utvecklingen inom SOC-nämndens ansvarsområden.

          Inte ens om vi lägger ned varenda byaskola hinner vi ifatt kostnaderna.
          Om vi lägger ned hela gymnasieskolan skulle vi spara ca 13 millioner och det skulle (kanske) räcka för nästa års utgifter inom SOC, men vilka konsekvenserna i övriga samhället skulle bli då vill jag inte ens tänka på.
          Vi måste således börja ta tag i frågorna kring superiet om vi ska ha en chans att få kommunens ekonomi på fötter.
          Eller så fortsätter vi blunda för grundorsakerna och beslutar om att höja skatten i motsvarande grad ?
          Det senare fungerar ju så att ju högre skatteuttag vi beslutar, desto fler väljer att flytta från Vilhelmina och då blir det knappast de som drar upp kostnaderna inom SOC som åker först !
          Alltså blir det en negativ spiral som kan bli ännu svårare att få stopp på i framtiden.
          Det är nu vi måste agera och jag efterlyser fler politiker som har modet att ta bladet från munnen utan att snegla uppåt efter vad man får tala om inom kommunpolitiken.
          Att sitta om överväga nedläggning av mellanstadiet i Latikberg känns i sammanhangen rent löjligt, då vi alla vet var pengarna tar vägen.
          Det blir som att börja fernissa om relingen på en skuta som har en kvadratfot stort hål i bottnen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.