Avstängning av frispråkig bloggare

Jag gillar när människor säger rakt ut vad de tänker, vare sig det överensstämmer med min egen uppfattning eller inte.

Utan dessa frispråkiga förfaller vi långsamt men säkert in i ett töcken av åsiktslikriktning.

En person som jag ur den synvinkeln gillar att ta del av tankar från är Maria Skiddi från Skellefteå.Hexanmexan

Hon har ett färgstarkt språk och är mycket finurlig på att hitta träffande formuleringar.

Hennes närvaro på VK-bloggen har dock tydligen misshagat vissa med inflytande över redaktionen, varvid hon förvisats bort från dess bloggportal.

En form av medial censur och ryktet säger att hon anklagats för hets mot folkgrupp.

Hennes inställning till radikal islamism går förvisso inte att misstolka, men jag tycker nog att hon hållit sig inom ramen för vad som vi bör tåla att läsa, åtminstone i alla de inlägg jag själv tagit del av.

Hennes uttryck har funnit en ny arena här och många har följt med för att kunna serveras hennes tankar utan mediala filtrerare av VK-redaktionens snitt.

Det fria ordet utgör själva grunden för vår demokrati och det oroar mig när mediaredaktioner driver självcensur, men än mera när enskilda privata skribenter förhindras att ventilera sina tankar.

Åsiktsförtryck har aldrig någonsin varit ett framgångsrik koncept, sett ur ett historiskt perspektiv.

Däremot att sakligt bemötande i en fri och öppen debatt.

Vad vill egentligen VK uppnå med sitt agerande ?

Är det jag själv som står på tur som nästa att refusera från VK-bloggen, för ifrågasättande verkar vara lite känsligt?

Men jag tror att man biter sig själva i svansen och att det kan visa sig rent kontraproduktivt utifrån vilket syftet nu än kan vara!

10 kommentarer

  1. Ewa Larsson

    Hej Göran!
    Jag förstår hur du menar, men samtidigt så är det fortfarande VK som äger ”plattformen” och har sitt regelverk om bloggandet.
    Bloggen är för övrigt fortfarande som jag ser det en ”privat dagbok”, men då får man nog söka sig till eller skapa sina egna arenor för sina tankar om det inte passa den satta ”pärmen”.
    Jag reagerade kite över Erik Axelssons avslut också och på något vis känner jag att han driver andra tankar och följer den strömningen, det vill säga, den uppsatta politiska toppstyrningen som SD har. Därmed anser jag att Erik inte skriver utifrån sina egna tankar och med sina egna ord. Men det är vad jag tycker.
    Jag har också haft svårt för dessa ”inlägg” och hänvisningar från denna kvinna som du refererar till och anser till viss del att hon tagit ”udden” och fortsatt diskussion på dina bloggar. Jag har också noterat att hon och hennes ”hänvisningar”/inklipp av adresser avvisats av fler bloggare i andra kommuner, som anser att hon kan driva sitt bloggande på egen plats och det skriver jag också under på.

    Friska samtal och öppenhet gillar jag också, som du vet, men ”man” väljer också vad man går in för strider. Jag tycker att plattformens ägare har helt rätt som väljer att inte vilja ha denna form av bloggare. Det finns andra sidor och medier som passar den som inte vill följa de uppsatta regelverket.

    Ha en bra solig dag där ute!!

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Ewa!
      Naturligtvis kan varje portalägare sätta ut vilka regler som helst och neka vem de vill att verka på deras bloggportal.
      Nu är ju VK-bloggen inte vilken privar blogg som helst, utan sorterar under en fristående tidning som anger sig sjölv som ”frisinnad”.
      Att en mediaportal inte tål synpunkter av den art som Maria framför, bekymrar mig på mer än ett plan.

      Att tidningssverige tenderar att bli allt mer ytliga och strömlijneformar sig, urholkar succesivt förtroendet för journalister och i en takt som går snabbare än misstroendet i allmänhet mot politiker och myndigheter.
      Om vi inte längre tål att debattörer har väldigt olika utgångspunkter och därmed diskripanta åsikter, liksom sättet att framföra dessa, då vittrar den viktigaste plattformen för det öppna förtroliga samtalet sönder.

      De viktigaste åsikterna är inte de vi gillar, utan de som går stick i stäv mot våra egna.
      Det är de som utgör garantin mot att vi lockas in i en paradigmets enkelriktade återvändgränd.

      Eric Axelsson förstår jag har valt att lämna VK-bloggen på eget bevåg, men orsakerna bakom vet jag inget om.
      Att refusera någon som själv ansvarar juridiskt för allt denne framför, blir däremot helt obegripligt.
      Anser någon att en bloggare begår ett brott mot någon lag, är det polis och åklagare som ska utreda fallet och inte något slutet sällskap på en tidningsredaktion.
      Vilka krafter som ligger bakom just detta beslut går heller inte att utreda, då det inte finns någon som helst öppenhet eller överprövningsmöjlighet för den som drabbas av refusring.
      Obehagligt och oroande!

      Men läs vad hon skriver och läs det gärna två gånger.
      ”Det är så talande, för exakt så känner jag det. De talar till mig som om jag vore 3 år. Försöker trycka in knappen för empati och beundran för deras storslagna medkännande godhet, och just detta otroligt naiva- i bakgrunden kluckande ”värdegrund” som potentiellt större än Islams påverkan- visar bara hur djupt religiösa de själva är, och jag blir plötsligt livrädd!

      De tror alltså mer. (åtminstone tror de att de tror rätt mer och starkare) De tror, att deras religion ska rädda alla som vill åka ner för att slakta eller kommer tillbaka från slaktandet. För är det inte just vad som är orsaken bakom att de gör detta? ATT Jihadistämnena inte sett ”ljuset” i form av den största guden i svenskt samhälle!

      ”Socialus demokratus genus Feminismum” och hens störste profet ”värdegrundum”.

      Hardcore tro på dessa kommer att konkurrera ut både Allah och Muhammed. Men det finns ett litet väggupp innan vi uppnått detta högsta tillstånd…

      Förvisso en rallarsving som räcker ända fram till min egen hakspets, men ack så uppfriskande färgstarkt och tänkvärt. Nog måste vi kunna tåla detta?
      Det är väl inte värre än att hon borde kunna hälsas varmt välkommen in i vår egen interna diskussionsklubb?

  2. Helena Nilsson Springare

    Vilket bra inlägg! Jag håller verkligen med Dig.. och det var så konstigt också att hon inte ens fick svar från vk varför det tex stod att hon SJÄLV valt att avsluta bloggen fast det inte ens var så ..

    Jag saknar Maria och jag tycker att hennes blogg var skitbra, nödvändig, intressant och väldigt mångsidig!

    *thumbs up*

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Helena!
      Jag har själv en märklig erfarenhet av VK-redaktionens ställningstaganden.
      När jag började blogga i politiska frågor frågade jag redaktionen om jag inte borde grupperas till politikerblogggruppen?
      Svaret var att jag som reserv i fullmäktige inte uppfyllde villkoren för att grupperas bland politiker !?
      Efter valet 2014 fick jag mest kryss och blev gruppledare för KD, samt valdes in i både kommunstyrelse och arbetsutskottet.
      Då var det dags att ånyo fråga redaktionen varför jag ställdes utanför bloggruppen?
      Reaktionen blev att jag då fördes in bland de etablerade politikerbloggarna.
      Men plötsligt försvann jag därifrån utan att man kunde ange varför?

      Det berör mig inte särskilt mycket, men jag tyckte det var intressant att ta reda på orsaken, så jag ställde frågan om och om igen, vilka kriterier som styrde och orsaken till att jag nu frånförts från gruppen?
      Efter tre omgångar svarade redaktionen att de hänfört frågan till deras ansvarige utgivare och att jag fick vända mig dit!
      Ett märkligt svar tyckte jag och tog kontakt med ansvarig utgivaren.
      Men se där dog frågan helt då jag aldrig fick något svar, vare sig på vilka kriterier som gäller aller orsaken till varför jag frånförts från gruppen politikerbloggar?

      Samtidigt ser jag hur f.d. kommunalrådet Lennart Holmlund omhuldas av redaktionen och finns kvar inom gruppen trots att han inte längre har några uppdrag i enlighet med vad de tidigare angivit som grund för medverkan. Dessutom tycks hans intresse huvudsakligen riktats om mot idrottsverksamheterna och sportresuktat, vilket framgår av hans bloggämnen, men ändå finns han där som politikerbloggare.

      Jag ids inte käfta med vare sig redaktionen eller ansvarig utgivare mer, då de inte ens vågar besvara mina direkta frågor.

      VK-bloggen utvecklades snabbt till att bli ett dominerande diskussionsforum, där man enkelt kunde ta del av hela länets utbud av bloggarfe, genom ett enda klick på hemmenyn ”BLOGG”.
      Antagligen kände sig redaktionen besvärad av att allt mindre intresse riktades mot deras egna ytliga och intetsägande slarvigt utförda artiklar och mer mot initierade bloggares besöksfrekvens.
      Det blir slutsatsen jag drar av att man nu tagit bort den enkla vägen för alla att följa andra bloggar än hemkommunens och istället gömt undan ingången under rubriken övrigt och där lagt ingången i en underrubrik.

      Allt detta förstärker min bild av en vilsen och toppstyrd redaktion, som regleras av andra krafter än de som sägs vara ”fristående liberala”.

      Här kan man se vilka som sitter i styrelsen.
      Det kanske förklarar en del?

  3. Helena Nilsson Springare

    Jag har under de senaste åren förstått att det finns en hel del som faller under privata åsikter och tyckanden.
    Inte alls okej och när man gör skillnad på ”folk å folk ” så blir det ännu mer tydligt.

    Och vad gäller ”fristående och liberala” så känns det inte riktigt så heller.
    Jag fick själv rådet att INTE vända mig till just vk ang något som egentligen borde ha skrivits om! Umeå är på många sätt för litet.. det finns alltid någon som känner någon som sitter på fel ställen i positioner där man bestämmer saker (ibland utan att ha torrt på sina fötter ) och det ÄR så trist att en kvinna som tex Maria som förmodligen blir obekväm och störig för vissa bara stängs ner hux flux utan att det egentligen finns fog för det…

    Jag förstår vissa som använder sig av uttrycket ”gammelmedia” där de menar att media idag inte (precis som vissa politiker ) inte VÅGAR ta i vissa saker och självklart urholkas ju förtroendet för media på grund av detta!

    Man får verkligen väga sina ord på guldvåg så att man inte hamnar i kylan.
    I min blogg finns det till exempel en del ord som INTE går att söka på i sökrutan trots att jag skrivit en hel del om det.. Jag har frågat varför men inte fått svar, men jag har accepterat och gått vidare helt enkelt och jag förstår att saker och ting inte alltid är som det verkar..

    Dock har jag lärt mig att det är mer effektivt att viska än att skrika.

    Ha en bra dag! / Helena

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack Helena!
      I dagligt tal hör man begrepp som MED-människor, men nog skulle livet bli rätt trist om det inte även fanns MOT-människor.
      Det är just från sådana som hävdar åsikter som står i kontrast mot mina egna som givit mig nya insikter och fungerat som hjälpverktyg för att kapa mort mina egna plattityder och fördomar.
      Livet är för kort för att slösas bort på ständig bekräftelse.
      Det är när man hamnar som en sparv mitt i tranedansen som det verkligen börjar gå undan!

      Hopppas du har överseende med min egen privata censurering.
      Du märker kanske att jag förhindrat att s.k. SMILEYS dyker upp på min blogg.
      Det är nämligen något jag avskyr djupt.
      Istället för att utveckla sitt uttryck till spetsfundighetens grad, väljer många numera att klistra dit en ikon som talar om samma sak som det förhatliga underhållningsprogrammen som artisterna Stefan och Krister brukar producera åt SVT.
      De använder inte smileys men andemeningen är densamma -”Nu djävlar blir det roligt!”
      Ungefär som när man i Hollywoodproduktioner lägger på ett bakgrundsskratt för att ”hjälpa” oss outvecklade att begripa att ”-Nu djävlar var det roligt!”
      Ligger man på den nivån kan man nog ägna sig åt att förkovra sig själv istället för att belasta oss som har fler än två enstaka hjärnceller, med anvisningar om när vi bör dra ut smilbanden.

      Kort sagt – jag avskyr smileys, lika mycket som att tvingas lyssna på gitarrspelare som inte klarar av att lyfta fingrarna mellan ackorden, så att musiken infekteras av gnisslet när fingrar dras längs med de metallspunna grövre strängarna!
      Skulle inte förvåna mig om VK:s redaktion består av bara idel gitarrspelare med giktbrutna fingrar?

  4. Helena Nilsson Springare

    Dagens ”huvudet på spiken”.. livet ÄR verkligen för kort för att slösas bort på ständig bekräftelse. Och vad gäller smileys så har du absolut en poäng. När jag tänker efter så använder jag dem nog lite för flitigt!

    Jag själv är väldigt allergisk mot förkortningen ”MVH”
    För om man är så lat att man förkortar en artighetsfras så kan man lika gärna låta bli att vara artig tycker jag.

    Enormt störande!

    Ha det bra Göran!

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Där fick du in en femetta.
      Vad gäller MVH så är jag en syndare.
      Men jag köper ditt argument och skäms lite lagom.
      Du har därmed bidragit till att jag kommer att sluta förkorta avsluten.
      Jag trodde inte jag kunde bli mer perfekt som människa, men du har visat att det otroliga faktiskt var möjligt!
      (Smiley)
      Trevlig helg eller TH,

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Maria!
      JAg har nogsamt följt utvecklingen och sett att de ämnen och åsikter du förfäktade och som obegripligt nog tycks vara det som föranledde din avstängning, idag florerar i långt mycket subjektivare former överallt i media.
      Jag samknar verkligen din närvaro med ditt friska språk här på bloggen och skulle välkomna att du återvände.
      Jag tycker du höll dig väl inom ramen för vad som bör accepteras i ett fritt debattforum.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.