Jag har avgått…

… som ordförande för samlingsföreningen ÅFF Fiskeråd. Förkortningen står för Ångermanälvens-Faxälvens-Fjällsjöälvens fiskeråd.

Anledningen är att jag vill kunna ägna mig mer koncentrerat åt Vilhelminas lokalpolitiska frågor och då vi nu hittat en ny drivande ordförande är det i trygg förvissning om fortsatt sakargumenterande och faktaspridning jag lämnat över.

Jag kvarstår dock tills vidare som tillgänglig i form av vice ordförande.

Föreningen har idag skickat följande remissyttrande till Vattenmyndigheten sett ur våra medlemmars perspektiv.

 

 

Vattenmyndigheten

Länsstyrelsen Västernorrland

871 86 Härnösand

Ångermanälvens-Faxälvens-Fjällsjöälvens (ÅFF) Fiskeråd

 

YTTRANDE

2015-04-28

 

Yttrande över samråd inom vattenförvaltningen för Bottenhavets vattendistrikt.

 

Vattenmyndighetens dnr 537-7197-14

 

Vi har tagit del av remissen bestående av :

  • Förslaget till förvaltningsplan
  • Förslag till åtgärdsprogram för Bottenhavets vattendistrikt bil.1 Åtg.sammanfattning
  • MKB av förslag till åtgärdsprogram
  • Miljökonsekvensnormer (nedan benämnt MKN) per vattenförekomst i VISS

 

Yttrande från ÅFF Fiskeråd

  • Vi ställer oss mycket kritiska till att så liten del av fokus läggs på vattenkraftens nuvarande miljöskadebild på biodiversitet och ekosystem.
  •  Vi är även kritiska till att så lite fokus riktas mot åtgärdsbehovet för att återställa de stora norrlandsälvarna efter flottningsepokens brutala flottledsrensningar.
  •  Fosfor- och kväveutsläpp från fiskodling i flytande kassar, skapar lokala övergödningsproblem och erfarenheterna från norska sötvattenbaserade fiskodlingar avskräcker. Fiskodling i slutna recirkulerande system på fastland har kunnat visa sig konkurrenskraftiga och reducerar i stor utsträckning de stora miljöpåverkningarna i sötvattendragen. Detta senare alternativ bör framhållas som norm i tillståndsgivningarna, anser vi.
  •  Vattenkraften utgör en dominerande miljöpåverkan inom vårt intresseområde, där ca 150 fiskvårdsorganisationer, hembygdsföreningar samt andra samhällsengagerade organisationer  utgör en betydande intressegruppering . Förutom absoluta vandringshinder i form av regleringsdammar och turbiner, utgör den stegrande korttidsregleringen svåra skadeverkningar på nipor, stränder och båtlänningar och skapar en oerhörd stress på fisk nedströms regleringsdammarna. Här måste snarast ett återkallande av befintliga tillstånd givna före 1999 års miljöbalk och nyprövning gentemot samma miljöbalk ske, för att rädda återstående restbestånd av ursprungling vattenfauna i vårt avrinningsområde.
  •  Vi ställer oss starkt kritiska till den Strategi för åtgärder i vattenkraft som stipulerar att högst 2,3% av vattenkraftens nuvarande årsproduktion om 1,5 TWh får tas i anspråk för miljöförbättrande åtgärder. Där föreslås även att miljöförbättrande åtgärder i huvudsak bör förläggas till biflöden som inte ingår i Ångermanälvens reglersystem. Ångermanälven med biflöden har före dammbyggenas start, varit Sveriges laxrikaste älv, med skattläggning sedan Gustav Wasa:s regenttid, långt upp i både huvudfåra och sidoflödena. Att helt avfärda behovet av fiskvägar i huvudfårorna, som här blir konsekvensen, är fullständigt otillständigt och oacceptabelt utifrån den situation som gäller för Östersjölaxens fortplantning och inte minst för de stora ekonomiska förluster bortfallet av uppvandrande lekmogen lax och havsöring blivit för ortsbefolkning och turistfisket. Sverige har nästan 2 millioner sportfiskare och en rimlig restaurering av Ångermanälven-Faxälven-Fjällsjöälven som med bifurkationsälven Vängelälven skulle kunna bli en stor tillgång för turistnäringarna att utveckla.
  •  För att uppnå god ekologisk potential i våra reglerade vattendrag måste den fria exploateringens era ersättas med att vattenkraften fasas in i modern miljölagstiftning. Att klimatförändringen dessutom bjuder på mer än det spillvatten som behövs därtill, gör det rent skamligt att inte ta ramdirektivets målsättning på större allvar än vad som framgår i remissen och strategiplanen.

 

Å styrelsen för ÅFF Fiskeråd: s vägnar tecknar dag som ovan

 

Göran Spaxes (ordförande)

Storgatan 74

88133 Sollefteå 076-1413923 / [email protected]

 

Göran Jonzon (vice ordförande)

Norra Tresund 100

91299 Vilhelmina 070-5859848 / [email protected]

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.