Jakten blir alltmer militärinfluerad

Utvecklingen på jaktvapensidan bekymrar mig.

Det blir allt vanligare med en trend mot militärliknande skjutvapen, där funktioner som har rent militär anknytning framhålles i annonserna.

Ord som Tactical, Sniperkolv, Mil-dot, Police, Prickskyttegevär och Semiauto framhålles som försäljningsargument. Extramagasin som är olagliga florerar även de, vilka även de bidrar till att stärka eldkraften, precis som gällde det vapen för strid.

Tactical rifle

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tactical 700

Förutom själva gevären ser man även en märklig utveckling på tillbehörssidan.

Maskeringsfärg, krypskyttecamoflagekläder, ansiktsmasker och allsköns elektronik har tagit platsen som tidigare vigdes åt själva jakten, där syften var att vara varm och trivsam. Tillvaratagandet av kött och hudar verkar på samma gång ha fallit ned i prio, för att istället långhållsskyttet med snabbexpanderande kulor har börjat dominera i diskussionerna.

Är det den förbannade paintboll-kulturen som slår igenom även inom jakten numera?

För mig har aldrig jakten varit en lek med vapen, utan kunskapen om det vilda har och ska stå i första rummet. De många fina artiklarna om viltvårdsåtgärder tycks inte intressera den nya generationen, utan det är bara dödandet och dödandet på distans som upptar huvudintresset.

Dessutom har hela företeelsen teknokratiserats, vilket hotar att undertrycka den empatiska kopplingen till allt levande och att man betraktar det som en resurs att vårda i första hand.

Jag beklagar å det djupaste den utvecklingen och menar att skogskunskaperna håller på att ställas åt sidan för ett prylvansinne, med avståndsmätare, ballistikkalkylatorer, ljusförstärkare, laserbelysning, åtelkameror, pejlar, GPS-sändare, hundkameror och allsköns tillbehör som reducerar behovet av specifik kunskap om markerna man jagar i.

http://www.blocket.se/stockholm/Prickskyttegevar_61257485.htm?ca=2&w=3

http://www.blocket.se/alvsborg/Nattkikare_59732243.htm?ca=2&w=3&last=1

http://www.jaktojagare.se/kategorier/vapen-och-utrustning/sluta-skjut-med-ljusforstarkare-pa-vildsvin!/

Jag beklagar denna utveckling.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.