Sandlådan står numera tom

Idag har Vilhelminas förtroendevalda visat sin kapacitet!

Alltsedan i vår, när vi inledde våra olika partigruppers budgetremissarbete för åren 2016 – 2018, har vi systematiskt granskat varje kostnadspost och försökt värdera de olika behovens angelägenhetsgrader. När vi sedan samlades i den politiska samverkansgruppens olika partiöverläggningar, har det successivt vuxit fram ett ömsesidigt förtroende för varandras olika utgångspunkter.

Varje förslag har värderats utifrån sin egen bärighet och inte utifrån vem som väckt idén.

Detta har i dagens KS (Kommunstyrelsesammanträde) resulterat i en kompromiss där vi försökt inrymma så många av hjärtefrågorna som möjligt och öppenheten och beredvilligheten från de medverkande att finna en bred politisk bas för de drastiska förändringar som erfordras, har gjort att vi idag kan lämna ifrån oss ett gemensamt budgetförslag till fullmäktige den 19 okt.

Det lär inte ha hänt de senaste 15 åren och kanske aldrig i Vilhelminas historia? Därmed blir det inget sandkastande från fullmäktiges talarstol, ifall inte någon skulle hänfalla till populistiska utspel för egen del. Och ingen behöver gå därifrån med sand i ögat och uppretat sinnelag. Därmed har vi även givit distinkt entydg order till förvaltningen om vad som nu kommer att gälla och ingen behöver se sig om över axeln under genomförandet.

Bakom det förslaget har idag följande partigrupper ställt sig:

Kristdemokraterna

Socialdemokraterna

Centerpartiet

Vänsterpartiet

Moderaterna

Bengt Bergsten

Förslaget bygger på en ansats att följa kommunallagens krav på en budget i balans.

Jag känner mig mycket nöjd med slutresultatet, även om vi givetvis varit tvungna att kompromissa på några punkter.

Nu lär de som så gärna brukar skrika ”Sandlåda!” inse att när det verkligen gäller, då kan Vilhelminas politiker spotta i nävarna och ta gemensamt tag, för att hjälpas åt att dra oss loss från en allvarlig ekonomisk grundstötning.

Tack alla kollegor i de olika politiska partier som medverkat till denna samlade enighet. Jag är stolt över att få vara en av er!

 

6 kommentarer

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Det bästa tycker jag är att alla tycks ha fått med någon eller några av sina huvudfrågor i kompromissen. Det ger en maximal breddning av antalet som står bakom den gemensamma lösningen på våra största bekymmer.
      Nu har vi i enighet tagit steg 1 och nu blir nästa uppgift att ta oss an alla de återstående frågorna som vi lagt ut för beredning. Mycket talar för att om vi kan fortsätta i samma anda, kommer vi att kunna se hur vi sakta men säkert täcker upp för de skenande kostnaderna.
      Men den största uppgiften kvarstår, nämligen att skapa ett åtgärdsprogram som stoppar och vänder kostnadsökningarna inom Socialnämnden. Det låter sig inte göras utifrån beslut inom enskild nämnd eller kommunstyrelsen, utan är en uppgift för fullmäktige att hantera. Det krävs att fullmäktiges presidie tar till sig uppgiften och återkommer med en strategi kring hur vi alla ska samverka till att möta den formidabla flodvågen av nya socialfall.
      Men vi har nu en bra grund att arbeta vidare från.

      • edor.a

        Besluten kanske smärtar och om dessa vill jag varken säga bä eller bu. Jag tänker närmast på att ni nått en enighet.

        • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

          Jag förstår Edor.
          När man tvingas ta så impopulära beslut som vi har sett oss nödsakade till, är det så lätt hänt att några kliver av ansvaret och blir populister istället, som säger det de tror folk vill höra och utan att bry sig om vart pengarna till allt ska tas ifrån.
          Det jag själv tycker är strongt är att vi sluppit se sådant (än så länge).
          Det återstår förvisso att se hur var och en står upp för de fattade besluten när den bortskämda klicken kommunmedborgare börjar gorma och skrika över att de måste börja betala större delen av sina nöjen själva? Jag hoppas och tror att det här gänget klarar av att förklara grunderna för de nedmonteringar av den sociala välfärden vi ser som oundvikliga om det inte snart ska bli tomt i lönekuverten till de som utför vården och lärandet.
          Vår kassa ligger runt 24 mkr trots att vi satt en minimigräns på 30 mkr.
          Varje månad ska vi ut med knappt 20 mkr i löner och det börjar hänga på håret nu.
          Att feriearbetena för ungdomarna dras in vållar stort rabalder hos några, men hur kommer det att låta om vi låter det fortsätta rinna ut pengar så att en månadslön inte kan betalas ut?
          Förra året gick kommunen 6 mkr back
          I år närmare 30 mkr åt samma håll.
          På två år har antalet socialfall fördubblats och trenden ser ut att hålla i sig, vilket ger ett underskott om 22 mkr bara från socialnämnden!
          I detta ekonomiska kaos duger det inte att ställa sig på sidan om och bara yrka på ökade anslag åt alla hål utan att bry sig om hur vi ska få pengarna att räcka.
          En värnskatt om 2skattekronor under ett år skulle ge kommunen ytterligare 20 mkr i rörelsekapital, men inte ens det skulle täcka ens årets underskott.
          Visst kan jag skylla på nuvarnade regering eller lägga skulden på en eller annan lokal sosse, men hur trovärdigt vore det när inte jag själv kunnat förutse den formidabla explosion av socialkostnader som vi ställts inför?
          Nej jag vidhåller att vi har lyckats undvika den totala nedläggnning av tre byaskolor, genom det intensiva samverkansarbete där alla bidragit med allt man kan komma på.
          De partier som nu ställt sig bakom steg 1 av besparingsplanen, har all anledning att känna sig trygga i att ingen hade kunnat göra mer för att minimera skadeverkningarna.
          Nu är det upp till oss att se till att alla är med och delar på bördan.
          Så länge det saknas en trovärdig plan för hur vi får stopp på kostnadsutvecklingen inom SOC, kommer jag dock inte att föreslå en värnskatt. Den dagen vi ser en tydlig vändning kan däremot en sådan tillfällig skatt bli motiverad, men inte ännu. Därtill har vi mycket ogjort ännu.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.