Ett tänkvärt inlägg i samvetsfrihetsdebatten

Det är inte ofta man kan hitta något djupsinnigt i skittidningar som Aftonbladet och Expressen.

Men Eli Göndör är en skribent som brukar bjuda på tänkvärda reflektioner och här är ett utdrag ur en av hans senare artiklar:

”Samvetet är en del av varje frisk människas identitet och integritet. Moraliska normer ligger till grund för hur samvetet hos var och en utvecklas och vad det innefattar. Men vad som var omoraliskt och förhindrades av samvetet för hundra år sedan är det inte i dag, och tvärtom.

I dag uppmanas vi att vara medvetna konsumenter. Den som inte vet hur dunet i jackor plockats bör ha dåligt samvete. Miljöaktivister provocerar vårt samvete med att ställa vardagsbeteende mot frågan; vad det är för värld vi vill lämna åt våra barn?

Djurrättsaktivister blänger uppfordrande på varje köttätare och vegetarianers samvete tillgodoses reflexmässigt på varje restaurang, arbetsplats och skola.

Men när det kommer till abort blir det stopp. Abortfrågan isoleras från alla andra samvetsfrågor och görs antingen till ett feministiskt flaggskepp eller till religiös galenskap.

Självklart har kvinnor rätt till sin kropp men av det följer inte lika självklart att abort skulle vara okomplicerat och vara tillåtet när som helst, att det inte finns någon pappa med i ekvationen, eller att kvinnors rätt till abort skulle begränsas av att någon inte vill utföra abort. Ja det stämmer. Det någon inte vill göra kommer alltid någon annan att behöva göra. När människor vabbar för att samvetet inte låter dem lämna bort ett sjukt barn över dagen behöver någon annan hoppa in. Hela tiden är det någon annan som hoppar in. Det är så vi får vår värld att fungera.

För den som anser att staten borde vara till för att individen i så stor utsträckning som möjligt ska kunna förverkliga sig själv och samtidigt värna sin integritet borde samvetsfrågan vara en liberal fråga. Regelverk är viktiga. Men om system och regelverk ska gå före individens rättigheter närmar vi oss politiska idéer som de flesta av oss vill slippa.

Samvetsfrihet är ett problem endast i system där ändamål helgar medel och därmed individuella egenheter stör de anonyma massornas rörelse mot det yttersta målet. Sjukvården kommer inte klappa ihop för att någon inte vill utföra en abort.”

Hans argument sträcker sig ytterligare en bit bortom det jag kommit fram till själv och jag hittar inget jag  vill opponera mig emot och sådana resonemang biter sig fast lite extra.

Att koppla ihop det vi kallar samvetet med själva personliga identiteten är ett intressant grepp, som jag inte tänkt på tidigare, men som tål att begrunda.

Vill du läsa artikeln i sin helhet så klickar du HÄR:

Kommer du på något ytterligare man kan tillföra i frågan om samvetsfrihet, är du välkommen att kommentera.

Själv känner jag mig mer liberal än liberalerna själva när det gäller att låta var och en människa ha sin uppfattning utan andra ska tvinga en att handla mot sin övertygelse,

åtminstone i så hög utsträckning som möjligt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.