Resan är målet

Kylan och regnet behövs för att vi ska uppskatta värmen och solskenet.

Sorgen behövs för att vi ska känna igen glädjen

Ensamheten behövs för att vi ska uppskatta vännerna och gemenskapen

Det är i ondskans som godheten speglar sig.

Smärtan är njutningens andra Janusansikte

Det är döden ur vilket livet föds

Människans olika språk har alla ordklassen adjektiv och varje adjektiv har sin motsats. Motsatserna anger spännvidden av vårt livsutrymme och dess upplevelser. För den som upplevt smärta sedan födseln, blir en smärtfri dag rena njutningen. Den som aldrig behövt uppleva hunger har svårt att uppskatta mättnaden.

 

Att få ett rikt liv innebär att tänja sina gränser. Den som lever sitt liv rakt fram tappar tidsuppfattningen.

Tänk dig en perfekt dag, så perfekt att varje liten ändring skulle göra den sämre. Det innebär att nästa perfekta dag måste se exakt likadan ut, eller hur ? Hur många sådana dagar skulle du orka leva ? Snarare torde det vara så att det inte finns något som är statiskt, utan det som är bra idag är dåligt i morgon. Allt förändras och för dig och mig gäller det att ta in och anpassa oss. Det rigida och statiska ger oss inte den trygghet vi så gärna önskar. Det är i rörelsen och dynamiken vi kan finna glädje och trygghet.

Låt oss begrunda det när det gäller den kontinuerliga förändringsprocessen vi måste ha för vårt eget samhälle.

Förändringarna frestar på oss och tvingar oss ibland till ansträngningar, för att vi sedan ska få det bättre. Det ingår i allt det vi kallar att leva. Samma sak för den enskilde som för det gemensamma.

Det är själva resan som är målet.

2 kommentarer

  1. ronny thellbro

    Intressant reflektion. Motsatsparen tangerar lidandets betydelse. Vår hedonistiska livsstil undviker allt obehag och inrättar sig efter bekvämlighet och njutning. Tillvaron präglas av yta hellre än djup.
    Vi har lämnat ett kulturklimat som parallellt med bekämpande av tungt lidande också såg en mening däri. Lidandet fick ett existentiellt djup som i sig gav en uthållighet i svårigheten.
    Man kan fundera över hur de människor fungerar som i allt förses med en tillvaro så bekvämt, njutningsfullt och chimärt framgångsrikt som det överhuvudtaget är möjligt. Vilken personlighet skapas i Nordkoreas ledare Kim Jong Un (nuvarande ledare heter väl så)? Detta för att nämna ett ex av många.

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Ronny!

      En individ som urskillningslöst bejakas i allt denne företar sig utvecklas lätt till att få en monstruös självbild.
      Min personliga erfarenhet i livet är att de personer jag mött som gjort starkast intryck och uppvisat ett vackert inre, samtliga haft talrika och djupa själsliga ärrbildningar och i många fall även öppna sår i sin livshistoria.
      Precis som en topprestation inom idrotten alltid bygger på priset av ansträngning och smärta, mognar människan i den takt hon orkar utsätta sig för prövningar och misslyckanden.
      Det är på den vägen jag tycker mig ha upptäkt att motsatsbilderna alltid är intimt knutna till varandra som två sidor av samma mynt.
      Tar man bort den ena motsatsen försvinner samtidigt vågskålen på andra sidan och det blir omöjligt att kvantifiera sina upplevelser.
      Det finns visst någon nervsjukdom som eliminerar alla smärtimpulser och möjliggör ett liv utan smärta.
      Men vad jag hört har detta aldrig berikat någons liv, utan tvärtom medfört stora problem.

      Jag antar att jag inte är den förste i historien som tycker mig ha upptäkt dessa samband och låtit detta påverka det egna sättet att leva?
      Konsekvensen blir till exempel att bejaka sörjandet för att berika glädjen eller att utsätta sig för självpåtagna försakelser för att berika sin övriga tid.
      Jag menar inte att vi nu ska börja späka oss för att uppleva befrielsen i att slippa smärtan när späkningen upphör, men det är heller ingen positiv väg att ständigt söka överträffa det egna välmåendet och njutningarna.
      VAd jag menar är att ha en positiv inställning till livets alla olika skeenden och ta in och tillåta svängningarna mellan motsatserna.
      Det ger som bieffekt en tolerans mot allt avvikande, vilket vi sannerligen kan behöva i en tid som nu.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.