Adjöss med dem

Att enskilda individer aldrig under hela sin livstid mognar till insikten om det egna försörjningsansvaret, är väl något man får acceptera i mångfaldens tecken. Men när en hel demokratisk stat utgår från att det är andra länder som ska bära upp deras välstånd, blir man djupt beklämd och bekymrad !

Greklands folk har valt en populistisk regering av tokvänster och kommunistiskt snitt, vilken torgfört en politik som utgår från att folket inte ska behöva ta ansvar för sin egen ekonomi. Istället kräver de att långivarna ska stryka sina tidigare fordringar och dessutom mata på med nya friska miljarder, för att grekerna ska slippa anpassa sin konsumtion efter sin egen försörjningsförmåga.

Det var ett misstag att låta EU utvidgas i den utsträckning som skett och att staterna i sydöstra delen släpptes in under den ekonomiska kupolen EU. Litauen befann sig i en liknande situation som Grekland, med låneskulder som inte landets egen ekonomi klarade av, men de sved igenom det hela genom att dess vuxna medborgare reste utomlands och jobbade ihop vad som krävdes utan att knota.

Grekerna däremot tänker sig tydligen en ny OS-gren i gnällighet och förtjänar inte bättre än att gå bankrutt. Att de försatt sig i skuld som de inte klarar av att återbetala, skyller de på långivarna som ”borde tagit sitt ansvar” att begränsa utlåningen. Jag anser däremot att det är låntagarens ansvar att avgöra graden av hur mycket man kan låna utifrån sin egen betalningsförmåga och att ingen ansvarstagande lånar på fritt gehör. Det är alltid låntagaren som ytterst avgör och som bäst känner till sin egen betalningsmoral och förmåga.

Rumänien är en annan stat vars medborgare utgår från att tiggeri är bättre än hårt arbete.

Slänger vi ut dessa båda, slipper vi både höra grekiskt kommunistgnöl och knästående arbetsföra som gör sig själva till ömkliga offer utanför våra butiker och allmäninrättningar.

Adjöss med dem båda !

7 kommentarer

  1. Gunder Lindgren

    Hej Göran och tack för inlägget.
    Nu tror jag inte att kasta ut vare sig Grekland eller Rumänien ur EU skulle vara patentmedicinen mot det du beskriver.
    Dock är det otvetydigt sant att ansvaret för sin lånebild ligger tillfullo på låntagaren. Nu finns det exempel på oseriösa långivare, benämnda snabblån, som borde förbjudas, men det är fortfarande låntagaren som skall bedöma sin likviditet, kortsiktiga betalningsförmåga, ingen annan.

    Vad jag tror initialproblemet är i Greklandsaffären är att när Grekland ansökte om medlemskapet i EU utmålade de sig som en solvent stat med en solvent ekonomi utan problem, stödjande sig på turismen som ekonomisk motor.
    Nu var det inte så. Ekonomin var mer eller mindre körd i botten
    då skattemoralen var låg, låg pensionsålder med efterföljande ekonomiskt åtagande gentemot pensionärerna. En pensionsålder på 55 år håller inte i längden och ett skattesystem som medförde att statens intäkter var låga, närmast diminutiva jämfört med övriga EU.
    Sedan var EU så fruktansvärt ivriga att införliva Grekland i EU-sfären och euro-sammarbetet att EU blev fartblinda. Det gjordes ingen relevant utredning av Greklands ekonomi och därmed en god grund för euro-sammarbetet.
    Detta sammantaget leder till den situation vi har idag.
    Skulle en familj i Sverige göra likadant skulle ”skuldfällan” komma direkt. Vilket program det skulle kunna bli.
    Att tiggare från Rumänien och Bulgarien kommer till Sverige för att förnedra sig kommer troligtvis inte att upphöra om staterna kastas ut från EU, nog kommer tiggeriet att fortsätta, kanske i mindre skala.
    Sedan kommer troligtvis Putin att slicka sig om munnen och göra allt för att knyta dessa stater till sig. Nu har inte heller Ryssland några pengar att pumpa in i vare sig Grekland, Rumänien eller Bulgarien men nog kommer han att försöka splittra upp EU och skada så mycket han kan.

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Gunder!
      Du träffar helt rätt.
      Grekiska regeringen blåljög om sin ekonomi och Bryssel var alltför angelägna om en snabb anslutning.
      Båda kommer att få bära konsekvenserna av detta.

      Vad beträffar tiggarna från Rumänien, så borde de omfattas av visumtvång, vilket bleve fallet om de ställdes utanför EU.
      Det skulle begränsa flödet.
      Så jag vidhåller mitt ”Adjöss med dem.”
      Ha en fin sommar om vi inte hörs fler gånger.
      Jag ska strax börja riva ned skolan och bygga om den enligt planen, så vi kanske stöter ihop ändå?

  2. Kenneth Hellberg

    Hej Göran! När det gäller Greklands gnäll och vägran att ta sitt ansvar håller jag med dig…..men att påstå att Rumänien är en annan stat vars medborgare utgår från att tiggeri är bättre än hårt arbete tycker jag är att frisera sanningen, alla Rumäner tigger inte. De Romer som kommer från Rumänien och tigger ska du nog inte tala så nedlåtande om, varken du eller jag kan nog förstå vad de har fått utstå i form av diskriminering och placering i samhällsstegen. Läs gärna denna artikel:
    http://www.dn.se/nyheter/varlden/har-fastnar-eus-miljarder-till-romerna/

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Kenneth!
      Att generalisera är alltid fel och jag beklagar om jag uttryckt mig slarvigt beträffande Rumäner i allmänhet.
      Att romer enbart ska ses som offer utan egen förskyllan har jag däremot väldigt svårt att ta in.
      Den kultur de odlat fram genom årtusenden har väldigt svårt att finna acceptans i något enda samhälle av nutida snitt.
      Visa mig ett enda exempel på en samhällsordning där de funnit sig tillrätta och accepterats!

      Under alla omständigheter kan jag inte se att det är Sveriges uppgift att anpassa sig till deras självvalda sätt att leva.
      Lägg inte skulden på oss för att de saknar det vi själva ser som grundläggande minimal levnadsstandard.
      En ekonomisk gemenskap kring en gemensam valuta eller med likställda handelsregler ska motiveras med en vinna-vinna utveckling för alla parter.
      Men i fallet Rumnänien liksom Grekland ligger fördelarna enbart hos den ena parten.
      Vad har Rumänien inneburit för positivt för övriga EU-nationer ?
      Samma fråga kan ställas beträffande Grekland.
      Det är mycket svårt att se en dubbelriktad nytta av parasiterande i vilken form den än tar.
      Parasiterande utgör ju själva essensen i kommunsism och vänsterpolitik, så därför är det inget märkligt med valutgången i Grekland.
      Att korruption och mygel även intimt hänger samman med samma synsätt, ger svaret på frågan som uppstår i den artikel du refererar till.
      Allt sammantaget ger distinkt klarhet kring att vänsterpolitik i allmänhet och kommunism i synnerhet inte passar i en modern samhällsekonomi (eller ens någonstans för den delen).
      Vänsterpolitiken är inte hela problemet, men heller inte lösningen på detsamma.
      Inget är gratis och alla framsteg kräver ansträngning, men de lata väljer parasiterandet istället.

      • Kenneth Hellberg

        Hej Göran. Jo visst har alla ett egenansvar för sin försörjning och det gäller även Romer…..men vad jag syftar på är att om du hela tiden ses som paria och inget värd var du än vänder dig så tror jag tyvärr att många börjar tro det om sig själv, jag vet att det finns Romer som klarar sig utan att tigga, Romer som arbetar och gör rätt för sig…..men om de inte får jobben som finns i sitt hemland och deras självkänsla och självförtroende är så lågt det kan bli vad gör de då? Den dag du och jag har upplevt vad de har upplevt då kan vi nog ta en diskurs om hur de borde göra för sin egen situation…..kanske är jag naiv och hyser alltför stor empati……?

        • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

          Man har bara sin egen erfarenhet och tolkning att utgå från.
          Min personliga erfarenhet av romer innehåller inga ljusa förtecken.
          Den dagen det ändras kommer även min egen personliga inställning att modereras därefter.
          Så fungerar det ju alltid oss människor emellan.
          Detsamma gäller väl även för individer bland djuren, så det är väl naturligt att vi kan ha olika syn på frågan utifrån våra olika erfarenhetsbaser.
          Därmed går det ju knappast att hävda vad som är rätt eller fel, utan det finns ju lika många sanningar som det finns uttolkare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.