Obemannade farkoster

TV2 visade ett teknikprogram om den exploderande utvecklingen av obemannade flygande s.k. drönare. Otroliga möjligheter till nyttig användning vid karteringar, skogsbränder, räddningstjänst och givetvis som de redan använts – vid terrorbekämpning.

Men samtidigt väntar oss en helt ny form av kriminalitet och intrång som kanske inte ens ännu är lagreglerade som olagliga. Spionage genom sovrumsfönster och att tjuvkika på den snygga grannfrun från ett läge högt över ena tomten, när hon solar naken och tror att höga planket skyddar från insyn, skulle idag inte betraktas som olagligt.

En obemannad farkost är dessutom ingen juridisk person som går att bestraffa. Problemet blir för rättsvårdande myndighet att hitta vem som är styrande person bakom? Dessutom finns redan möjligheten att kidnappa en annan persons drönare och utföra brott med den drönaren, kidnappad i luften av en rövardrönare.

Kan man bekämpa terrorister med drönare så kan givetvis även terrorister slå tillbaka med samma teknik. I synnerhet som priset för dessa drönare sjunker och man redan nu kan köpa en komplett för 250$ (ca 1800 skr).

http://www.lightinthebox.com/da/c/multi-akse-fly_5840

Brott som begås med fjärrstyrda drönare är givetvis mycket svårare att klara upp, än de där förbrytaren tvingas närvara själv.

Det gäller att politikerna hänger med, för att inte lagstiftningen ska hamna alltför långt efter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.