Extremister i alla läger – splittra er !

Vare sig det gäller fundamentalister eller extremister längst ut på vänster- eller höger-flanken eller i högreligiösa kretsar, så är det gemensamma kännetecknet deras oförmåga till tolerans och vilja att via kompromisser söka hålla samman med sina åsiktsfränder.

Minsta orsak kan duga för att till och med börja ha ihjäl varandra. Se bara hur olika grupper av shiamuslimer nu glatt mördar varandra i guds namn.

Här hemma är det just nu SD som fraktionerar offentligt.

Man kan ju tycka att om man har så få kärnfrågor borde det vara svårt att bli oense, men det går tydligen bra att bli ovänner även kring varianter av en enda fråga ?

 

4 kommentarer

  1. Kenneth Hellberg

    Precis vad jag hela tiden hävdat, extremism är livsfarlig var än den huserar. Att blint tro på en skapare, ledare eller vad det nu kan vara utan att våga vara kritisk är livsfarligt.

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Alla former av blint åtlydande kan leda till total katastrof.
      Samma sak beträffande militärer, poliser eller tjänstemän som aldrig ifrågasätter sina order.
      Det var just på sådana som Hitler och andra diktatorer baserade sina skräckvälden – på fullständig lojalitet och total underkastelse.
      Jag högaktar den som i alla lägen reflekterar och tar ställning till olika utsagor och händelser utifrån sin egen moraliska kompass.
      Det gäller i lika hög grad en soldat som vägrar avrätta en försvarslös fånge, som en läkare som vägrar stänga av ett livsuppehållande system eller genomföra en abort. Att ett beteende som just baseras på ett moraliskt ställningstagande kan utesluta en från vissa uppdra och anställningar, är ett faktum vi ibland måste acceptera, men i många fall kan vi tolerera blister genom att vi stöttar varandra.
      Där den ene är svag, kan den andre täcka upp.
      Det är precis så vi jobbar tillsammans inom vår politiska verksamhet och det går att applicera inom de flesta områden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.