Tystnad råder, tyst det är i media,…..

Jag undrar över att ingen av våra olika media verkar intresserade längre över vart Cloudberrymillionen tog vägen?

Sett ur skuggan av att förutvarande majoritet, med Abramsson i spetsen nyttjade sin maktposition till att skuldbelägga två oppositionspolitiker, för att kostnaderna vid ombyggnaden av förskolan skenade, medan byggherren som hade det formella ansvaret kunde gå helt skuldbefriade (inkl. Abramsson själv), blir det en smula märkligt hur man nu tiger ihjäl det faktum att den pant man hade i Malgoviks fastigheter AB nu visat sig totalt värdelös ! Inte ett ord från vår nuvarande majoritet som består av samma inblandade personer i ledningen.

Konkursen förefaller vara avslutad och av den fordran som vi skattebetalare tillförsäkrades av både kommunalrådet och kommunchefen att den var säkrad via panten, bidde det inte ens en tummetott.

Det är ställt utom allt tvivel att beviljandet av lånet till Cloudberry var lagvidrigt och ett brott mot kommunallagen.

Hälften av det bokföringsårets revisorer menade att kommunalrådet Åke Nilsson skulle nekas ansvarsfrihet för detta, men han undkom den prövningen, just genom att man kunde uppvisa en pant i nämnda fastighetsbolag.

Vi var flera som pekade på att panten hade lite eller inget värde i ljuset av att prioriterade bankskulder i fastighetsbolaget, skulle göra att det som nu har skett skulle komma att bli den verklighet vi hade att ta ställning till.

Men tidningarna tiger, förutom en liten fåraders artikel i en lokaltidning.

Så även lokalradion och Västerbottensnytt.

Självcensur eller dolda påverkanskanaler ?

Mycket märkligt!

22 kommentarer

  1. Åke Nilsson

    Göran, Lånet finns redovisat i årsredovisningen. Utdelningen från konkursen blev 61 950 kr.
    Frågan ställdes under senaste kommunfullmäktige och jag svarade på den. Inget är mörkat.
    Däremot har du ett fel i ditt inlägg. Lånet strider inte mot kommunallagen.
    Allting har gått till som det blev redovisat. Säkerheten låg som nummer två efter bankens lån. Vid konkursen såldes fastigheterna till ett pris strax över bankens fordran.
    Allt detta har redovisats helt öppet. Försök inte konstruera att det begåtts nåt fel här.
    Däremot kan man alltid ha olika synpunkter på om det var bra eller inte genomföra affären men det är nåt helt annat.

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Åke!

      Vid avlämnandet av revisorsrapporten för år 2010 den 20/21 juni 2011 framkom att halva revisorsgruppen (De (S)-märkta undantagna) ansåg att ansvarsfrihet inte skulle beviljas den nya kommunstyrelsen där du satt som ordförande.
      Som jag minns saken var det väl just Cloudberrylånet som man menade stred mot kommunallagen.
      I vilket fall, minns jag tydligt att både du själv och kommunchefen framhöll att just pantförskrivningen skulle säkerställa att kommunen inte lidit någon skada, varför ni menade att det inte fanns något att anmärka på i det fallet.

      Naturligtvis ska vi hålla oss till vad som är fakta och sviker mitt minne så tar jag tillbaks vad som kan vara felaktigt.
      Det jag vill belysa i inlägget är att jag anser det märkligt, att saken tystas ihjäl från media, vilka i andra sammanhang visat sig glada att hugga på rena bagateller, medan jag anser att det i detta fall rör sig om något helt ännat än en bagatell, i synnerhet som samma fullmäktigemajoritet som beviljade dig som partikamrat ansvarsfrihet för år 2010, valde att föra över ansvaret för fastighetsbolaget VIBO AB på två politiker som ingen av dem suttit med i vare sig styrelsens- eller operativa ledningens beslut i fallet Regnbågenförskolan !

      Den jämförelsen tycker jag lämnar tillräcklig grund för att media skulle lyfta och dryfta fakta kring hela historien, i synnerhet som vi nu fick det facit som jag och några till förutspådde redan då under fullmäktige.
      Jag har aldrig hört att du eller någon annan bett Maria Kristoffersson eller Jonnu Kärkkäinen om ursäkt för tilltaget. Inte heller har jag fått någon ursäkt för utspelet att intervenera i KD-partiets nominering av mig till dåvarande KS.

      Man ska väl inte behöva be om ursäkt för varje liten fadäs, för då finge vi inte göra annat, men dessa saker anser jag vara så grava, att i ljuset av den samverkan vi nog alla hoppas på och som är nödvändig för att räta upp kommunens prekära situation, skulle det vara hedervärt om de som drabbats kunde få en upprättelse, antingen i form av en offentlig ursäkt eller att media skapar en klar bild av historien.
      Det ska inte ankomma på vare sig dig eller mig att göra, tycker jag.
      Därav mitt inlägg.

      • Åke Nilsson

        Gjort är gjort och det kan vi tycka mycket om.
        Själv föredrar jag att vi försöker hitta en gemensam linje över partigränserna för att skapa en stabil ekonomi i Vilhelmina kommun.
        Jag tycker vi fortsätter på det goda samtalsklimat som vi har i politiken nu.

        • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

          Jag förstår.
          Jag har inte så stora krav på min omgivning.
          Det är få som har en självaktning som är större än sitt bekräftelsebehov.
          Det tror jag är orsaken till att det tycks vara så svårt att vända sig om och sopa upp efter sig.
          Jag talar inte om att man ständigt ska be alla man sårat om förlåtelse och ursäkt, utan bara försöka ta itu med saker man annars inte blir kvitt och som skadar ens egen självaktning.
          Jag kan inte svara på varför jag förväntar mig det från just dig ?
          Kanske har jag tolkat in för mycket i det faktum att också du tycks ogilla att uppträda under falsk flagg och genom anonyma kommentarer ?
          Kanske har jag överskattat din känsla för fair play och att du egentligen inte alls grämer dig över något du gjort eller medverkat till ?
          Det kan bara du själv svara på och det är ett svar som ingen annan än du själv behöver höra.

          Så länge ingen ärligt bett om ursäkt för det fulspel som vi nu försöker fjärma oss ifrån, finns dock en gnagande misstanke kvar och tilliten rivs så lätt upp, som nu senast genom Magnus Johanssons raljerande i sin blogg ”Hänt i veckan” vilket återkallar känslan av maktens arrogans och vingslag från en nyss gången tid.
          Synd på så rara ärtor, men jag skulle ta mer illa vid mig om det kom från dig.
          Varför kan jag heller inte riktigt svara på ?

          Men vi får hoppas att vi alla växer inombords, så att vi var och en någon gång innan vi skottas över, har blivit så stora att vi öppet vågar erkänna våra tillkortakommanden.

        • Marita Stinnerbom

          Gjort är gjort skriver Du, Åke. Trots det driver ni frågan idag som Göran tog upp i sitt blogginlägg om ansvarsfrihet för två oppositionspolitiker trots att förvaltningsrätten sagt till kommunen gör om gör rätt. Ett gott samarbetsklimat för att få rätsida för ekonomin är för Vilhelminas bästa med det betyder också ett givande och tagande.

          • Åke Nilsson

            Marita, förvaltningsrätten kan bara uttala sig om beslutet har tillkommit på rätt sätt. De kan inte uttala sig om ärendet i sak. De har aldrig sagt att de två personerna ska ges ansvarsfrihet.
            Det är överklagat av två olika grupperingar och ska nu vidare till kammarrätten. Vi avvaktar vad kammarrätten säger.

  2. Daniel Eliasson

    Alltså hallå Åke ni bara pratar, vi kommunskatte betalare har ju förlorat en miljonkronor. Har inte ni politiker några som helst skrupler?????.a ni bara skyller över på dom andra ni säger att vi gör inga fel. Jag ska ge er ett tipps från verkligheten VA ÄRLIG det kommer ni långt med. Förlåt Göran att jag skriver till Åke här

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Daniel!
      Du har inget att be om förlåtelse för, bara för att du bemöter en annan kommentator.
      Så länge man håller sig till, eller med anknytning till ämnet, är min blogg öppen för vem som helst som inte gömmer sig bakom anonymitet.
      Du är lika välkommen som alla andra.

  3. Tommy Streling

    Så här skrev förvaltningsrätten i sin dom:
    ”Mot bakgrund av klagandenas uppgifter om det aktuella företaget, som är oemotsagda, finner förvaltningsrätten att beslutet om lån måste ses som ett stöd till en enskild näringsidkare”

    Kommunstyrelsen hade således inte bara överskridit sina befogenheter genom miljonlånet, utan även gjort ett otillbörligt och otillåtet företagsstöd.

    Om detta beslut i sin tur överklagades av ”Vilhelmina kommun” (genom s-majoriteten) till Kammarrätten och att man där ändrade domslutet, då tycker jag majoritetens representanter idag ska hänvisa till dom/diarienr.

    Att lånet fortfarande påstås vara lagligt, från kommunalrådet Nilsson, är för mig inget som blir mer lagligt desto fler gånger frasen upprepas. Framvisa domslutet som styrker påståendet, så vi kan gå vidare genom att äga samsyn kring ”slutet” på Cloudberrymiljonens laglighet.

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Tommy !
      Ska vi få till stånd ett bra samarbetsklimat, där vi alla kan lita på varandra, är det viktigt att gamla oförrätter städas bort och att vi är öppna mot varandra och väljarna med våra egna fel och brister.
      Endast då kan vi förvänta oss att andra kliver fram och täcker upp, där våra egna brister gör oss svaga.
      Jag har stora förhoppningar för det lagbygge vi ägnat oss åt inom vårt parti och som utgår just från detta.
      Kan vi få samma mönster att breda ut sig över hela det politiska menageriet, skulle vi få en fantastisk möjlighet till effektivt samspelande.
      Däremot får det inte leda till att vi överslätar kritiken sins emellan eller mot oss själva.
      Får vi det att fungera, då har vi skapat något unikt och som kan få vår stora lilla kommun att framstå som en förebild.
      Tjyvnyp och efterslängar hör inte hemma i en sådan miljö, men däremot uppriktigt rak och ärligt medan kritik mot handling, men icke mot person.
      Jag tackar för ditt påpekande och har inget att invända.
      Det är precis så jag menar att vi ska kommunicera, för att vi ska få en skarp och framåtriktad politisk agenda.

    • Åke Nilsson

      Kommunfullmäktige har godkänt hela hanteringen och sagt att det är rätt hanterat. Beslutet har vunnit laga kraft. Då är det helt lagligt. Man måste förstå hur juridiken fungerar.

    • Åke Nilsson

      Tommy, har du glömt bort att du var med och fattade beslutet om att låna ut pengar till Cloudberry?
      Du hade inget annat förslag, du reserverade dig inte. Du var alltså med och fattade beslutet.
      Vi hade en flera timmar lång diskussion och redogörelse för det hela. Alla hann tänka efter. Kom inte och säg nåt annat,.

  4. Kenneth Hellberg

    Göran: Vad som verkar vara en röd tråd i politiken i Vilhelmina är att oppositionen anklagar och menar på olagligheter samtidigt som Åke påstår det motsatta, vad är sant och om det är olagligt borde det inte vara enkelt då att få någon ”fälld” för ”dådet”……detta gör även att väljarna i Vilhelmina funderar över om det verkligen går att lita på de politiker som blivit folkvalda för uppenbarligen har ju nån av dom fel och eventuellt ljuger. För mig är detta ett problem!

    Åke: Det som retar många väljare tror jag var er överlägsna inställning när lånet beviljades, enligt dig och många inom S så fanns det ingen som helst risk att vi inte skulle få igen miljonen…..kändes som om alla oroliga blev dumförklarade. Nu visar det sig att ni hade fel och miljonen som skulle kunna användas på bättre sätt är förlorad och det ska vi bara dra ett sträck över……jag kan tycka att det är slarvigt användande av våra gemensamma tillgångar och att KS ej borde ha fått ansvarsfrihet det året.

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Kenneth !
      DEt märkliga med kommunallagen är att även om man bryter flagrant mot den, så blir påföljderna endast att besluten rivs upp och måste tas om.
      Om du eller jag bryter mot lagen i civila sammanhang, kan vi räkna med straffrättslig påföljd, men kommunallagen har ingen straffutmätning. DÄremot kan fullmäktige välja att inte bevilja ansvarsfrihet och därefter kräva skadestånd för ev. skada som kommunen lidit.
      Men hela upplägget inbjuder ju till att majoriteten kan ge sig själva ansvarsfrihet i vilket läge som helst, eller som K G Abramsson så tydligt uttryckte saken i ett fullmäktigemöte:
      ”-Kom ihåg att det i slutändan alltid är vi som bestämmer!”

      Att Åke Nilsson nekar till att lånet var olagligt, får du givetvis syna honom själv på.
      Till din hjälp finns ju yttrandet från förvaltningsrätten som offentlig handling.
      DÄr kan du läsa precis lika bra som jag, så jag ger mig inte in i någon försvarsposition, utan pekar istället på behovet av en mer rakryggad hållning från de som gjort fel och att de ska svara upp för detta på ett mer ödmjukt sätt.

      • Åke Nilsson

        Göran, kommunfullmäktige har godkänt hanteringen och det beslutet har vunnit laga kraft.
        Kommunstyrelsen var enig i beslutet. Inget parti eller någon ledamot hade något annat förslag eller reserverade sig.
        Jag tycker det är brist på civilkurage att inte stå för sina beslut.T.o.m Tommy Streling var med och fattade beslutet.

        För övrigt, känner du dig nöjd nu när du fått igång ett drev i denna fråga? Jag undrar vad ditt syfte är med att uppmana till att frågan debatteras?
        Jag är inte rädd att diskutera detta men vad är ditt syfte?
        Jag har ganska många fadäser nedtecknade från era fyra år vid makten men jag har valt att fokusera på framtiden och inte älta det som varit. Jag trodde du också var fokuserad på framtidsfrågor men jag får kanske tänka om där.

        • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

          Nej Åke, jag är inte nöjd.
          Jag anser fortfarande, precis som jag skrev i mitt inlägg att jag är missnöjd med hur media bevakar saker och ting.
          Jag är av den uppfattningen att man måste fylla ut surhålen innan man får en lämplig grund att bygga något nytt och fint på.
          Det gäller när man bygger sig ett hus för framtiden, likaväl som när man inleder ett förtroendebaserat samarbete.
          Om detta inlägg med åtföljande kommentarer och ooppklarade frågeställningar kan kallas ett ”drev”, vet jag inte om jag vill hålla med om.
          Jag tror att du underskattar den enskilde Vilhelminabons förmåga att tolerera politikers fel och brister, bara man är öppen och ärlig gentemot de som givit oss förtroendet att fatta de överordnade besluten.
          Din reaktion pekar mot att du känner dig snärjd av frågorna och kommentarerna, men om det finns aggressivitet insmuget, så är det inget som inte kan lösas med en ödmjuk och uppriktig attityd.

          Om detta är ett drev, då har jag haft ett kontinuerligt drev riktat mot mig under de senaste 6 åren med allehanda beskyllningar och angrepp mot mig personligen.
          Ta bara den ivrigt upprepade beskyllningen från flera av dina partikamrater att jag är nolltaxerare och skattesmitare. Inte så kul i längden kan jag säga, i synnerhet som beskyllningarna helt saknar faktatäckning, vilket jag till sist tvingades göra mig besväret att motbevisa.
          Med hjälp att skattekontorets i VIlhelmina personal kunde jag bevisa att jag snarare tillhör de större skattebetalarna i vår kommun och därefter tystnade den beskyllningen helt !

          I ditt ställe skulle jag välja att inte skylla på alla andra i kommunstyrelsen, utan stå upp för att det var du och ingen annan som magistrerade hela upplägget och som inför frågorna från bl.a. Katarina Hallin hävdade att lånet var helt lagligt och i överensstämmelse med kommunallagen.
          Var och en förstår nog att du dels ville väl men att du enligt din personlighet genade lite väl snabbt för att nå ett hägrande mål. Du vet, jag tror folk kan förlåta dej det om man tror att du tagit lärdom och avser att mer lyssna på andra. Själv tycker jag mig se en sådan förändring hos dig, vilket jag uppskattar, men det är upp till dig själv att även visa det utåt.
          Ska vi bygga ett förtroendefyllt samarbete som lyfter vår lokala politik till beundransvärda nivåer, då räcker det inte med att bara dra ett streck över allt som varit, utan en del surdegar bör genomlysas i ett ärligt och uppriktigt ljus av ånger och vilja till botgöring mot de som drabbats orättfärdigt.

          Du har ett stort anseende bland dina partikollegor, men även i övrigt och det är svårt att acceptera att du då och då kryper undan på ett sätt som inte anstår en ledare.
          Det enda som jag ser som hidrar dig att lyfta är din brist på tillit till andra.
          Precis som historien om lady Godiva som räddade sin stad från plundring, genom att rida helnaken på en häst längs huvudgatan och som därmed fick hela folkets tacksamhet att hindra dem från ett enda hånfullt skratt, skulle en ödmjuk Åke Nilsson som tillstod de brister alla ändå är fullt medvetna om, kunna få uppleva den uppskattning du många gånger är värd.

          Jag är beredd att färsvara dig varje gång du angrips grundlöst eller obefogat, vilket jag nog tror att du märkt.
          Men jag kräver i gengäld att du inte drar ned mig genom att söka smita undan ditt ansvar för saker du rätteligen ska svara upp för. Att mediaredaktionerna springer som yra höns efter lösa påståenden och bagateller, men lämnar principiellt viktiga frågor som denna, dömer jag mycket hårdare än din personliga ofullkomlighet.
          Det finns nämligen inte en enda av oss som kan hävda sig var fullkomlig och därför krävs det att vi hjälps åt, inför de svåra frågor som väntar oss. Men då måste vi dels vara öppna och raka mot varandra, vari vi har våra brister och dessutom lita på att var och en täcker upp dessa med sina personliga starka sidor, så att vi mnimerar misstag och felskär. Det är så ett riktigt lagarbete fungerar.

          • Åke Nilsson

            Jag har aldrig påstått eller kommer att påstå att jag är fullkomlig. Jag anser att det var rätt att låna ut pengarna utifrån den bedömning och det läge som var vid tidpunkten för beslutet. Jag mästrade ingen och alla fick gott om tid att sätta sig in i ärendet.
            Jag tycker det är en feghet från de andra som var med och beslutade att de inte kan stå upp för sina beslut. Jag står för mina beslut.
            Jag har oerhört lite förståelse för de som uppträder som en ”besserwisser” en tid efteråt när man fått se hur det blev. Speciellt om man var med och tog beslutet.
            För mig är det skillnad på om ett beslut är olagligt eller om någon tycker det var olämpligt eller rent av dåligt.
            Miljonlånet var inte olagligt. Om någon tycker det var det dåligt beslut respekterar jag detta även om jag inte delar den uppfattningen.
            Som tur var och enligt beslutet så betalade vi inte ut handpenningen till Cloudberry Village AB (som sedan gick i konkurs) utan till Kittelfjäll Utveckling AB. Pengarna stannade i bygden och de har nu visat på en enorm satsning i Kittelfjäll. De har lagt ned åtskilliga 10-tals miljoner i området. Vem vet, det kanske var handpenningen på en miljon som startade det hela?
            Jag ångrar inte beslutet men jag önskar att det hade blivit som det var tänkt och att de som var med och beslutade vågar stå för sitt beslut.

          • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

            Tack för din kommentar Åke!
            Jag ska väl inte dra ut på denna debatt för länge, då jag tycker det mesta redan är sagt.
            Det jag kan tillägga är väl att dels stödjer jag nog förvaltningsdomstolens bedömning, att detta var att betrakta som ett stöd till enskild näringsidkare, vilket står i direkt strid mot kommunallagen, dels satt jag inte själv med i kommunstyrelsen, då ni ju ”fulspelade” för att förhindra mig att få tillträde enligt valresultatetår 2010.

            Men OM, jag säger OM jag hade deltagit i beslutet skulle jag inte haft några problem med att erkänna att det var ett dåligt beslut och att beslutet solklart stred mot kommunallagen.
            Däremot skulle jag inte försöka undandra mig ansvaret för ett beslut jag medverkat till och hade det varit jag som iscensatt och pläderat för beslutet, skulle jag ta på mig hela skuldbördan.
            Det är nämligen så jag vill bli ihågkommen.

    • Åke Nilsson

      Kenneth, Det var en enig kommunstyrelsen som tog beslutet inklusive Tommy Streling. Inga andra förslag fanns. Inga motförslag. Ingen reserverade sig från något parti.
      Är det då bara jag och sossarna som är ansvarig?

      När lånet gavs var säkerheten god. När vi sedan begärde ut den efter Cloudberry Village konkurs så begärde man fastighetsbolaget i konkurs och sålde sedan fastigheten som vi hade pant i för i stort sett det banken hade att fordra. Vi visste att vi var tvåa på i panten.
      Alla turer kring pantsättningen och i vilken ordning den låg redovisades för kommunstyrelsen.

      • Kenneth Hellberg

        Nej Åke jag anser inte att du eller S i Vilhelmina ska ensamma vara ansvarig för de beslut som tas i KS, därför skriver jag att KS borde inte fått ansvarsfrihet det året miljonen lånades ut. Jag kan inte fatta varför Vilhelmina kommun lånar ut pengar till en ensam näringsidkare….det finns banker till detta och om inte banken vill låna ut så borde alla varningslampor blinka så att det syns från tätorten till Kittelfjäll.
        Lånet var idiotsäkert och det fanns inga som helst risker att vi inte skulle få tillbaka pengarna, det påstod du och många av dina partikamrater, nu visade det sig att så inte va fallet och kanske har vi/ni lärt oss av detta och att våra gemensamma tillgångar ej ska användas så lättvindigt. För om jag inte minns helt åt skogen så kom lånet till eftersom bankerna inte ville låna ut pengar till denne man….om inte banken vill låna ut så ska för väl inte en kommun göra det….en kommun är ingen bank och ska heller inte vara det.

        • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

          Trots att du skriver till Åke Nilsson, vill jag berätta något som stärker ditt påstående om Sperlings ekonomiska labilitet:
          Vid ett gruppfullmäktige fick vi i opposition möjlighet att kalla in Torben Sperling för direkt utfrågning.
          Jag framförde då att En bra devis jag lärt mig från f.d. ABB-chefen Persy Barnevik är att man ska aldrig göra affärer med någon som inget har att förlora. Jag fortsatte med att rikta mig direkt till Torben Sperling och frågade honom vad han hade att förlora i den redan beslutade affären ?
          Han påstod att han satsat 16 mkr ur egen ficka i det påbörjade projektet. Jag påpekade att jag inte kunde se detta, utifrån att hans egen soliditet visade att han hade lika stor skuld till bankerna som hans påstådda insats ur egen ficka och att det således var ett nollsummespel där han personligen inte hade något att förlora.
          Han blev tydligt upprörd av detta och där ingrep Katarina Hallin med att hon ansåg att jag gick för långt i mitt ifrågasättande. Utan en samlad alliansopposition, valde jag att lägga ned mina följdfrågor, trots att jag ansåg det solklart att vi hade en en gamler framför oss.
          Därför blir jag betänksam att så många lät sig duperas, trots att jag bara haft någon halvtimme på mig att syna kommunens motpart för lånet och det planerade startkapitalet om ytterligare 2,8 mkr utöver lånet om 0,98 mkr?

          • Kenneth Hellberg

            Göran: Som jag skrev i mitt förra inlägg så har jag för mig att frågan om lånet från
            Vilhelmina kommun kom efter att han ej fick låna från banken/bankerna, om inte banken vill låna ut pengar till denna idiotsäkra affär…varför skulle då kommunen göra det?
            Vad synd att du lade ner dina följdfrågor och hur kan man gå för långt i sitt ifrågasättande när det gäller medel som allmänheten äger?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.