Social kreditvärdighet – ett nytt maktspråk

Internet har skapat en genväg för det fria ordet.

Nu behöver vi inte trängas vid tidningsredaktionernas artikelfilter, för att få en chans att uttrycka våra åsikter.

Samtidigt passar ägarna av de största sökmotorerna på att kartlägga våra konsumtionsvanor inpå bara skinnet.

Samma kartläggningsprogram går givetvis även att använda för att kartlägga våra övriga sociala vanor, vilket en rad totalitära regimer inte varit sena på att utnyttja.

Kommuniststyrda nationer runt om i världen har därigenom fått ett verktyg för att styra och villkora frihetsgraderna för sina medborgare.

Det kan liknas vid ett socialt konto knutet till hur vidlyftigt man utagerar och hur lojalt man följer regimernas intentioner, en slags social kreditvärdighet. Beter du dig för obstinat mot vad som regimen anser vara normativt, förlorar du stegvis möjligheter att utnyttja olika samhällstjänster, en slags repressiv bestraffningsskala.

Den personliga integriteten är därmed ett minne blott och information om ens sociala status och vanor kan säljas och köpas som en handelsvara.

 

I samma anda, om än i mindre tydlig utsträckning, har vi sett inom den svenska politiska sekterismen som för många heligförklarats och stavas SOCIALDEMOKRATIN, där tjänstetillsättningar inom en rad samhällsorgan skett med utgångspunkterna i lojalitetsmätt istället för kompetenser.

VIlhelmina utgör i det fallet absolut inghet undantag, inte ens idag där kommunala tjänster tillskapats utan tydlig behovsanalys. Däremot har inte internetvanorna börjat utgöra grund för selektionen ännu här, åtminstone inte vad jag vet? Men å andra sidan behövs det väl inte heller här där alla känner alla!

Maktkorruption växer fram överallt där dynamiken avstannat och samma maktorgan tillåtits att regera en längre tid, så företeelsen är knappast unik för vänsterregimer, men utvecklas snabbst där hegemoni råder. Just vänsterpolitikens idelogiska homogenisering och allmänomfattande verklighetsbeskrivningar, bidrar starkt till att skapa denna hegemoni. Det är precis samma mekanismer som styr även andra sekter som exempelvis Jehovas Vittnen, där medlemmarna förvägras att umgås med oliktänkande, till och med om den oliktänkande är ens eget barn  ! Under min uppväxttid hade även pingströrelsen liknande regelverk, där till och med informella levnadsregler om medlemmarna skulle klä sig och ha håret uppsatt (pingstvänsknuten i nacken) styrde i mikroperspektiv ända in i sängkammaren. Just denna intolerans mot olikheter är det som utgör minsta gemensamma nämnaren för ett sekteristiskt beteende och där platsar socialdemokratin in likväl som andra lojalitetsstyrda politiska rörelser som skräms av mångfald och pluralism.

 

Själv upptäckte jag något märkligt förra veckan, då jag beställde en vara via nätet.

Jag bokade en produkt vid en närbutik jag tidigare aldrig handlat hos och tryckte på knappen med texten ”till kassan”.

Där möttes jag av första frågan om min mailadress ?

Därefter efterfrågades mitt postnummer, vilket jag angav till 912 99.

Och si, där poppade plötsligt alla andra uppgifterna fram som gubben ur lådan och all nödvändig ( och onödig) information om mig fanns redan förtryckt.

Kanske förväntades det att jag skulle bli djupt tacksam över att slippa fylla i alla övriga textrutorna?

Det blev jag inte !

Läs mer om vad som sker just nu med dina uppgifter.

12 kommentarer

  1. Åke Nilsson

    Göran, kan du tala om för mig och alla andra läsare vilka tjänster som tillsatts utan behovsanalys?
    Du kan också passa på att tala om vilka som blivit anställda för att de är socialdemokrater när du ändå förtydligar dig.
    De kan vara bra att veta vilka chefer du syftar på då anställning av personal ligger på cheferna och inte oss politiker. Enda undantaget är anställning av chefer där det är kommunstyrelsens arbetsutskott som anställer och där du är en av fem ledamöter.

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Åke !
      Du känner säkert till fler exempel än jag, men att tillskapa tjänsten i arkivet är ett solklart fall.
      Det är givetvis känsligt för både de tidigare anställda och de på de nyinrättade tjänsterna att diskutera politisk hemvist, varför jag i det längsta undviker att namnge personerna ifråga.
      Men du vinner inga poäng på att spela oskyldig och ovetande.
      Jag har vittnesintygande från personer som tidigare erbjudits tjänst i utbyte mot medlemskap i Socialdemokraterna.
      I en rättegång skulle jag vara tvungen att inkalla dem till vittnesbåset, men det här är ingen rättegång utan ett politiskt forum, där man ska kunna tala öppet även om sådana saker som befläckar etiska ståndpunkter.
      Visst kan jag be vederbörande att träda fram och intyga min utsaga, men det ska i så fall ske på frivillig väg.
      Nu förnekar du visserligen inte heller att det jag skriver är fakta, utan försöker genom att anta ett oskuldens ifrågasättande ge intryck av att du inte känner till omständigheterna. Det följer ett intränat retoriskt mönster som ni skolas till inom ert parti. Vem luras av det, tror du ?

      Mer rakryggat vore det att tillstå tidigare missgrepp och otillbörligt ensidigt gynnande av partikamrater, varefter vi kan gå vidare i ett nytt klimat som befrämjar samverkan, öppenhet och neutrala anställningsprocesser.
      Att bara fortsätta sopa dina och dina partikamraters missbruk av makt och majoritet under mattan, är inget som jag accepterar inför de hårda åtgärder som fordras framgent.
      Då får du nog ensam hålla i rodret ända fram till skutan kapsejsar.

      Den 17 aug kommer vi att presentera vilka tjänster som vi inom KD anser bör plockas bort och vilka funktioner som vi anser ska nedmonteras eller bantas, för att anpassa kostnadskostymen efter vårt minskande befolkningsunderlag och skattebas. Högst i prio kommer givetvis sådana tjänster att ligga, där anställningen i huvudsak baserats på behovet att fylla ut inkomstvolymer för enskilda anställda. Vi kommer med största säkerhet att utgå strikt från medborgarnas behov, inte den enskilde anställdes.

      Ja, jag finns numera även med i kommunstyrelsens arbetsutskott och tar ansvar för varje tjänstetillsättning som skett och sker under min medverkan, men historien sträcker sig betydligt längre bakåt än från den dag jag tillträdde mitt förtroendeuppdrag. Den byk som har ett akut behov av att rengöras ligger inte under mitt ansvar.

      Vad sedan gäller kopplingen mellan politisk ideologi och sekterism, vill jag bara påminna om det tidigare obligatoriet att studera viss utvald litterartur, för att få den rätta synen och omvärldstolkningen. Det ingick i tidigare socialdemokratisk partifostran, enligt samma principer som gällde inom strängt religiösa samfund.
      Likheten uttrycks kanske bäst av ett par olika talare från scenen vid Folkets Hus under er valupptakt i fjol:
      ”-Jag har alltid varit socialdemokrat och kommer alltid att så förbli intill min död.”

      Att så till den graden ge upp sin egen möjlighet till ständigt kritiskt ifrågasättande är både skrämmande och intill stupiditet gränsande uttryck för lojalitet. Jag vill aldrig höra sådant tal inom mitt eget parti, utan tvärtom känner jag mig tryggast när det alltid finns ifrågasättanden inför varje beslut. Medlemarna inom KD ska aldrig stanna kvar av lojalitetsskäl, utan endast därför att partiet ständigt utvecklas med tidens krav och baserat på öppna logiska slutsatser utifrån medlemmarnas egna tankar och ifrågasättanden, aldrig utifrån anvisade tolkningsmönster och statiska modeller så som gäller inom vänsterrörelserna.
      Mångfalden bejakas iställer för enfald och enfaldighet.

  2. Åke Nilsson

    Göran, det är inte trovärdigt att fortsätta att sprida dessa lögner om vi ska kunna hitta goda former för samarbete mellan partierna. Det har aldrig så länge jag varit med i politiken efterfrågats vilket parti man tillhör när någon anställts hos kommunen. Inte från någon politiker i alla fall. Det är cheferna som anställer folk i kommunen. Det du nu gör är att beskylla cheferna för att anställa folk efter partitillhörighet. Det har aldrig förekommit så vitt jag vet.
    Om jag vore chef i Vilhelmina kommun skulle jag känna mig väldigt kränkt utav dina beskyllningar som bara kan uppfattas på ett sätt nämligen att de saknar integritet och egen förmåga till kritiskt tänkande.
    Tyvärr så fortsätter du din inslagna bana med att komma med svepande allmängiltiga beskyllningar om oss sossar. Beskyllningar som saknar grund och som du inte kan vidimera. Dina rabiata beskyllningar av politisk tillsatta tjänster närmar sig gränsen för politisk åsiktsregistrering.
    En sak är säker, det finns ingen som kan träda fram och säga att de blivit tillfrågade om de är sossar och att det skulle vara ett krav i samband med en anställning. Dina s.k ”vittnen” är bara bluff.
    Bra att ni gått igenom det material som vi tagit fram under våren. Nu kanske vi får några förslag från er som vi kan titta på tillsammans med våra förslag. Det har varit lite magert med den varan från er sida de senaste åren.
    Jag är inte ensam att hålla i skutan. Vi är ett helt gäng engagerade sossar som tar ansvar tillsammans med vänsterpartiet och alla andra som vill agera ansvarsfullt för Vilhelminas framtid.
    Göran, glöm inte bort att Vilhelmina kommun aldrig hade gått med underskott före 2007. Underskottens tid i kommunen sammanfaller med ert borgerliga styre i Vilhelmina 2007-2010 (minus 17 miljoner kr) och den borgerliga regeringens åtta år av skattesänkningar. Skatter som vi behövt ute i kommunsektorn nu.
    Göran, ska vi ägna oss åt att nedvärdera varandra eller respektera varandras olika åsikter och hitta bästa gemensamma lösning för Vilhelmina?
    Vi socialdemokrater kommer i alla fall att välja det senare alternativet.

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Att du har svårt att tillstå ens det uppenbara är inget som ökar förtroendekapitalet.
      Andra organisationer tar tag i sina missgrepp och försöker städa upp efter sig, men aldrig företrädarna för socialdemokraterna.
      DEt förefaller som att ni tror att total förnekelse hjälper er att stoppa sönderfallet ?
      Til och med katolska kyrkan har från ledningshåll tagit tag i pedofilanklagelserna och tillstått sin organisations tillkortakommanden.
      Ja, till och med vidstått skadeståndsanspråk i maljardklassen.
      Alltmedan du fortsätter officiellt att förneka till och med allmänt kända fakta.
      Det är ditt val och jag måste respektera det även om det förbryllar mig storligen?
      Den vita oskuldens oskyldiga ansikte skulle således företrädas av dig och dina partivänner i VIlhelmina. Tro på det den som vill.
      Vi får se om någon av mina uppgiftslämnare känner sig manade att träda fram och offentliggöra samma uppgifter jag har fått?
      Det är inte min sak att lämna ut deras namn bara för att du saknar kurage att vidstå det uppenbara.
      Att skylla på att cheferna är de som avgör alla anställningar, är bara att ta sjydd bakom ett beroendeförhållande som övertydligt anger att majoritetens gillande utgör den enda anställningstryggheten för en förvaltningschef ! Det är därför rent ynkligt att föra fram det argumentet.

      Allt mygel är inte olagligt, men allt mygel är oetiskt.
      Som politiker ska man förhålla sig som föredöme, varför det inte duger att agera som den tilltalade i en domstolsförhandling och vägra hantera varje fråga där inte formella bevis föreläggs steg för steg.
      Det finurliga med politiken är att olika tilltag vägs samman och utgör grunden för domslutet, ett domslut som uttrycks i form av valresultat.
      Hur tolkar du domen ni fick den 16 september 2014, där ni tappade 17 procent ?
      Tolkar du det som att ”domarna” ser er som utan skuld och att du kan gå vidare stärkt av utslaget ?
      Kanske det vore dags för en ny policy, där du kliver ned från de höga hästarnas maktarrogans och börjar att ärligt begrunda vilken platttform för samverkan du ansvarar för i kraft av det kvarvarande förtroendemandatet inkluderande ett stulet marginaldito utan vilket du inte haft kvar din post som kommunalråd ?

      Det är du och dina partikamrater som har allt att förlora på att vi inte finner formen för förtroendefull samverkan, så att hota mig blir ju att du sågar av den gren du själv sitter på. I den oppositionsposition jag försatts i genom ditt trixande med Bengt Bergstens norpade mandat från Politiskt Alternativs väljarstöd, har jag inget att förlora på att låta dig ta hela ansvaret för att hantera den skenande kostnadsutvecklingen som blivit följden av långvarig indoktrinering av medborgarkollektivet att kommunen är bättre ansvarstagare för ungdomarna än föräldrarna själva. Földen har blivit att om vi nu har 1640 unga under 20 år och 153 av dessa ställts under Socialnämndens förvaltarskap, så har vi en utveckling där vi snart inte har råd med något annat än att försvara föräldrarna som inte tar ansvar.
      Och utvecklinge tycks bara fortsätta i samma riktning !
      Hur tänker du dig lösa den frågan ifall du i maktarrogansens namn vägrar resonera om de misstag som lett fram till detta ?

  3. ronny thellbro

    Åke!
    Man kan vända på kuttingen och fråga; är den beskrivna maktfullkomligheten okänd för dig? Det finns beskrivna exempel på den typ av maktarrogans som du efterfrågar bevis på.
    Vilhelmina kan inte vara ett undantag i detta fall. Frestelsen att samla liksinnande från centrum och ut till yttersta beslutsledet har lockat makthavare i alla tider. I det mesta rör vi oss i dessa frågor i en dimension som knappast går att utläsa från protokoll eller arkiverade minnesanteckningar. För att föra denna del av mänsklig erfarenhet i ljuset behövs berördas egna berättelser, vilket av flera skäl kan vara mycket svårt. Troligen är du på säker mark så länge endast protokolltexter, eller liknande dokumentation, anses beskriva hela den mänskliga erfarenheten. Så är du nu inte! Misskrediterande beslut formuleras inte så naket och så kall som verkligheten många gånger är. Det som är intressant i denna blogg är påpekandet av maktmissbruk och dess generalitet. Flera är de samfund och politiska partier som så småningom gjort avbön för beslut som illa drabbat grupper och enskilda. I stället för att genast ropa på deskriptiva bevis på politiska missgrepp så vore det betydligt mera givande att ta del av ett rannsakande språkbruk. Socialdemokratin i vårt land och i Vilhelmina torde inte vara det historiska undantaget från ett maktagerande som inte signalerat nödvändigheten av ”rätt bekännelse” innan brödkakan utdelats. Eller är det så?

  4. Åke Nilsson

    Tyvärr kan jag bara konstatera att ni inte har förändrats varken du Göran eller Ronny.
    Ni bygger era teorier på rykten och falska påståenden.
    Jag vet att de som anställs hos kommunen anställs utifrån kompetens. Inget annat. Det är cheferna som anställer. Ingen annan.
    Jag avslutar mina kommentarer i denna blogg här då det är tydligt att ni inte är intresserade av att föra en nyanserad faktabaserad konversation.

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Självklart Åke!
      Det kan givetvis inte vara ert eget fel att ni gör brakförlust i valresultatet.
      Det är säkert Ronny och jag som rår för det.
      Men hur det kan vara så samtidigt som du bedömer att ingen av oss två förändrats, får jag inte riktigt att gå ihop ?
      Vi tar hela risken genom att ställa upp på att försöka hjälpa till att få rätsida på den fatala ekonomiska utvecklingen.
      Vi skulle kunna sitta helt stilla och låta er stå ensamma inför väljarna, när det blir uppenbart vilka konsekvenserna blir.
      Istället axlar vi uppgiften som om vi själva hade majoritetsmandatets ansvar, medan det är du som avfärdar varje försök till öppen dialog med svepande omdömen om att det är ROnnys och mitt eget personliga tillkortakommande som lägger hinder i vägen !

      Nej, nyanseringsgraden står jag upp för att den ligger till vår fördel i denna dialog.
      Du agerar som att det är helt okej att kostnaderna för arkivet uppgår till 1,65 mkr/år 2015 !
      Att vi år 2015 behöver särskild personal för att klara kopiering !
      Medan både företag och andra delar av förvaltningen sedan decennier klarat av att lära sig trycka på kopieringsmaskinens knappar för val av kopieantal, sortering och ev. häftning, behöver förvaltningshuset anställa separat personal, vilket märkligt nog sammanfaller med både partimedlemskap och delinkomst från politiskt uppdrag ! Hepp!!
      (Fakta: Konto 81320+81600+62800)

      Att Vilhelmina kommun ska betala 2000 sek/m2 till Folkets Hus ekonomiska förening för lokalhyra simhallen, där jämförbara objekt i andra kommuner ligger på lite drygt hälften, bär du ansvaret för eftersom du sitter på båda stolarna i form av kommunalrådsposten och ordförandeskapet i FH. Att föreningen dessutom gör en vinst på 0,2 mkr ser jag som ett samband med vad nämnts i ovanstående. Det är skattepengar som slussas över genom icke marknadsmässigt hyresavtal.
      Jag kan fortsätta hur långt som helst, så länge du totalvägrar att sänka dig till att medge felgrepp som är uppenbara för alla utom de helt hjärntvättade.
      Så lägg inte skulden på mig om samverkan havererar. Det är helt upp till dig om du väljer att hålla dig kvar på dina höga hästar, istället för att medge misstagen och komma mig till mötes i en öppen och offentlig dialog, där väljarna tillåts hela bedömningen vem som har ryggrad nog att medge sina misstag.

  5. ronny thellbro

    Åke,
    ”En faktabaserad konversation” är vad som initieras i begreppen maktarrogans och sekterism. Företeelserna är väl omskrivna i vår egen historia. Begreppen möter vi dagligen i våra medier. Att slinka undan med antydan att kommentarerna ovan är ”rykten och falska påståenden” är inget annat än att påstå att maktmissbruk är i din värld helt okänt. En fruktbärande diskussion skulle här kunna betyda att maktens representanter i vår kommun är öppna för samtal kring den betydelse politiken haft genom åren för både enskilda, grupper och näringsidkare. Ett majoritetsinnehav som sträcker sig årtionden tillbaka bör vara öppen för kritiska synpunkter på vad som varit av både gagn och missgrepp. Tänker du efter det minsta lilla vad som hänt i politiken de närmaste åren så kan du erinra dig en maktens fartblindhet som både sårat och skadat. Att du väljer att skyndsamt avsluta detta kommentarrutbyte kan inte tolkas på annat sätt än att ömtålig hud börjar komma allt för nära glöden.
    Mycket kommer i sådant utbyte att handla om tolkningar av de begrepp som blir centrala i detta fall. Så tex; vad betyder maktmissbruk i ditt och mitt fall? Vilka exempel på maktmissbruk kan finnas att diskutera och reda ut? Behöver upplevda oförrätter redas ut för att en hållbar samverkan ska bli hållbar?
    En del av den kristdemokratiska ideologin handlar om Principen om människans ofullkomlighet. Mig veterligen är det endast kristdemokratin har denna punkt i sin etiska syn och som en utgångspunkt för förståelse av individens tillkortakommanden och upprättelse.
    Att skyndsamt etikettera kommentarer som ”falska påståenden” är ett trick som ingår i ett negativt politiskt mönster och för att värja sig för närmare granskning. Särskilt förtroendeingivande är det inte och bygger inte vidare på respekt för den som smiter undan i skydd av förment ”ryktesspridande”.
    Det finns Åke i vår närtid händelser som hitintills från din och andras sida förträngs och beskrivs som ”grälsjuka, förtal och ovilja till samverkan”. Innanför de politiska gränsmarkeringarna skulle detta betyda att vanlig västerländsk relationskultur inte gäller. Det är med a.o. omöjligt att samtala om missgrepp mot grupper och enskilda därför att de förmenas aldrig ha skett och är ”falska rykten”. De är inte protokollförda eller upplevda missbruk har hållit sig inom lagens vida ytterkanter. Inställningen från majoritetsgruppen är oantastbarhet och att den som påstår sig ha blivit illa behandlad kommer med illasinnade beskyllningar eller är grälsjuk.
    Åke, mycket skulle kunna vinnas på en denna vår anträdda väg av samverkan om även upplevda missgrepp kunde erkännas och läggas bakom i försoningens tecken och för framtiden anses som exempel på hur maktmissbruk lätt kan tillgripas och icke upprepas i en gemensam framtid. Stick inte undan i en viktig fråga, utan delta i ett utbyte som ytterligare har möjlighet att fördjupa samverkan för ett bättre Vilhelmina. Ingen är ute efter att ”hugga huvudet” av dig.

  6. Ann-Sofie Gavelin

    Hej,
    Himmel, Detta var inte roligt eller lätt att läsa. Och inte lätt att bidra med någon åsikt heller. Jag vet att jag inte är tvungen. Men har tyckt att det varit roligt att få delta och få svar= att få föra en dialog trots lite kunskap, konstigt och ev. smalt tänkande. Och vet att det kan vara värdefullt att man som enkel medmänniska också säger någonting. Det känns som om ni är på utvecklingsstegen om de fem faserna, med ärlig avsikt att samverka för våras bästa, och jag håller verkligen tummen att ni ska lyckas.

    För mig är kostnaderna, som anges, icke greppbara, men förstår att det i sammanhanget måste röra sig om stora belopp. Och tycker att det talas väldigt mycket om pengar. Jag oroas av en känsla, att många kan komma att sägas upp och bli utan jobb. Hur hälsosamt blir det för en kommun? Är det hälsosamt för enskilda personer om det sker. Kommer de att behöva annan kostsam insats?
    Jag funderar förståss på om Vilhelmina fortfarande kommer att satsa på turismen? Eller plocka bort lockbetet Kulturen?
    Och om man siktar på att satsa på mera än vård, skola och omsorg?
    Om man siktar på att utöka det? Om flera anställs där.
    Var ligger driftskostnaderna, inkomsterna och nyttjandet/uppbokningen på ”betongklumpen” =Bollhallen, som ideligen retar gallfebern och irriterar så många, så till den milda grad, att de vill att den rivs? Som alltid måste komma på tal i mest lustiga situationer. Som hörs vara malplacerad och skymma sikten och inte användas i tillräcklig utsträckning.

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Ann-Sofpe !
      När man skriver ett inlägg vet man aldrig på förhand vad i det som kommer att fånga läsarnas intresse att debattera.
      Det jag ville lyfta fram var oron för de mäjligheter till datorövervakad individkontroll som internet i allmänhet och Facebook i synnerhet ger möjlighet åt såväl stora affärskedjor som statsmakter att skaffa sig.
      Det förekomer redan att man säljer och köper sådan information !

      Men det dialogerna här kom att handla om blev istället det gamla vanliga att Socialdemokrater aldrig någonsin en enda gång vågar tillstå sina missgrepp.
      Lyfter man inbjudande på möjligheten att genom erkännande och att tillstå någon form av ånger, kunna ta en utsträckt hand, bli förlåten och därmed lägga en stadigare grund för samverkan och samarbete, då dyker alla snabbt som vinden ned i sina gamla skyttegravar och kräver oantastliga bevis för sådant som alla redan känner till.

      Jag hoppas precis som du att vi ska kunna bygga ett nytt starkt arbetslag tvärs över alla politiska gränser. Ett lag som kan hantera våra lokala svårigheter och problem, men även kraftfullt verka med gemensamma krafter mot riksdag och regering för våra specifika inlandsfrågor här i norr.
      Det som då krävs är att vi klarar av att acceptera våra olika tillkortakommanden och klarar av att ta vänskapligt riktad kritik.
      Vi får inte vara alltför tunnhudade då, men inte heller sätta oss själva på piedestal ovanför alla andra och bara slå ifrån oss alla former av ifrågasättanden.

      Din fråga om prioriteringen mellan kultur kontra kärnverksamheterna vård, skola och omsorgen är fullt berättigad.
      Som jag ser på saken är nummer ett att ingen åldring ska tvingas ligga hemma ensam och vara orolig för att ingen hjälp få om och när det krisar.
      En 90-åring som har förlorat synen och har svårt med balansen, ska kunna få sin plats på särskilt boende utan att bähöva få höra att det står 22 st före i kön dit.
      Härnäst gäller det att våra unga ska få den lärarkompetens och de adekvata läromedel de behöver för att kunna prestera.
      Därefter gäller det att vi måste klara att ta hand om alla med funktionsnedsättningar och som drabbats av sjukdomar av olika allvarlig art.
      Sedan komer vi till alla barnen till alkoholister och där föräldrar inte klarar av att bete sig som vuxna vid ev. skilsmässor.
      Den gruppen ökar lavinartat i Vilhelmina.

      Nu är vi sedan framme vid alla olika former av fritidssysselsättningar!
      Det kan gälla kroppslig friskvård som idrott, men lika gärna psykisk friskvård som att kunna sitta ned och måla en tavla, dra en låt på dragspelet eller ha tillgång till en god roman att läsa.
      Som du förstår av detta har jag alldeles klart för mig i vilken ordning vi ska bygga vår budget.
      Ju färre som sviker eller sviktar med att ta ansvar för sig själva och sin familj, desto mer kan vi skapa för att rent försköna vår tillvaro.
      På gymnasieskolan i Lycksele, tror mig ha sett en mätklocka i trä ute i korridoren, en mätklocka med namnet ”SABBOMETERN”.
      Den visare hur stor del av de avsatta medlen som kom att förbrukas för att reparera sådant som saboterats eller vandaliserats och därmed hur stor del som återstod för skolresa och för att göra det trevligare på skolan som arbetsplats.
      Sådant borde inte behövas när det gäller vuxna myndiga samhällsmedborgare, men ibland undrar jag om vi måste byta ut kyrkklockan upp i tornet mot en SABBOMETER, för att folk ska fatta hur det ligger till ?

      Så Ann-Sofie, fråga inte vad Vilhelmina kan göra för kulturen, utan vad kulturen kan göra för Vilhelmina.

  7. Ann-Sofie Gavelin

    Hej igen,

    Men, men…Jag frågar inte alls efter vad Vilhelmina kan göra för Kulturen. Vi vet ju inte vad kultur är. Kulturen har vi redan och den jobbar för fullt för Vilhelmina.
    Verktygen behöver bara underhållas och skötas om.
    Idrott, måla tavlor, spela dragspel mm. har ingenting med det att göra.
    Det är bara en del av yttringarna som kommer ut av Kulturen.
    Men som naturligtvis även går att användas i vård, skola, omsorg, äldrevård och allmänt välmående. Och troligtvis även vid alkoholism?

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Missförstod jag di så radikalt?
      Jag uppfattade att du var orolig för att anslagen till kultur skulle påverkas negativt.
      Du uttryckte även förhoppningar om fortsatta satsningar för turistverksamheter.
      Det var på det jag svarar att min prioritering har tydlig ordningsföljd, vilken jag redovisade.
      Därmed ville jag göra klart att jag ser det som en rättvisefråga att jämställa olika former av fritidsaktiviteter.
      Vad är det som säger att skattebetalarnas pengar ska delas ut olika till olika utövande av fritidsaktivitet ?
      Varför ska mer pengar skyfflas till VIK än till motsvarande intressegrupperingar inom exempelvis musik eller ridsport ?
      Jag ställer frågan upprepade gånger i retoriskt syfte, då jag hittills inte fått något svar från någon enda.
      Men fördelningen idag är djupt orättvis och utgår tydligen från någon slentrianmässig undfallenhet mot röststarka intressegrupper.
      Majoritetens diktatur råder överallt.
      Men hur stämmer det med alla goda etiska ansatser som förespeglar något helt annat ?

      Vi kan givetvis inte ställa det så att kommunen vänder ryggen åt allt annat än kärnverksamheterna, men till syvende och sist kommer det att handla om hur vi får pengarna att räcka till. DÅ blir det till sist frågan om skattehöjning alternativt nedskärningar inom de lägre prioriteringsgraderna.
      Där måste väljarna få säga sitt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.