KD:s nya partiledare Ebba Busch-Thor har insett att…

.. partiet behöver städas från ingrodd moralkonservatism. Det är en process som redan andra partier genomgått. ”Nya” Moderaterna sade adjö till en del av sina kärnväljare för att kunna förnya sin politik med en ny ledning. Centerpartiet har även det moderniserats med mer aktuella ungdomsfrågor på agendan. Sverigedemokraterna har inlett en utrensning av personer som försöker dra partiet i en riktning som verkar fjärmande mot folkopinionen.

Ebba Busch Thor

Ebba Busch-Thor har redan fått motreaktioner från den ultrareaktionära kärnan, när hon låter den nya kvasten sopa bort samlivs- och sängkammarfrågorna ur partiets politiska program. Jag hoppas att hon inte låter sig stoppas, utan inser att vi är många som helt och fullt står bakom henne om hon konverterar svenska KD till motsvarande Tysklands största parti, vilket är just Kristdemokraterna. KD ska vara ett högerparti i den meningen att vi är en motvikt till stereotypa kollektivistiska lösningar på mångfacetterade problem och uppgifter.

Vi ska inte trängas med de som irrar till vänster, utan klart och tydligt basera vår politik på personalismens bärande tanke och i varje läge försöka utgå från individens specifika behov. Låt oss bli det rena parti som visar nolltolerans mot mygel och nepotism!

Sedan jag anslöt mig till partiet, har jag kunnat följa en utveckling av politiken som jag verkligen gillar och jag gillar den nya politik som unga företrädare torgför, med namn som just Ebba Busch-Thor, Sara Skyttedal, Aron Modig och Andreas Karlsson, men även reformkunniga som Lars Adaktusson och Göran (Lägg ned landstinget) Hägglund lär fortfarande ha mycket att tillföra.

Det vore mycket underligt om svenska folket kan motstå KD-politik av samma snitt som hälften av tyska folket tagit till sitt hjärta? Detta i synnerhet som vänsterpartierna inte förmått  uppdatera sin idé på över 120 år, medan samhället under samma tid genomgått total förändring.

5 kommentarer

  1. ronny thellbro

    Det intressanta med KD:s nya linje utstakandes av Ebba BT är det intresse som media visar beträffande henne och partiets riktning. Lite förhastat var att vid hennes tillträde som ny kapten för KD placera henne oreflekterat bland de värdekonservativa. I frågor som rör ekonomi, försvar, statens styrning av människors vardag etc står hon nog till höger men i frågor som rör moral framstår hon som liberal. Ställningstaganden som helt logiskt väcker debatt. Expressen har inom två veckor ägnat det politiska fenomenet Ebba BT två ledare och hoppas att hon förmår leda ett förnyelsearbete som fångar upp besvikna och vilsna högerväljare i allmänhet. Vi får väl se. Hennes färgstarka framtoning kommer att väcka fortsatt debatt och förhoppningsvis en sådan som ökar partiets inflytande. Partiledaren och partiet har en god förebild i sitt tyska systerdito, CDU/CSU. De tyska kristdemokraterna erhöll i den senaste opinionsmätningen 43%, en ökning sedan valet 2013 där de nådde 41,5%. De tyska kristdemokraterna växer i förtroende och förefaller att kunna erhålla egen majoritet i förbundsdagen. Angela Merkel blir erhåller allt större popularitet till socialdemokraternas förtvivlan som erkänner henne för en allt för stark kandidat att utmana. Socialdemokratin, för övrigt, utgör idag Europas ”sjuke man”. I både Tyskland och Österrike har denna sommar socialdemokraterna fått opinionssiffror som placerar dem under 25%. I årets finska val placerades S som Finlands fjärde största parti med blyga 16,5 %. Detta är den allmänna bilden av socialdemokratin på vår kontinent idag. Annorlunda såg det ut för 15 år sedan med en socialdemokrati som stod stark i de europeiska staterna.
    Vi har själva, som kristdemokrater, i Sverige ett hårt arbete med att förnya och övertyga våra väljare om den kristdemokratiska linjen som den förnuftigaste för vårt samhälle. Frågor som rör ekonomi, invandring, försvar, utbildning, vård och familj är några områden som i hög grad berör våra väljare och där vi behöver komma med förslag som är genomtänkta och förnuftiga. Slitet kring 4% hoppas vi kunna lämna med det förnyelsearbete som pågår både lokalt, regionalt och på riks. Kommande riksting blir en spännande uppgörelse kring de politiska sakfrågorna som berör medborgarna. Anslaget från vår nya partiledare bådar gott. Må hon erhålla stöd och uppmuntran i sitt förnyelsearbete. Efter denna sommar så är hennes barnledighet slut och hon kliver in i arbetsselen på allvar och med många förhoppningar och stora förväntningar från både medlemmar och de många som nyfiket betraktar henne på lite avstånd.

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Ronny!

      Det som känns lite extra tillfredsställande är att vår lokala partigrupp i Vilhelmina tycks föregå själva partistyrelsens interna förnyelsearbete, både vad gäller organisationsstruktur och åsikter. det blir spännande att se var vi hamnar med en fortsatt tillströmning av nya medlemmar med tydliga värderingar och rättsuppfattningar?

  2. Jan-Erik Vahlström

    Jo, jag kan motstå KD. Ett högerparti är just vad det är. Ett ”kristet” parti borde inte lägga sig på högerskalan längst ut. Betänk att det startades av den kristna rörelsen men nu tänker partiet endast på sig själv och driver en högerpolitik .Man har övergett sjuka, arbetslösa, pensionärer, stora skattelättnader till dom som äger bostad och dom som har jobb men inte ett öre till den som hyr. Protester? Ni har ju varit (är) medlemmar i en allians som har ställt till detta. Det kristna budskapet har ni ju övergett och nedgraderat det till vissa värderingar när det passar. Jag tycker att det är tid att ta bort K i ert pari. DK kan ni ju ha kvar. Min röst har ni aldrig fått och kommer aldrig heller att få.

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Jan-Erik!

      Du har nog liksom jag själv fostrats i en socialistisk anda där företagsamma och kreativt skapande människor representerats av Krösus sork i barntidningen Bamse? Den inställningen genomsyrar hela vårt samhälle och vi kan idag se hur illa våra kvarvarande småföretagare behandlas av både myndigheter och banker.
      Sitter det en liten gniden sosse på axeln på den individ som är satt att utöva rättvisa, så kan det bli en väldigt märklig form av rättvisa.

      Den regeringsperiod du hänsyftar till innbar i sanning en del nya orättvisor, men slutsumman blev att Sverige klarade sig bäst av alla ekonomier i hela Europa under en mycket betungande krisperiod efter amerikanska bankkraschen. Hade vi fortsatt den vänsterinriktade bidragspolitiken med hundratals förtidspensionerade varje dag, hade givetvis arbetslöshetsstatistiken kunnat se bättre ut, men ekonomiskt hade vi då förr eller senare hamnat i samma situation som Grekland.

      Beträffande det ”kristna budskapet” är det inget som är unikt för KD, utan ingår som värdebas i hela den västerländska lagstiftningen och samhällsordningen. Varför skulle vi förneka dess kulturella konsekvenser? Varför ska vi förneka en flertusenårig värdegrund som lett till att västvärlden idag är demokratiskt organiserade? Vad är dina alternativ, diktatur eller teokrati eller vad ?

      KD är ett sekulärt parti och det är bara i den enfaldiges och den räddes huvud man envisas sammanknyta vår politik med aktiv religiositet. Troende eller icke-troende spelar ingen roll, så länge vi kan respektera varandras olika syn och det är just det jag själv uppskattar mest, att alla får tala och att alla försöker lyssna. För din del kan det bli ett oöverstigligt hinder för medlemskap, det kan jag förstå. Men det finns ju andra partier som inte kräver tolerans, så där hittar du säkert en plats.

  3. ronny thellbro

    ”Man har övergett sjuka, arbetslösa, pensionärer,” JA politiskt inskolade floskler går alltid att klämma in när sakargumenten saknas. Jan-Eriks högerdefinition har sin upprinnelse i början av förra seklet där höger per definition myntades som stöd till det patriarkala överklassamhället. En problematisering av begreppets innebörd idag, enkelt och här ofullständigt, har bl.a. betydelsen av större frihet för individen och mindre av statlig styrning av människors vardagsliv. I den kristdemokratiska politiken ingår värnandet av människors frihet och okränkbarhet. Detta i sig medför en politik som ser och bryr sig om varje medborgares välmåga. Den socialistiska linjen ser kollektivet och den lagreglerade styrningen av individers vardag, här ofta benämnd kvotering. I de gamla socialistiska diktaturerna var detaljkontroll av individen en logisk följd av den ideologiska grundtanken. Så till den uttjatade tolkningen av KD:s initialbenämning ”krist”. Efter nazisters och kommunisters utarmning och fasansfulla rasering av Europa reste sig en ideologi ur det ofattbara kaoset – Kristdemokratin. Partiets rot i en människosyn som hindrar förtryck och manipulering blev européernas möjlighet att bygga upp samhällen på demokratisk grund. I så gott som varje större europeiskt land blev kristdemokratin den ledande kraften i byggandet av en ny kontinent med människovärde och demokrati. Kristdemokratin, varhelst, den utgör en politisk kraft i vår värld bygger på den kristna etikens värderingar. Partiet är icke kristet utan sekulärt i sin ideologiska grundform. Ett politiskt parti ska icke stifta lagar utifrån en kyrkas ”syndkatalog”. Det ska heller icke sprida evangelium. Det är däremot varje kyrkas uppgift att tala om synd och nåd och sprida evangeliet. Vårt land är idag så pass sekulariserat att gemene person har svårt att förstå skillnaden mellan tro och etik, politik och evangelisering, synd och lagöverträdelse. Sekulariseringen har medfört en förlust av det religiösa språket och kunskapen om religion och religionens roll. Naiviteten är stor när vi nu konfronteras med invandrande religiositet och religion som brukas som ett våldsverktyg.
    Det KD som nu växer fram bär förnyelse i sina gryende tankegångar. Våra socialistiskt färgade partier står för konservatism, i den meningen att de har svårt att lämna innebörden av vänsterljudande slagordslösningar för vårt samhälle. De kollektiva lösningarna ska byggas ut och lagfästas. Här finns kristdemokratin som en motkraft till den ofrihet som predikas från vänsterhåll.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.