Är vi inte betrodda att förvalta våra egna resurser ?

Skandalen av omyndigförklarande av befolkningen i Norrlands inland startade på allvar i och med riksdagens beslut om tvångsförvaltning av hälften av fjällböndernas växliga skog. Detta hade sin upprinnelse i en socialdemokratisk politikers envisa lobbyarbete i slutet av förrförra århundradet, där man uttryckte starka farhågor att fjällbönderna skulle komma att sälja sin skog till de baggbölerihärjande skogsbolagen och sedan komma att supa upp alla pengar istället för att investera dem långsiktigt i sitt eget värv.

Den märkliga attityden av misstroende återspeglas fortfarande i uttalanden som de från nye moderatledaren om att stockholmare generellt är smartare än lantisar, men även i hur allehanda regler skapas som vänder sig mot vår demokratiska rätt att välja hur vi vill ha det i vår närmiljö.

Jag är inte ensam om att reagera mot detta och vi är nu en grupp om ca ett dussin som enats kring att bilda ett föreningsorgan för att kräva rätten tillbaka.

Ett möte hölls den 11 februari på Stockholms Universitet, inom ramen för fjällforskningsprojektet ”Integrerad natur- och kulturmiljövård i fjällen” Mötesdagen genomfördes på ett intressant sätt med breda diskussioner och ett trettiotal deltagare från hela landet, varav också några från våra kretsar i fjällbygderna. Det går att läsa mera om projektet och hela fjällforskningssatsningen på deras hemsida :

http://www.storslagnafjall.se/projekt/stod-for-lokalt-forankrad-integrerad-natur–och-kulturmiljovard

Det är preliminärt planerat för ytterligare en träff i detta sammanhang, sannolikt blir det i så fall senare under hösten.
Se för övrigt också deras intervjuer med olika personer i fjällen, t ex följande:

http://www.storslagnafjall.se/fjallprofiler/urban-berglund

 

Vidare ska det hållas en Konferens Lokal Förvaltning 20 maj i Stockholm
Konferensen handlar om Lokal Förvaltning av naturresurser.

Aktiviteten tillkommen efter initiativ i fjol från sockenföreningarna i norra Dalarna efter ett behov av forum för att lyfta fram och diskutera dessa kunskaps- och utvecklingsfrågor. Nu har ett antal nationella aktörer bidragit till att genomföra detta som idag organisatoriskt ligger under Hela Sverige Ska Leva., med draghjälp av SLU, CBM och WWF, och flera stödjeparter.
Diskuteras aktuella frågor; Lokal förvaltning av jakt- och fiske i fjällen; Aktuell fråga där Girjas stämt staten för rätten att förvalta jakt och fiske; Historiska skeenden, förändringar över tid, händelseutveckling och ägoförhållanden; Skilda erfarenheter och olika exempel på myndighetsageranden.

Konstateras att dispositionen av marken är grund för verksamhet och kultur och utgör därmed underlaget för framtiden för fjällbygdens folk. Diskussionen bekräftar behovet av samling och att skaffa oss möjligheter att med kompetens och kraft arbeta med dessa grundläggande frågor vad gäller förutsättningar och möjligheter för framtiden i våra fjällbygder.

Varför betros vi inte att förvalta våra naturparker och naturskyddsområden själva ?

Varför betros vi inte att sköta förvaltningen av våra rovdjursstammar så som gäller för älg och annat vilt ?

Varför tillåts vi inte att själva ta hand om de skatteintäkter staten tar från strömfallsfastigheterna ?

Varför får vi inte själva bestämma över hur vi fördelar det rinnande vattnet mellan elproduktion och biologisk mångfald ?

Alla i vårt nätverk uppmanas agera för deltagande och representation från fjällbygderna vid den kommande konferensen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.