Omoraliskt att dra sig undan problemen ?

När man blir lite äldre vill många hitta en trygg plats med lugn och ro.

Ska man fördöma de som själva ordnar så att de får just lugn och ro?

I Nissafors utanför Gnosjö planeras nu Sveriges första Inhägnade bostadsområde enligt amerikansk model.

Detta ”Gated Community” omfattar ett område om 20 hektar, dit endast de boende äger tillträde.

Därmed slipper man inbrottstjuvar, tiggare, dörrförsäljare, snyltgäster och sådana som anser sig äga allemansrätten.

Samtidigt skärmar man av sig mot samhället i övrigt och umgänget blir vanligtvis mer slutet och begränsat.

Man skapar sig en egen social klass för just det bostadsområdet, med egna sociala regler.

Fenomenet är väl ett symptom på ökande sociala klyftor, där de som vill slippa konfronteras med samhällets problembarn och snyltare, sluter sig samman och gör något trevligt tillsammans i sitt gemensamma bostadsområde.

 

Innan jag sätter mig på samma höga hästar som de som hårt kritiserar företeelsen, måste jag fråga mig hur jag själv skulle ställa mig inför ett sådant val?

På sätt och vis har jag ju redan ordnat mig något liknande, då jag bosatt mig ute i skogen, långt från problemen i de mer tätbefolkade områdena. Jag är uppvuxen på landsbygden och har hela mitt liv känt otrivsel med den urbana livsstilen. Den nära kontakten med grannarna, bidrar alltid till hårdare begränsningar av vad man kan företa sig. Som jag lever idag skulle det inte gå en enda vecka utan att jag anklagades för ”förargelseväckande beteende”.

Jag har även svårt att förneka att det finns människor som uppför sig på ett sätt att man gärna håller de så långt ifrån sig som det bara går.

Skulle jag då tvingas att bo tillsammans med en massa grannar i ett område med sociala problembarn, tror jag att jag själv skulle överväga att bli en av gemenskapen i ett sådant inhägnat bostadsområde.

Frågan är om man ska se det som omoraliskt att dra sig undan samma problem som andra tvingas dras med?

I så fall är jag ju redan nu en smula omoralisk.

6 kommentarer

  1. ronny thellbro

    Djupast sett handlar det nog om trygghet. Medias rapportering om inbrott, rånöverfall på äldre, intrång bland gamla och den växande anonymiteten som drabbar äldre utan förmåga att kontakta någon vid behov, utan blir liggande i hjälplöshet. Det segregerande boendet, gissar jag, kritiseras utifrån ett ekonomiskt klassperspektiv. De som har råd ordnar ett tryggt boende för sig.
    En otrygg värld skapar barriärer mellan människor.
    Inte jag heller vill fördöma detta. Det finns flera äldreboenden med samma tanke men utan de avgränsande staket som det handlar om i detta fall.

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Ronny !
      Rädsla är en svårbotad sjukdom.
      Att söka värja sig från ondska ingår nog i de flestas strävan, men tar sig kanske inte så extrema uttryck som att stängsla in sig bakom murar och elektrifierade stängsel.
      Men nog känns det skönt att man bor så avsides att man slipper påhälsningar av mindre nogräknade.
      Frågan är väl bara vilket moraliskt ansvar var och en har för att dela bördorna med andra, mindre lyckligt lottade?

  2. Max Fredriksson

    Egentligen så gör vi det redan nu. Vi försöker alla skapa den boendemiljö som vi trivs i och, som Ronny skriver, känner oss trygga i. Jag bor i eget hus eftersom jag uppskattar friheten att inte ha en främmande människa på andra sidan väggen och att jag därmed t ex kan spela piano kl 2 på natten om jag är ensam hemma och får lust med det. Det finns de som sätter upp ett staket runt sin tomt för att ytterligare marker att ”detta är mitt”. vid ett första påseende verkar ett sånt ”community” konstigt men tänker man ett steg längre så är det bara nivån på sin trygghet man skruva upp inte önskan i sig. Det som egentligen blir frågan är om det är omoralisk att ha råd att bo där alternativ om det är omoralisk att andra bestämmer vad jag får göra med mina pengar.

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Max!
      Ja, när du presenterar det på det viset kan jag inte annat än hålla med dig.
      Moralbegrepp är alltid knutna till en tidsmässig kontext.
      Inte desto mindre har de ofta större betydelse för vårt handlande än vad vi föreställer oss.
      Vi styrs under hela livet av vad vi fick med oss med modersmjälken och det krävs en hel del dialog och meningsutbyte för att reformera just värdebegreppen.

  3. Stefan Rådström

    Oroa dig inte Göran, hur man väljer att bo har ingenting med moral att göra, så länge det inte skadar andra eller naturen. Det eventuella problemet med ”gated communities” (GC) är inte en moralfråga per se, utan har snarare att göra med sammanhållningen i hela samhället. Tanken är alltså att om ”de privilegierade” (de som har råd och möjlighet att bosätta sig i helt avskilda subsamhällen) helt tappar kontakten med den övriga befolkningen, kommer spänningarna dem emellan att öka ännu mer, och säkerheten och övervakningen måste bli ännu större, till allt större kostnader (och då inte enbart i ekonomiskt avseende).

    Detta behöver dock inte vara en ofrånkomlig konsekvens av GC för alla de bland oss som fullt begripligt vill bo och leva så tryggt och privat som det bara är möjligt. Det handlar om implementationen. Den välkända amerikanska modellen är nog inte helt lyckad i det avseendet.

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Stefan!

      Det moraliska menar jag ligger i medvetenheten om tendensen till stegrande isolering ochbenägenheten att smygande avskilja sig från övriga samhällets specifika problem och belastningar.
      Man åker ju lite snålskjuts på övriga samhället, men utan att belastas eller drabbas av störningar som finns utanför grindarna.
      Jag tror det ligger rätt mycket i det Ronny anför om rädsla som grund för att exkludera, vare sig det gäller människor med andra åsikter eller främlingar.
      Inhägnade bostadsområden är kanske inte det mest konstruktiva sättet att hantera sin rädsla, men kan man klandra de som faller för frestelsen?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.