Vilhelmina blir först i Sverige…

… som inför ett digitalt beslutstödsystem i kommunstyrelsen.

Det innebär att politiker från fjällbyarna kan komma att sitta i Saxnäs och/eller Dikanäs och ändå medverka i fult lagenliga nämndssammanträden, med omröstningsfunktioner och allt, utan att behöva kosta på resor till och från tätorten.

Systemet är redan infört I Estland, men behöver anpassas till svenska kommunallagen och svensk mötesteknik.

Av Sveriges alla 290 kommuner är det bara Vilhelmina som hittills sagt ja till att medverka i ett pilotprojekt för utvärdering. Andra kommuner som överväger att delta är Falun och ev. Gotland, men vi är först som nappat.

Genom att vi är först på plan får vi möjlighet att påverka både programvara och system utan kostnader för oss. Vi kommer under sommaren och hösten att succesivt ta in systemet i våra KS-sammanträden. Det ska bli mycket intressant att se hur vi kan utveckla och förenkla ärendehanteringen genom de möjligheter en digitalisering medför. Varje ärende kommer att ligga organiserad för sig med hela sin historik samlad i en översiktlig uppställning.

Både video och ljud synkroniserar med yrkanden och omröstning i realtid och med stora delar av protokollföringen automatiserad.

Verkligen ett tekniksprång när vi får det att fungera och jag är övertygad om att både inläsningen före mötena och mötenas beslutsgång kommer att förenklas, Dessutom kan samhällsmedborgare följa beslutsprocesserna i realtid och läsa primära protokollsunderlaget med ca 30 sekunders fördröjning i förhållande till mötets sekretariat.

Med enkla medel vore det sedan möjligt med öppna möten där medborgaren via Skype eller Crome play kan följa ärendehanteringen och vad som sägs och diskuteras på mötet. Ev sakretessärenden förs helt vid sidan av och åtskilt från systemet, för att fysiskt hindra hackers att komma åt känslig information.

Det vore något jag ser fram emot, allt i syfte att föra politiken närmare väljarna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.