Ett nytt KD

Nu har vi antagit helt nya stadgar.

Sedan har vi röstat igenom ett nytt partiprogram.

En ny partiledning.

Allt i total enighet efter att alla fått säga sitt och alla argument vägts samman, helt i Kristdemokratisk anda.

Sedan fick vi ett utfall med delad majoritet 89 för att behålla DÖ och 189 för att avveckla DÖ, Vi har således även valt en ny väg framåt för KD.

Sällan har väl detta parti genomgått så drastiska förändringar, men så odramatiskt trots full individualitet?

Jag tvekade ända långt in i debatten, men fann mig till slut bäst tillrätta med att rösta bort DÖ.

Mycket goda argument fanns från båda sidor och jag sällar mig INTE till de som nu skålar i champagne. Det vi nu har framför oss är en delikat radda beslutssteg som partistyrelsen har att ta, utifrån Rikstingets beslut.

Mediatrycket är just nu enormt, men det känns bra att tillhöra detta parti med alla sina individualister som likväl förmår att både ta in och ge ifrån sig argument och sortera ut de bästa och sedan utan att darra på underläppen stå för de beslut som tas.

Resultatet kan bara framtiden utvisa, men visst känns det både lite nervöst och samtidigt spännande att skutan KD nu kan hissa ankaret och börja gå fritt för egen maskin igen.

Folk verkar oerhört taggade och det är svårt att inte smittas en smula, men nu tror jag vi kommit fram till en punkt där vi kan möta både Vänsterregeringen och SD med vår egen politik i fråga efter fråga. Vi samtalar med alla partier på det kommunala planet och nu ser jag att det är hög tid att vi börjar ta samma utmaning på riksplanet också.

Alea jacta est – Tärningen är kastad!

Hälsningar från ett blåsigt Västerås.

8 kommentarer

  1. Gunilla Billman

    Hejsan, vilken lång dag det varit, har väntat o väntat på detta galet roliga besked! Det blir en intressant politisk höst även om jag tycker lite synd om Ebba B. Det här kallar jag för demokrati…

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Gunilla!
      Det är faktiskt väldigt mäktigt att vara med när vårt medlemstyrda parti visar sina muskler och inte låter sig styras av något annat än rena argument. Du skulle bara varit med och fått höra vilka välunderbyggda argument vi fått oss serverade från båda sidor. Men till slut vägde uppbrytarargumenten över och då hjälper inga försök att påverka i någon annan riktning än den klokaste. Sedan tar vi nu kanske den största risk partiet tagit de senaste 20 åren, men den som inte vågar satsa kan heller aldrig vinna. Nu är det inte ”sitta still i båten” som gäller längre, utan nu har vi dragit upp ankaret från DÖ-grynnan, vridit upp stäven i vindögat och startat 100-hästaren.
      Nu är det upp till vår nya partistyrelse att dra på gasen och se att resten av alliansen kommer att surfa i vårt kölvatten. Endast så kan vi bli ett trovärdigt alternativ till den förlamade vänsterdikterade svaga sosseregering vi faktiskt inte ser mycket utav.

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Ove!
      Farliga beslut kräver mod och skärpa, både att fatta och sedan verkställa.
      Vi fick tydligen in 70 nya KD-medlemmar bara på de två timmarna efter DÖ.beslutet. Det var kanske därför de andra allianspartierna var så otroligt snabba att göra oss sällskap?

  2. Ronny Thellbro

    Nu kanske sann parlamentarism återställs. Roligt att det är ”lilla” KD som hade modet att avsluta DÖ och därmed rikta en allvarlig varning till den klassiska v-politik som avtecknar sig i regeringens budgetförslag. KD har här tagit över taktpinnen i oppositionen och anvisat övriga allianspartier vägen ut ur ett allt mera omöjligt avtal.
    Alternativen härefter är flera och vi får se vad som händer härefter. KD har dock klivit fram som ett oppositionsparti. Väl gjort Göran och övriga 189 ledamöter.

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Ronny!
      Nu ingår jag i det kraftfulla Västerbottensgänget som en kugge av 12.
      En del distriktgrupper har slutit sig samman inför de svåra val vi ställts inför, men vi i VÄsterbotten har tryggheten och modet att låta var och en rösta efter sin egen övertygelse.
      Inom vår grupp blev röstetalet 4 för hålla fast vid DÖ och 7 för att överge den.
      Den må ha varit rätt i det kaosartade ögonblick den slöts, men i praktiken har Löfven bara nyttjat dess bakbindningseffekt till att låta Jonas Sjöstedt bestämma inriktningen och så var det nog ingen Kristdemokrat som ville att det skulle tolkas.

      Jag menar fortfarande att vi som parti inte kan åka på en räkmacka och ignorera att SD inte bara går att avfärda som totalt antidemokratiska på grund av de extremister de försöker göra sig kvitt.
      Vi har ett digert fotarbete att göra med att möta debatten i fråga efter fråga efter fråga och inse att även i SD:s program finns frågor av en karaktär vi inte kan vifta bort med ett och samma argument om rasism och främlingsfientlighet. Ta bara frågan om äldreomsorg eller den om utländska åkerier som kör med smuggeldiesel och slåt ur våra svenska dito. Hur trovärdigt är det att väja för dessa med rasistargumentet?
      Nej, så lätt kommer aldrig väljarna att låta oss komma undan, utan vi måste ta debatterna och inse att SD kommer att rösta på våra förslag där dessa sammanfaller med deras i sakfrågorna.

      På kommunal nivå klarar vi ju av att ta vilken debatt som helst i snart sagt alla kommuner där SD finns med.
      Varför skulle vi lyckas sämre i riksdagen?

  3. Eric Axelsson (SD)

    Ett bra beslut du gjorde Göran !
    Jag ser att du har faktiskt tagit dig tid att se på våra sakfrågor jättebra!
    Här nedan har du även Kommunpolitiken som jag går efter

    https://sd.se/wp-content/uploads/2014/09/Kommunpolitik.pdf

    I synnerhet av olika sakfrågor så snappar vi upp politiska frågor från närmare bestämt alla partier mer eller mindre. Frågor som kanske vi modifierar en aning utifrån ideologin. Jag anser att faktiskt att många frågor finns det samarbetes tillfällen från både riks, landsting till kommun utan tvekan utifrån våra gemensamma utgångspunkter. Nog om det !

    Jag tog mig tid att kommentera detta sensationella framsteg som ni i KD rakryggat tog beslut om igår och jag tackar och bugar av respekt till er

    http://blogg.folkbladet.nu/sdvilhelmina/2015/10/10/dods-forklarad-do/

    Ha en fortsatt trevlig helg nu Göran så ses vi ! Blev lite konfunderad då bloggen din var nerlagd där ett tag och hade jag inte märkt det så sent på kvällen så hade jag också ring dig och frågat hur det var fatt !

    Skämmes VK ta me’ fan !

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Eric !
      Du talar här om ideologi.
      Jag har levt i tron att någon sådan inte finns för er partiorganisation.
      Du får gärna utveckla huvudsatserna i den ideologin här för mig och mina läsare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.