EU väljer att stänga ute flyktingströmmen

Talet om att alla EU-länder ska vara med och dela på ansvaret, för en civiliserad behandling av de som flyr och behöver skydd, visar sin ihålighet när nu utrikesministermötet istället beslutat att köpa sig fri lejd från samma ansvar. Man vill stänga EU:s gränser, förstärka Frontex gränsbevakning och betala Turkiet för att samla upp de flyende i lager istället för att låta dem komma vidare till övriga medlemsländer.

Det känns kusligt och olustigt att få sin profetia bekräftad så här.

Jag har grubblart mycket på hur vårt samhälle kan komma att reagera vid en internationell pandemi, där långt fler kommer att massutvandra, flyende från en helt osynlig fiende som slår urskillningslöst mot alla. Den slutsats jag ser som oundviklig innefattar hermetiskt stängda gränser, väpnad säkring mot alla som försöker ta sig över gränser, med åtföljande skottlossning mot civila skräckslagna människor. Skräck och rädsla kommer att bemötas med ännu värre skräck och rädsla.

Svält och ransoneringar blir en given följd av totalstoppad handel över gränserna. Överskott av livsmedel på vissa håll, där mat kommer att ruttna, medan andra svälter.

Nu visar det sig att det blev ett beslut från EU i precis den riktningen, om än inte så drastiskt ännu. Men första mordet på en flyende har redan skett vid Bulgariens gräns, där en flykting från Afghanisat nu skjutits till döds av en gränsvakt.

Solidaritet betyder att var och en är sig själv närmast. Det är synd om mänskligheten.

2 kommentarer

  1. Maja

    Bra inlägg!
    Ngt man öht inte har tagit upp någonstans i media är just de risker du påtalar. Att inkvartera många människor i trånga utrymmen….
    Resistent TBC finns redan i Sverige. Risken finns för större spridningar och andra sjukdomar kommer med all säkerhet

    För övrigt ser jag att Sveriges Radio går från klarhet till klarhet https://twitter.com/sverigesradio/status/654960247778340864
    liksom Svenska kyrkan
    http://www.dagen.se/domkyrkan-bjuder-in-till-koranstudier-1.420438
    Tack för ordet o trevlig helg!

    /Maria

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.