Kommunala musikskolan och andra icke-lagstadgade aktiviteter.

Vår befolkning krymper och vi kan inte räkna med att få del av statliga skattehöjningar i någon större utsträckning.

Tvärtom så kommer Vilhelmina kommun liksom alla andra ungdomsarbetsgivare att drabbas av ca 3,5 millioner i ytterligare arbetsgivaravgifter, nu när nya riksdagsmajoriteten beslutat att höja arbetsgivaravgifterna igen för unga.

Det preliminära verksamhetsunderskottet för 2015 ser ut att komma att ligga i samma nivå som 2014, medan remissen vi ska ta ställning till för 2016 pekat på över 20 millioner som måste sparas in på något sätt !?

Det är hög tid att vi tar fram kostnaderna sektorsvis och drar upp gränsen mellan de kostnader som kommunen är ålagd att ta enligt lag och vilka kostnader som baseras på kommunens frivilliga åtaganden inom allehanda samhällssektorer.

Jag menar att resurser måste flyttas från den frivilliga sektorn till den del som vi är förpliktade att ombesörja och som vi i alldagligt tal kallar ”kommunens kärnverksamheter”, eller ”vård, skola och omsorg.”

Fritidsaktiviteter liksom kulturaktiviteter ingår i den större samling verksamheter som utgör sådant vi faktiskt inte har lagkrav på oss att tillgodose. Med ett krympande befolkningsunderlag följer även att delar av samhällsservicen måste anpassas till balansnivå med budgetramarna, alternativt att vi kompenserar via skattehöjningar för att bibehålla all samhällsservice.

Ur rättvisesynpunkt ska inte vi politiker besluta över vilka fritidsintressen som ska prioriteras på andras bekostnad. Då vore det mer rättvist ur likabehandlingssynvinkel att varje bofast ung medborgare tilldelades en fritidspeng, lika för alla och att de sedan fick disponera denna helt efter egna önskemål.

På samma sätt som man idag bekostar sina egna fotbollsskor, hockeutrustning, judodräkt eller musikinstrument, kunde man sedan använda sin fritidspeng till att betala för lokalhyra eller foderkostnader till ridhästar, eller vad som nu utövandet skulle kräva.

Att succesivt återföra finansieringsansvaret på var och en individ är givetvis att ta ett steg tillbaka mot hur det var när vi som idag är vuxna eller gamla, växte upp. På den tiden gick det fortfarande att spela fotboll både på enkla grusplaner och på naturgräs, men krävs det nu konstgräs för att kunna spela fotboll idag, så anser jag det är orättvist att sådant ska belasta den gemensamma skattefinansierade kommunbudgeten.

Sporter och fritidsaktiviteter av allehanda sorter följer även modenycker, beroende på hur framgångsrik en eller annan idol blivit,

Tennisbanorna som byggdes i tusental runt om i alla Sveriges 290 kommuner, efter Björn Borgs framgångar, står nu och förfaller i glömska och ointresse och lövslyet tar över på stybben.

Slalombackar som byggdes i frenesi efter Ingemar Stenmarks m.fl. framgångar, har nu fallit tillbaks på ett topputnyttjande under 2 veckor kring påsk och däremellan i mycket mer begränsad utsträckning.

Men driftskostnader och avskrivningar sträcker sig mycket längre än popularitetsvågorna och dränerar kommunkassor utan intäkter.

En plan för stegvis övergång av fritids- och nöjessektorn kostnader till privat finansiering är nu nödvändig för vår kommun och det är precis det jag föreslår. Att göra det planmässigt och under likabehandling innebär att man skulle ge musikskolan och alla andra kommunala åtaganden inom fritidssektorn en ärlig likabehandling och likaledes ärligt menad möjlighet att kunna bevaras och finna nya former.

Vidare har vi en gemensam uppgift att våga börja tala om, nämligen det enorma kostnadsåtagande som LVU, IFO och LSS inom Socialtjänsten medför. På bara ett enda budgetår har dess kostnader skenat iväg motsvarande 8-9 hela musikskolor! Detta är lagreglerat, men faller i sin helhet tillbaks på hur mycket personligt ansvar vi Vilhelminabor tar för oss själva och de barn vi sätter till världen. Utvecklingen visar med all icke önskvärd tydlighet på konsekvenserna av att betrakta famljen som en socialt överspelad organisationsform, där kollektiva ansvaret ska ta över det som familjerna inte förmår axla.

Så sammanfattningsvis kan det kanske föreslagen principiella ändring rädda oss ytterligare något eller några år, där vi skulle kunna behålla behjärtansvärda organ som musikskolan, med eller utan uppräkning av skattesatsen, men låt oss inte försitta chansen till en mjuk övergång till ett nytänkande som ger hållbarhet in i framtiden.

6 kommentarer

  1. Ann-Sofie Gavelin

    Hej Göran.
    Jag känner mig väldigt oroad över resonemanget och informationen här ovan.
    Hur ska det gå för våra ungdomar på denna ort? De som ska komma att sköta ”kommunens kärnverksamheter” eller vård, skola och omsorgen. Kommer dom att må bra? Kommer dom att stanna kvar här? Kommer dom att idas bry sig? Kommer dom att känna att vi brydde oss? Alla har inte råd att privat finansiera de viktiga personlighetsstärkande och utvecklande aktiviteterna. Jag hade inte det och är oerhört tacksam för allt tillgängligt, som jag hade till hjälp för fostran av mina barn.

    Jag hoppas att vi tänker till lite extra kring våra ungdomar-vår framtid.
    Om vi nu vill ha dom som vår framtid.
    Dom är det vackraste vi har. Vår försäkring.
    Att vi lyssnar på dem.
    Att vi involverar dem i verkligheten utan att bara deklarera ekonomins omöjligheter och leder in dem på tankelinjen om pengar.
    Det ska vara roligt att lösa problem.
    Kanske sitter ungdomarna inne med den genialiska lösningen?
    Vill vi ha dem kvar på orten? Vad vill dom ha, eller vad behöver dom för att stanna hos oss. Vad vill vi erbjuda dem?

    Förr var umgänget med husdjuren mera lättillgängligt. Därför fyller ex. ridstallet en viktig funktion idag, för ungdomars möjlighet till den självutveckling, som bara umgänget med djur kan ge.

    En kommunal musikskola som kan ge ALLA elever valmöjlighet till kostnadsfri musikundervisning har mycket större betydelse för en bygd än man kan ana. Så att det inte bara är de som har råd som har valmöjligheten.
    Det kanske inte ens är de med råd som väljer musik.

    Jag vore inte den glada personen, eller skulle aldrig ha den glädjen jag har idag, om jag inte haft tillgång den där kvarten musik gratis i veckan på 1960 talet.

    Jag klandrar inte dig för att du skrev det här, eftersom du ofta ställer frågor i dina skrivningar. Jag är oroad för att det är fakta. Hoppas att vi inte packar ihop nu.

    Det blev ett himla svamlande nu. Hoppas att du kan läsa det. Det är ett så stort område, så det dyker upp en massa. MEN…Våra ungdomar och möjligheten som vi ger dem att utvecklas är det allra viktigaste för vår bygd!

    Ha en fin helg Ann-Sofie

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Ann-Sofie !
      Allt vi gör inom kommunen bekostas med pengar som på ett eller annat sätt alltid tas ur våra egna plånböcker (eller konton kanske man numera ska säga).
      En del kostnader har vi bestämt ska hanteras av en grupp politiker.
      Det gäller hur vi ska prioritera just omhändertagandet och omsorgsverksamheterna kring våra medmänniskor som är sårbara och hjälplösa.
      Det gäller våra yngsta och även de äldsta bland oss.
      Det gäller även oss andra när vi är sjuka eller skadade.
      Det är det som vi kallar ”kärnverksamheterna”
      Man skulle självklart kunna göra på annat sätt också, du har ju själv erfarenheter från USA, där du inte får vård om du inte har en täckande försäkring eller kan betala själv. Samma sak drabbar papperslösa i Sverige.
      Men nu har vi funnit och inarbetat en modell där politiker inom kommunen bestämmer vad som blir bäst för alla och det kan nog vara värt att fortsätta med den modellen.

      Men så kommer vi till det betydligt vidlyftigare området som rör fritid, idrott och kultur.
      Ska vi även där överlåta åt kommunpolitikerna att bestämma vilka intresseriktningar som ska gynnas på bekostnad av att andra blir helt utan ?
      Eller ska vi ur rättvisesynpunkt bygga en ishall även i Dikanäs, Saxnäs, Dalasjö och Latikberg ?
      Kanske Nästansjö och Malgomaj också borde få en bollhall och en konstgräsplan ?
      Vi vill väl inte vara orättvisa och bara gynna en viss grupp ?
      Hur gör vi med min personliga önskan om en dykskola för djuphavsdykning ?
      Ska vi handlöst avslå alla önskemål om en golfbana i Storsele och göra samma sak med önskemålen om en separat landningsbana för segelflygare och en skateboardpark i betong ?

      Att vi har hamnat där vi är beror på att ingen har uppmärksammat den smygande glidningen av kommunala åtaganden, som i goda tider sakta men säkert öppnat för starka särintressen att ta sina andelar via röststyrka i lokalvalen.
      Nu har vi kommit till en punkt där vi måste välja mellan just dessa särintressen kontra omhändertagandet av våra sårbara medmänniskor.
      Jag tvekar inte en sekund inför vad jag anser vara självklart.
      Men att bara angripa ett område, som till exempel musikskolan är både orättvist och olyckligt.
      Jag menar att vi istället bör ta ett helhetsgrepp över hela den sektor som omfattar allt vi inte är lagbundet knutna att ta ansvar för och där samla ihop det vi behöver för att säkra omsorgen om våra utsatta och sårbara, samt ge våra barn en kvalitativ kunskapsmässig matsäck med sig på deras olika livsresor.
      Då kommer det även att finnas tid för att roa sig och roa sig med vad var och en själv önskar, men utan att vi politiker ställer oss över individens fria val och rättigheter.
      Att ta in hela bredden gör därigenom att omställningen blir mjuk och att musikskolan inte drabbas så hårt som annars skulle bli fallet.
      Hur ser ditt motförslag ut ?

  2. Ann-Sofie Gavelin

    Hej igen Göran!
    Det känns faktiskt riktigt skönt att få diskutera med dig, då man måste använda hjärnan! Att verkligen få föra en diskussion värd namnet! Att trots att du och jag har olika ekonomiska förutsättningar och delade meningar, så blir det levande och jordnära.

    För mig kan Kommunala Musikskolan aldrig någonsin hamna i kategorin: fritid, nöjen, hobby, tidsfördriv mm som om man utövar, lyssnar på/avnjuter eller gillar mm ex. jazz, hårdrock, klassiskt mm eller spelar instrument enskilt eller i grupp på fritiden. Vilket i sig har stor betydelse för människans välmående och trivsel och är ordentligt utvecklande och kvalitetshöjande aktiviteter för både enskild, men också i grupp och hur man förhåller sig till varandra.

    För mig kommer Kommunala Musikskolan alltid att hamna i kategorin: Omvårdnad, omsorg, omhändertagande, utveckling och utbildning mm. Av den enkla anledningen att de kunskaper som Musikskolan förmedlar visar unga människor vägen till uppbyggnad av sig själva. Att lära känna sig själva, se sin förmåga, bli modiga och att ingå i grupp. Och visar naturligtvis på bra alternativ till allt som erbjuds numera. Det här resulterar väl i trygghet, styrka/stadga och ger större valmöjlighet och underlättar stegen framåt? Som de sedan kan bjuda tillbaka på.

    Men som sagt, jag dras ju mest med överlevnadstankar.
    Och dom där hjulen som jag måste se snurra.

    Samma gäller möjligheten med umgänge med djur. Därför gav jag förslaget på det där kommunala jordbruket i slutet på -80 talet, där en del bestod i liknande verksamhet som Martin Bergmans företag. När jag presenterat förslaget fick jag beskedet om invigningen av det kommunala jordbruket i Lövberg. Jag funderar än var det ligger, hur det ser ut och hur det används.

    Det jag är mest oroad för är, att saker, i ekonomiskt oläge, blir placerade i fel kategori.
    Och vi tappar bort det.

    Om mindre bemedlade söker vård i USA, får dom, enligt lag, inte avvisas.
    Försäkringar i USA är försäkringar. Försäkringar i Sverige är företagsidér, där det inte är säkert att du får hjälp om du behöver. (Apropå det förslag som jag såg om inkomstprövning innan man får vård). Och av erfarenhet!

    Ha en fin helg Ann-Sofie

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Hej och tack för din kommentar Ann-Sofie !

      Tack själv för dina sakliga och intressanta kommentarer, vilka alltid för en hövitsk och rakryggad argumentation.
      Nog är det som du beskriver det, att musiken är nödvändig för ett harmoniskt liv och leverne.
      Allting svänger, från galaxernas dans i kosmos till de strängarnas vibrationsfrekvenser som bestämmer vilken slags materia som energin ska definiera.
      Musik är matematik är allt som vi kan iakkta och allt därunder.
      Jag vet inte hur en värld utan toner skulle te sig, men det är inget jag längtar efter att få uppleva.
      (Däremot skulle jag vilja uppleva åtminstone en enda fotbollsmatch eller slutspel i hockey, där publiken var knäpp tyst hela matchen igenom. Möjligen skulle man kunna få höra en sparsam applåd efter segern.)

      Men åter till musikskolan.
      Nuvarande majoritet har lagt ett förslag om att helt slopa kommunala musikskolan.
      Jag ser den akuta ekonomiska situationen förorsaka drastiska åtgärder och kan inte klandra deras ställningstagande.
      Tyvärr kommer det ändå inte att räcka till på långa vägar för att täcka hålen i våra kärnverksamheter.
      Min idé är att göra generella åtgärder inom hela fritidssektorn istället, vilket skulle drabba alla lika och dessutom ge en ärlig chans till de olika intressesfärerna att succesivt under en övergångsperiod finna vägar för at fortsätta under eget ansvar.
      Det är det bästa jag kan komma på i dagsläget och mer än så kan jag inte förstå hur det ska gå att förena med ekonomisk balans.
      Vårt överskuggande problem är desamma som Socialnämnden har att tackla varje dag, där kostnaderna skenar utan vår kontroll.
      Staten har stiftat lagar om hur kommunen ska skydda de individer och familjer som inte förmår eller vill ta ansvar för sig själva.
      Och allt fler Vilhelminabor hamnar inuder kommunens ansvar att ta hand om.
      Bara senaste årets ökning av kostnaderna för detta motsvarar ca 8-9 musikskolor !

      Så istället för att spilla krut på att diskutera musikskolan eller någon annan behjärtansvärd verksamhet som inte styrs av lagkrav, uppmanar jag till en öppen debatt om hur vi ska ta civilsamhällets problem ut ur den kommunala ekonomin.
      Vi måste få medborgarna att börja bry sig om vad som händer hos grannen och den enskilde individen att ta ansvar för sig själv och sin familj.
      Det finns nämligen ingen chans att vi klarar en fortsatt utveckling i samma riktning som den vi befinner oss i nu!

      Om ett par år kommer vi att behöva stänga alla verksamheter utöver skolan, vårdinrättningen och omsorgsverksamheterna, för att ha råd med alla dessa som ska försörjas via skattemedel, om vi inte nu genast börjar ta tag i orsakerna och försöka vända utvecklingen.
      Det är så jag ser på saken.
      Inte roligt, men nyktert och kristallklart konstaternade av fakta.

      Sedan rasar ju inte världen samman heller, ens om sossarna tvingar igenom sitt eget förslag.
      Jag gick själv i privat musikundervisning i början av realskolan och det för en blygsam kostnad som till och med vår fattiga familj kunde finansiera. De föräldrar som har råd att röka eller konsumera lyxartiklar som sprit och parmesanskinka, har alla gånger även råd att låta sina barn utvecklas inom musiken, även i det fall att kommunens musikskola skulle dras in.

  3. Roger Sandberg

    Hejsan Göran.
    En liten fråga efter din kommentar till Ann-Sofie.
    Jag har trott att förslaget om nedläggning av musikskolan varit
    ett tjänstemannaförslag som politiken skall ta ställning till. Du skriver i ditt svar att det är den nuvarande majoriteten som kommit med förslaget.
    Är det S, V och BB som lagt förslaget om nedläggning?

    Roger Sandberg

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Roger !
      Javisst har du rätt.
      Ännu så länge är det ett besparingsförslag från tjänstemannaberedningen.
      Inget parti har lämnat in sitt remissförslag ännu, såvitt jag vet ?
      Tack för korrigeringen och jag ber om ursäkt för den felaktiga uppgiften.
      Mina intryck från olika uttalanden kan visa sig vara totalt missvisande och innan vi sett majoritetens remissförslag ska inget tas för givet.
      Slarvigt av mig och bra att du uppmärksammade det.
      Tack.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.