När blir man mogen att bli förälder ?

När jag först kom i kontakt med den Asiatiska kulturen vad anbelangar barnuppfostran, ställde jag mig mycket frågande.

Unga föräldrar lämnar ofta över sina små till mor- eller far-föräldrarna för uppfostran, medan de själva koncentrerar sig på förvärvsarbetet och karriären. Det är ju något som hos oss går tillbaks till den rent agrara livsstilen, där mor- och far-föräldrar ofta fanns hemma på gården och därmed fick en väldigt direkt kontakt med sina barnbarn.

Men idag betraktas detta som suspekt och normen är istället att ställa förhoppningar och krav på särskilt utbildad lönepersonal via förskola eller omsorgsverksamhet.

 

Går jag tillbaks till mig själv och mina egna barn, måste jag dock erkänna att jag känner mig tämligen misslyckad som far.

Hjälpligt klarade jag nog uppgiften, men det har tagit mig nästan 60 år att inse hur jag egentligen skulle velat förfara med mina barns uppfostran.

Alltså är det nu först jag känner mig verkligt mogen och tillräckligt kunnig för att hantera småbarn. Nu har jag dessutom tid, eller rättare sagt förmåga att prioritera rätt.

Det finns något otroligt vackert med tregenerationssamverkan. Vi måste tillbaks till någon form av detta, om vi ska kunna finna fullödig harmoni i familjelivet igen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.