KD tar ansvar för att få Vilhelminas ekonomi på fötter

Nedläggningen av musikskolan och Latikberg skola är svåra beslut att svälja.

I början på sommaren aviserade styrande majoritet en avsiktsförklaring att tre byskolor ingick i en nedläggningsplan de utarbetat. Det gällde Malgovik, Nästansjö och Latikberg.

Just för Latikbergs del finns en koppling till förskolan som då på sikt hotas även den, då det blir väldigt svårt att motivera det nära 3-dubbla bemanningstalet jämfört med rikssnittet.

Liksom Centern står KD för en positiv inställning till byskolor och annan byrelaterad infrastruktur.

Nu har vi dock två saker att ta hänsyn till:

1. Ett formligen exploderande underskott i vårt driftsbokslut, som i fjol uppgick till .-6 miljoner kronor och i år förväntas bli ca – 31 mkr. Dessa underskott måste snarast inarbetas för att undvika likviditetssammanbrott. Med en eftersläpning av effekten av uppsägningar på minst 6 månader kommer vi att behöva skära ned totalt med mellan 45 – 50 mkr till 2018 för att få ekonomin i balans.

2. Väljarna valde att ge en visserligen knapp, men likväl majoritet till andra partier än alliansen.

Med dessa förutsättningar har vi från en enig KD-styrelse valt att tydliggöra våra prioriteringar, där kommunens kärnverksamheter ställs före kultur- och fritidssektorns särintressegrupper.
Vi anser att äldreomsorgen, utbildningsresultaten och omhändertagandet av de som fångats upp av samhällets skyddsnät måste gå före allehanda stöd till lekar, hobbies och föreningsverksamheter.

Därmed förordar vi från KD:s oppositionsroll att tonvikten flyttas över till besparingar inom kultur- och fritidssektorn. För att få igenom denna politiska svängning måste vi kompromissa och förhandla.

Resultatet av förhandlingen har blivit att vi vunnit gehör för vår politiska princip mot att vi då som eftergift går med på att lägga ned Latikberg skola, om det blir ett vidhållet krav från majoriteten. Vi kan därmed med lättnad se att Malgovik och Nästansjö byskolor avförs från agendan över nedläggningar. (Än så länge!)

Men vår besparingslinje skall först beredas via en fullmäktigeberedning för att utreda konsekvenserna och samtidigt få en så bred politisk bas som möjligt, för de neddragningar som blir följden inom kultur- och fritidssektorn.

Från vårt håll ser vi överenskommelsen som en helhet och kommer inte att rösta för en genomförd nedläggning förrän vi sett garantier för att vår besparingslinje fullföljs i praktiska politiska beslut. Vi håller dock vår del av överenskommelsen från förhandlingarna och så fort vi kan se att vi inte riskerar att manipuleras till urvattnade eftergifter, så är vi beredda att bifalla majoritetens lilje beträffande Latikberg skola. Förslaget är att beredningen skall avge sin rapport senast den sista mars 2016 och fram till dess avvaktar vi andra former av garantier om vi ska ta slutgiltig ställning i fullmäktige.

Det florerar som vanligt en hel del ryktesspridning kring denna fråga, och härmed har jag redovisat var KD står i dessa frågor kring besparingar och nedläggningar.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.