Att förbjuda flyktingar

Vi ser nu precis det jag förutspått.

Ungern tänker sätta in militär för att stänga sina gränser för flyktingar och andra papperslösa.

Det är en panikåtgärd som jag trodde skulle dröja till dess vi fick folkvandringar i än större skala och medförande högsmittsamma sjukdomar.

Men det politiska klimatet håller redan på att slå över till kallsinnighet inför desperata flyende i de forna öststaterna.Det är kanske en naturlig följd av den inåtvända slutenhet som kommuninsmen omformar sina medborgare till? Steget från kommunism till nazism är nog inte långt.

Ungern talar om ny lagstiftning som ska medföra 3 års fängelse för den som försöker ta sig in i landet utan visum ! Helt vansinnigt när människorna flyr undan krig. Är det den nya nationalsocialismen som fått fotfäste igen?

Har man väl satt in militär för att skydda gränsen, är steget inte långt till att öppna verkanseld ifall massorna trycker på. Man ryser av obehag inför de vibbar som återför historiens vingslag!

Merkels Tyskland

7 kommentarer

  1. Göran Jonzon (inläggsförfattare)

    Antingen har det inte gått fram att jag kräver spårbar identitet för kommentatorer här på min blogg, eller så tror några att jag ska falla undan och publicera anonyma påståenden och åskter? Jag respekterar allas rätt att ha vilken åsikt som helst, men är övertygad om att det ska kosta en del av personens anseende, ifall man sprider falska uppgifter.

    En falsk uppgift kan i sin tur bero på missuppfattning eller medveten lögn. Att helt komma undan utan att behöva förklara sig och svara för sig, anser jag främjar osaklighet och ryktesspridning.

    Jag har en intressant kommentar som väntar på att bli publicerad och därmed offentligt granskad, men där upphovspersonen inte går att identifiera. Jag har tillskrivit skribenten på den mailadress som kommentaren avsänts från och meddelat att kommentaren inte kommer att publiceras förrän jag fått en spårbar identitet. Gör jag rätt eller fel? Vad tycker du?

  2. ERIK johansson

    Göran
    Du gör HELT RÄTT!

    Håller också med om att militär i stället för polis vidgränsen kan ge hemska resultat

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Erik!

      Jag har svårt att förstå och acceptera den kultur som utvecklats här på internet, att man gömmer sig bakom alias eller andra former av anonymitet. Hela idén bakom demokratin är ju att vi alla ska försvara varandras fria rätt att ha vilken åsikt och uppfattning vi vill?
      Men oavsett om jag talar på torget, skriver en debattartikel i en tidning, eller en kommentar på en blogg, så bör jag ge andra en ärlig chans till dubbelriktad kommunikation på lika villkor.

      I samma anda anser jag att spridare av falska rykten alltid ska få betala priset i form av minskat förtroende. Det gynnar på sikt att vi alla hjälps åt att lyfta fram det som är sant och riktigt och tvingar var och en att överväga riskerna med slarviga påståenden.
      Samtidigt finns det inget som måste hemlighållas, bara för att man är rädd om sitt rykte som ärlig debattör, då man ju alltid kan fråga om man känner sig osäker och på så sätt ta hjälp utifrån, utan att man därmed sprider osanna rykten.

      Avvägningen mellan att offentliggöra en hemlighet och de konsekvenser detta kan få på det personliga planet finns gevetvis alltid. Men där tycker jag att det redan finns tillräckligt med skydd genom våra pressorgans källskydd. Något sådant källskydd finns inte här och behövs heller knappast.

      Ja, det är så jag tänker och du är tydligen av samma uppfattning.
      Finns det någon som ser en annan aspekt jag förbisett och som talar emot?

      Beträffande väpnat gränsskydd, har jag bedömt det som ett av de större hoten mot demokratin. Grundläggande för hela den demokratiska idén är allas lika värde. Att hindra flyende med vapenmakt innebär ovillkorligen en uppdelning i ”Vi” mot ”De andra”.
      Därifrån är inte seget särskilt långt till att nyttja vapnen för att försvara oss mot dem och därmed skydda det som är värdefullare. Riktigt allvarligt blir det om samtidigt de flyende visar sig bära på livsfarliga eller obotliga smittsamma sjukdomar. Då sätts den demokratiska principen på sitt allra svåraste prov och sjukdomar brukar tyvärr följa som ett brev på posten när folkvandringarna uppnått en viss skala. Undernäring och bristande sanitära förhållande tillsammans med ihoppackningen av individer, leder regelmässigt till ökad risk för pandemier. Det börjar bli riktigt oroande det som sker nu, tycker jag.

  3. Ann-Sofie Gavelin

    Hej Göran,

    Jag tycker att du ska göra som du känner. Det är bara du själv som kan avgöra om du gör rätt eller fel. Man tjänar nog på att vara ärlig mot sig själv? För publiken blir det ju intressantare att läsa om du följer din linje/policy att man ska kunna se ett namn på avsändaren. Det är ju stort flöde av text, så mycket hoppas nog över, men ser man ett namn på en person vill man nog läsa vad den har att säga? Jag tror att det är en mänskligt inbyggd klurighet som jag blev uppmärksam på när min dotter var 4 år. Svägerskan ringde från BB och meddelade att hon fått en flicka. Min dotter frågade vad hon skulle heta och fick svaret, att bebisen inte hunnit få något namn. Min dotter sa: ”Jag vet vad hon ska heta. Hon ska heta Greta”. Svägerskan sa: ”Nej det ska hon inte”. Min dotter: ”mamma ta telefon”. Jag tyckte att min dotter visade in mig på en väg. Samtidigt som min mamma brukade säga: ”Av barn och fyllhundar får man veta sanningen”. Så jag blev uppmärksam på det här tidigt och det upprepades hos mina barn under uppväxten. Det var viktigt vem som sa eller gjorde vad. Frökens eller majjens ord eller handlingar, och ibland kompisens mamma, var ofta viktigare än mina! hahahah….

    Släpper du igenom anonyma skrivelser flyttar du ju över hons/hans ansvar till dig själv. Det kan ju bli lite frustrerande för läsande publiken, som man kanske bör vara rädd om? Jag möter fler och fler som säger att dom börjat läsa din blogg, eftersom dom får så mycket information.

    För mig känns det konstigt att folk skriver men inte vill ta åt sig äran av att ha ägnat sin dyrbara energi och tid åt det. Sin sagda åsikt är dyrbar. Sin skrivna åsikt är dyrbarare! Men förlorar i styrka och kanske inte tillägnas rättmätig tid, eller ens läses, om det inte finns en person bakom. Som t ex även företagsannonser.

    Solen skiner. Jag målar porträtt i akvarell.

    Ska jag måla av dig?
    Se allvarlig ut, men skratta inom dig och så fotar du det.
    Men det kostar!
    Ha en fin dag Ann-Sofie

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Ann-Sofie!

      Vet du Ann-Sofie, när jag drog mig tillbaka från konsulteriet, var min ärliga tanke att och förhoppning att få dra mig undan till just anonymiteten och lämna resten av världen åt sitt öde. Så hade det säkert också blivit, om inte världen trängt sig på för att förstöra den miljö jag såg som så viktig att bevara och utveckla.
      Jag begriper inte riktigt hur det gick till, att jag nu sitter här och bloggar och hamnat bland de mest lästa i Västerbotten på VK-bloggen? Det mesta jag skiver om är sådana saker som jag trodde vi alla nog var överens om, men där har jag fått klart för mig att inget är självklart, utom för en själv och knappt ens det!

      Däremot har jag nog alltid tyckt om att samtala med andra och det dröjde ett bra tag innan jag fick till mitt debattforum så som jag ville ha det. Numera tycker jag det råder en respektabel ton och jag uppskattar var och en som gör sig besväret att bemöta och därmed hjälpa mig att förkovra och utveckla mina tankealster. Jag lär mig hela tiden nya saker och det ger mig tillfredsställelse.

      Självbilden är däremot densamma nu som innan, nämligen att jag som person är fullständigt utbytbar och saknar något speciellt värde som motiverar foton och andra former av dokumntation av min person. Jag tror alldeles säkert att du skulle kunna måla mitt prträtt på ett utomordentligt träffsäkert sätt, men vem skulle vara intresserad att se på den tavlan? Inte jag i alla fall. Det finns däremot alldeles uppenbart kollegor inom politiken som inte kan få nog av sin egen spegelbild och de vet ju var de kan vända sig för att föreviga sin narcissism!

  4. Ewa Larsson

    Hej!
    Börjar med sista frågan och anser att det är helt på sin plats att ”avsändaren” ska kunna identifieras.

    När det gäller Ungerns agerande att kriminalisera flyktingar och låsa in dem i tre år så funderar jag på vilken ekonomi de ser i det då? Skrämsel eller ren panik?
    Samtidigt kan jag nu tycka att EU bör ta till sanktioner mot de länder i öst som väljer att mura in sig igen alternativt skicka ut de i kylan igen.

    När det gäller krigen som pågår, så väljer jag att inte skriftligt uttrycka vad jag anser ska till när det gäller krigsherrarna!

    För övrigt så kan jag säga att som medmänniska så mår jag rent illa över vad som händer runt om i vår omvärld just nu!

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Ewa!

      Det känns dock skönt att majoriteten i Tyskland är KD-are liksom du och jag, Men alla EU-nationer måste hjälpas åt i denna heta fråga. Det håller inte att bara Tyskland, Sverige och i viss mån Österrika ska ta hela ansvaret för att skydda de flyende och pröva asylskälen för var och en. Vi borde göra två saker, som jag ser det:

      Det ena är att upprätta en uppsamlingscentral inom EU för alla asylsökande, och där fördela ut dem efter de kompetenser de har och som kan möjliggöra en snabb itegration genom att para kompetenser mot bristyrken i de olika länderna.

      Det andra är att EU (kanske tillsammans med USA) bildar en blixtkrigsgrupp som kan sättas in för att undsätta instängda och sedan slå ut rövarförbanden helt från jordens ytan. Det måste bli billigare och mer humant än att sätta upp allehanda hinder för att försvåra för de flyende. Vi bär ett delat ansvar för döden på medelhavet. Flathet och obeslutsamhet har inte ansetts som ett brott, men i mina ögon är likgiltigheten att jämställa med den rena ondskan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.