Musiken och människan kan aldrig åtskiljas

När jag som en av de fattigare realskoleeleverna flyttade in på ”plassen” fanns det privata musiklärare som för en blygsam peng lärde ut hur man trakterade instrument.

Jag började hos en pianolärarinna som envisades med att namnge tangerna enligt c,d,e,f,g,a och h.

Ja just h! Och inte hade hon den minsta tveksamhet över vad fan ”h” gjorde mitt i den i övrigt logiska stegföljden. Det störde mig så erbarmligt att jag gav upp lektionerna efter en tid och mitt omdöme över de musiker som inte ens förmådde inse det bisarra i att inte namnge 12-tonsskalans 7 heltonsteg med bokstäverna a,b,c,d,e,f,g tål inte att återges i text.

Så småningom fick jag rätt i mina tvivel när forskare kunde visa på att h:et var ett slarvigt skrivet ”b”, vilket återgav logiken samma harmoni som vi förväntar oss av de olika ackorden från instrumenten. Dessutom var ettstrukna a just den ton som hela skalan utgick från som normalton med den exakta frekvensen om 440 hz. Plötsligt blev allt vanlig matematik och för mig tändes ett ljus när matematik och musik sammanföll i total begriplighet. Jag undrar dock hur många musikanter som insett detta?

Men musikundervisning försiggick då helt utanför skolans ansvar och räknades till ens privata val och angelägenhet. Så har det även varit under många, många tiotusentals år före oss som lever idag.

Samtidigt som Homo Sapiens började måla beskrivande skeenden med verktyg inblandade, på sina grottmålningar, har även konsten i allmänhet och musiken i synnerhet följt med människan.

Musiken har varit och är fortfarande en förlängning av språkets uttrycksmöjligheter. Där orden tar slut, tar musiken vid och kan förmedla känslor så direkt och absolut som inga ord klarar av.

Att denna möjlighet skulle vara bunden till kommunala musikskolans bevarande får ingen mig att tro på. Vilhelmina har en lång tradition av spelmän och sångerskor, långt innan någon ens kommit på tanken om en skattefinansierad musikskola.

Jag tillhör därmed de som har svårt att låta mig övertygas om att Vilhelmina kommer att bli tyst på musikfronten i och med nedläggningen av kommunala musikskolan. Men det som kan stoppas , kan även återstartas. Behovet sägs vara stort av en pedagogisk musikundervisning och då betyder ju det även att underlag finns för privata alternativ att driva och utveckla intresset.

Det ingår däremot inte i den kommunala lagstadgade verksamheten vi nu tvingas koncentrera oss omkring, när kostnaderna för socialvården formligen rusar upp och spränger alla förutsebara gränser.

17 kommentarer

  1. edor.a

    Je feck snick mä´n sälgpipe på vårn, men in´t mådd jä dålitt för dä. Men kanske jä räknes tell de mindervärdiga bland Vilhelminas socitet. Vad vet jag, men jag verkar kunna räkna och läsa som alla andra, så jag vet inte om man blir sämre människa om man söker sina egna vägar och inte följer med strömmen. Å nu skiter jag i vad folk tycker, nästan……

    Go´kväll!

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Edor!
      Jag begriper inte vad det är med dig som får mig att så ofta dra på smilbanden, men trots att vi ofta tycks ha olika värderingar uppskattar jag mycket dina inlägg och synpunkter.
      Stå på dig du, det har du all anledning till och min repekt det har du!

      Vi kommer nog båda två från en tid när inga föräldrar curlade bort sina telningar, utan det som räknades var om man kunde arbeta och inget annat.
      Resultatet blev att vi blev ena sega tjurskallar som inte har förstånd att ge upp.
      Numera tycker jag att ungdomar verkar ha alldeles för lätt för att både tappa sugen (om de någonsin haft någon) och dessutom mest fungera som kravmaskiner.
      Och när musiklärare tar med sig hela barnahopen till fullmäktigesalen för att gång på gång lobba för sin sak, medan de får sin lön från skattebetalarna, då går mina tankar till de dementa och de åldringar som inte ens kan ta sig utför vårdinrättningens trappor, än mindre besöka fullmäktigesalen för att föra sin talan.
      Då måste vi som politiker vara de som ser helheten och inte låter oss duperas av emotionella förvillelser.

  2. Göran Jonzon (inläggsförfattare)

    Har nu ödesprofeterna rätt, så kommer vårt beslut idag att lägga ned kommunala musikskolan, att innebära att 150 musikintresserade elever snart kommer att ha genomgått den obligatoriska metamorfosen till tung kriminalitet och drogberoende och som senare kommer att landa i socialtjänstens skyddsnät som utslagna och totalt asocierade utanförstående. Till detta är vi politiker nu odelat skyldiga och måste räkna med att få leva hela återstoden av våra innehållslösa liv i ljuset av självrannsakandets iskalla röntgenstrålar. Märker ni att jag går alltmer framåtlutad, så är det skuldkänslorna som tynger ner mig.

  3. edor.a

    De klart ser man det i realitet till allt annat kanske musikskolan har en mera intellektuell uppgift än vad många idrotter man satsar på som direkt ingenting ger. Ishallen exempelvis vad är den i kostnad om vi då jämför med dem som åker skidor? Den kommunala prioriteringen kanske överlag är det som kör ekonomin i botten. Vad som är konstigt tycker jag att inte människor kan ta sig för något (själva) utan det måste vara organiserat. Någon som är tillsatt styra över verksamheter m m, o s v. Det ska vara löner och andra utgifter som ska gå via den kommunala vägen, eller genom skattesubventioner. Stora kommuner (många inv) kanske har råd med ishockeylag o s v och vad kostnaden blir bryr man sig inte om. Det är prestigen som är viktig, att laget kommer med i serien o s v. Så kan vi inte tänka i en liten kommun, vi får helt enkelt anpassa behoven efter vad vi har råd med. Vill man ha något man tycker är viktigt, viktigare än vad majoriteten anser, kanske man får punga ut med det själv.

    Go´morron!

  4. Ann-Sofie Gavelin

    Hej Göran,
    Jag har ingen aning om vid vilken tidpunkt du gick i skolan och vilka pianospelande lärare det fanns då, som gav privatlektioner.
    Jag började realskolan hösten 1960. Jag fick börja kommunala musikskolan genast på hösten med att spela piano för Tant Annie, Annie Appelqvist. Alla som ville fick spela 1 kvart i veckan. Tant Annie undervisade på så sätt oavbrutet genom åren, så även mina 3 flickor fick gå kommunala musikskolan hos henne. Tills man tjafsade till det och hon skulle undervisa i grupp. Hon provade, men det var inte hennes grej, så hon sa snabbt ifrån sig det. Och mina flickor fick åter spela för henne, tills slutet. Jag har för mig att Kalle Lindholm hade ett finger med i spelet. OCH…. jag anar att man började med kommunala musikskolan redan i slutet på -50 talet, då vi elever helt plötsligt fick blockflöjter och Bo Johansson kom till vår klass en gång i veckan och lärde oss att spela på detta instrument. (Vi hade vanliga musiklektioner med vår vanliga lärare också). Vi spelade säkert ett par år, för jag minns att vi spelade på åtminstone 2 examen/skolavslutningar. Jag gick skolan i Malgovik och har för mig att det blev likadant i andra byar. Kanske kan du försöka intervjua Bo Johansson hur allt gick till?
    Som du förstår, så var dessa lektioner hos tant Annie, andningshålet för mig som dyslektiker. Jag längtade ständigt dit, då jag blev kvitt en massa frustration och fick lugnet. Och… det fanns ingen blyg peng med i spelet. Vi ägde inte ens den.

    Naturligtvis vet även alla musikanter vad allt handlar om. Musiken är exakt så viktig för mänskligheten som beskrivits och är begynnelsen till allt livsviktigt i livet. Precis som det sagts. Musiken hjälper människan att förhålla sig till sig själv och till omvärlden och att relatera till saker. Musiken fyller en funktion i våra liv som är svår att ersätta med något annat.
     
    Så här går det när vi inte förstår hur viktigt och betydelsefullt kultur och musik är för människor och samhälle. När vi inte förstår att det är kulturen som ska stärka oss och hjälpa oss genom svåra tider.
    Ett tragiskt beslut är taget.
    Och tragiskt är också, att så fort det ska skäras, så hoppar man på kulturen. Det måste väl bero på att man inte förstår? Jag menar då, inte med vett och vilja.

    Undras hur det är tänkt för att inte bli tystare på musikfronten?
    Jag kan tänka att det blir tommare också. Om inte alla våra kära ungdomar ger upp musiken mm.

    Jag tänker inte skämmas för min skrivelse till Kommunstyrelsen innan beslutet! Jag skulle ha skämts om jag tyst tittat på!

    Men du inger förhoppning när du skriver orden: ….”kan även återstartas”. Tänk om det kunde ske i tid, så vi också får vår del av Alice Bah Kuhnkes 100 milj.

    Ha en fin vecka Ann-Sofie

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Ann-Sofie!
      Menar du att det är skattebetalarnas uppgift att se till att det spelas i kommunen?
      Är det skattebatalrnas uppgift att tillse att det finns ett kulturutbud, och i så fall vem är skickad att avgöra vem som ska få skattefinansierat bidrag eller lön?
      Jag som lever i uppfattningen att skattepengarna först och främst ska nyttjas till vård och omsorg åt de som inte klarar sig själva och läromedel åt skolbarnen, har väldigt svårt att förstå hur vi ska kunna prioritera nöjen och hobbies före detta?
      Nu fattas det 33 miljoner som ska balanseras upp och då får du lov att berätta för mig var pengarna ska tas till en kommunal musikskola?
      Om fler föräldrar tar barnens uppfostran på allvar och slutar supa sönder sina familjer, då kanske socialkostnaderna återgår till rimliga nivåer och vi kan börja tillåta oss att satsa på trivsel igen.
      Om staten börjar ta det ekonomiska ansvaret för alla skyldigheter man beslutar att ålägga kommunenrna, då skulle trycket på ekonomin lindras och vi kanske skulle slippa skära ned på allt.
      Men nu är det som det är och då måste vi kapa bort allt sådant som inte är lagtvingande.

  5. Ann-Sofie Gavelin

    Hej igen.

    Jag såg inte era kommentarer förrän efter att jag skrivit och skickat det förra. Ärligt sagt, så förstår jag nästan ingenting av vad ni skriver. Jag kan inte översätta det till min verklighet. Jag fick också lära mig att snickra sälgpipor, utan att må dåligt, fastän jag fick gå i Kommunala Musikskolan! Jag blev nog bortcurlad, då jag fick chansen att gå realskola trots att vi inte hade råd. Men, jag fick också lära mig att arbeta. Men håller gärna med om, att jag inte har förstånd att ge upp. Jag är allergisk mot allt klagande på våra kära ungdomar, när det är vi som lagt grunden för allt. Tycker vi att de saknar sug och beter sig som kravmaskiner, vore det kanske lönsammare att visa dem på en annan väg? Hur långt kommer man med att bara slänga ur sig krav. Jag säger det då jag tror att vi har intelligenta och läraktiga ungdomar här. Ungdomar gör ju som vuxna.

    ….”Och när musiklärare tar med sig hela barnahopen till fullmäktigesalen”…. Är för mig det finaste sätt som dessa pedagoger på bra sätt tar hand om och visar sitt stöd till nuvarande elever, men även för elever framledes i en viktig sak även för hela orten. Hur ärligt är snacket om vikten av arbetstillfällen?.. Är det arbetstillfällen eller är det lön av oss skattebetalare? Pappa 92 år betalar 7 782:-/månad. Betalar han för lite, så låt honom betala mera. Han har ju pension. Är det inte lite långsökt att musikskolan ska betala det? Eller jag? Är det verkligen någon som sagt att ungdomarna, när musikskolan läggs ner, kommer: …” till tung kriminalitet och drogberoende och som senare kommer att landa i socialtjänstens skyddsnät som utslagna och totalt asocierade utanförstående. Till detta är vi politiker nu odelat skyldiga”?… Det syns väl i så fall hur oresonligt det låter? Eller dit det bär dit bär det. Att det inte går att resonera på riktigt utan ytterligheter. Det känns som om vi inte förstår att det är andra tider nu. Jag är viktig om att alla ska ha en chans. Inte till lyx, utan ting som gynnar enskild och som kan spridas till andra i dennes omgivning. Jag tycker att det bara pratas som om det finns obegränsat med pengar i enskildas fickor. Vem fasen ska ha råd? Jag har nu betalat 300;. till ögonläkarbesök + 2 enkelresor á 116:- + tid från 06:00 till 18:00 och jag har ännu inga glasögon. Varken båge eller glas! Ha de Ann-Sofie

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Nu är det så att varken jag eller någon annan politiker i Vilhelmina har tagit anställning som vikarierande jultomte, så jag rekommenderar att alla önskelistor skickas till rätt adress.
      Byt gärna av mig och försök se till att finansiera alla önskemål.
      Förr eller senare kommer du fram till att du måste prioritera.
      Hur prioriterar du när inte pengarna räcker?
      Vem ska få gå före?
      Vi ligger redan back 33 miljoner och kommer att tvingas säga upp folk i arbetsför ålder, alltmedan krismedvetenheten är så otroligt låg att det vållar spaltmetrar kring enskilda besparingsobjekt av lyxkaraktär.
      Nu får jag förståss rejält på skallen för att jag kallar kultur för lyx, men för den som ligger hemma och dör ensam för att det inte finns plats på vårdavdelning eller särskilt boende torde musikskolans vara eller inte vara kvitta lika.
      Jag begriper inte vad du menar med att din pappa betalar 7782 skr/månad och den kopplade frågan om musikskolan ska betala mer ???
      Musikskolan betalar väl ingenting alls?
      Vanligt vänsterdravel om att den som levt på bidrag som dras in är ”med och betalar”!
      en betalning går i precis motsatt riktning mot ett bidrag och ett indraget bidrag kan aldrig utgöra en ”betalning”.
      Byt inte innebörd på orden för att det ska passa en förvriden syn på ekonomin.
      Musikskolan kostar däremot alldeles för mycket för vad vi har råd med just nu.
      Och om din pappa har så god pension att han kan betala 7782 skr/mån så sitter han i en guldsits. Jag vet ett antal pensionärer som inte ens kommer upp i 6000 efter skatt.
      Det låter som att det är dags för Ann-Sofie att vakna upp till verkligheten och komma med i politiken och ta ditt ansvar för de besvärliga beslut som måste fattas.

      Att sedan musiklärare försöker nyttja barnen för att tillskansa sig fördelar i prioriteringen biter då inte på mig.
      Dessutom har de väl betalt ur skattemedel under tiden de lobbar för sin sak?
      Är detta etiskt försvarbart tycker du?
      Betänk alla de vårdbehövande som inte har en chans att lobba alls och inte ens kan ta sig fram till beslutsrummen för egen kraft, vem för deras talan ?
      Jo det tänker jag göra!

  6. Åsa Össbo

    Hur för du äldres och sjukas talan genom att exv. inte budgetera för Svalan under 2016? Genom att kräva att SN ska klara detta plus 2 milj. i generella besparingar (= 6,4 miljoner)?

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Åsa!
      Jo det gör jag genom att driva igenom KD:styrelsens enhälliga förslag om att spara på de icks-lagstadgade utgifterna som är det första vi måste dra in på.
      Vi kommer även att driva på investeringen i ett mellanklassbiende för äldre, som ska göra att kön till det dyra särskilda boendet kortas eller försvinner.

      Vi kommer däremot inte att anamma den väg du föreslår, att dränera pensionsfonden för att slippa genomföra nödvändiga genomgripande förändringar. Det uppenbara syftet med PA:s bidget är att avlasta driftbudgetens kassaflöde från pensionskostnaderna. Effekterna blir då att övriga utgifter som tas ur driftskassan frigörs för fortsatt konsumtion utöver vad som täcks av intäktssidan. Betänk då att pensionsfonden är riktad mot de anställdas trygghet, medan kassaflödet som förstärks är riktat mot alla kommuninnevånare. Jag har tidigare jämfört detta med stöld av annans egendom och oavsett vad man ska kalla det så gäller två konsekvenser:

      1. Nödvändiga strukturella anpassningar skjuts på framtiden
      2. Alla kostnadskonton får vara med och dela på det som ursprungligen endast var avsett för att trygga de anställdas pension.

      Jag anser det vara gavt orättvist.
      Er budget sträcker sig över samma period som den vi 5 övriga partier + Bengt Bergsten ställt oss bakom.
      Skillnaden är att ni låter ekonomin fortsätta läcka 27,24 miljoner utöver balanspunkten och det avser ni att finansiera enbart genom att skopa pengar ur pensionsfonden !
      Du strävar uppenbarligen after att Vilhelminas svar på Greklands Alexis Tsipras, som ju byggt sitt förtroende på tomma löften om fortsatt överkonsumtion?

  7. Åsa Össbo

    Vi har olika syn på hur vi långsiktigt ska kunna trygga verksamheterna och pensionskostnaderna i denna kommun. Utan skattebetalande invånare blir det bara kvarvarande pensionskostnader kvar och inget som kan finansiera dem till slut. Pensionsfonden avsattes för pensioner men är ett överskott från förr, i vårt förslag används de just på det vis de var avsedda för. Jag har mer emot att betala av vissa årgångar som vi inte vet hur mycket de egentligen kommer att kosta. Men det beror ju på hur pass säker prognos vi kan få. I dagsläget föredrar jag att använda pengarna på reella kostnader som vi ser idag, för att ge utrymme för kloka strukturella åtgärder på sikt. Inte strypningar av verksamheter som ändå måste bedrivas (Svalan som ni inte har budgeterat för, den finns alltså inte eller är det någon som ska trolla litet där?). ”Er” budget är orealistisk, men det ska bli intressant att se hur det utveckar sig. En annan fråga som jag inte fick svar på av dig i KFM var: vad var det egentligen ni ”fick med” i budgeten?

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Din önskan om att stycka sönder den radda punkter som utgör grunden för budget 2016, i mitt och ditt är en destruktiv väg. Har man lagt ned så pass mycket möda för att komma fram till en gemensam ståndpunkt, så vore det oklokt att börja ringmärka olika delar i den gemensamma överenskommelsen. Det skickar oss bara tillbaks till en partipolitik som slutar i sandlådan.

      Jag förstår mycket väl att du har problem med att ta de smärtsamma beslut som leder fram till en omstrukturering av kommunens åtagandeflora och då blir allt mycket lättare om man begär fortsatt utredning, fördjupade analyser och exaktare prognoser. Under tiden vill du ta pengar där du kan hitta dem oaktat vem som får bekosta vems behov.
      Pensionsavsättningarna kan och bör endast användas för att lösa ut vissa årgångar, men inte för att indirekt frigöra likviditet för fortsatt överkonsumtion.
      På den punkten står vi tydligen eniga vi 6 olika representerande partier förutom PA.
      Tror du att ni vinner Vilhelminabornas förtroende och hjärta genom att underlåta att ta besvärliga beslut, så önskar jag er bara lycka till!

  8. Ann-Sofie Gavelin

    Hej igen Göran,

    Nej, jag vill inte byta med er, och jag ryser över tanken på vad ni måste gå igenom med det jobb ni har att göra. Men jag håller tummen att ni ska lyckas! Det känns bra att diskutera med dig och hedrar dig för att du respekterar med att svara trots att vi har så olika åsikter. Hör att många tycker att dom lär sig mycket av att läsa all fakta som du skriver. Jag önskar att våra ungdomar också läser och plockar till sig bitar som dom behöver för att klura ut egna saker. Och, självklart ska du kunna säga din egen mening utan att få på skallen.

    Så länge vi har Livet, Varandra och Kulturen kan vi komma långt. Kulturen har ju inverkan på människan, som vi kanske tar för givet, som är svår att direkt sätta fingret på och kanske därför blir svår att förstå. Men hur ska vi orka ta hand om och stödja våra gamla och behövande om vi inte får tanka energi i kulturen? Många kan läsa böcker och lättsamt ta till sig fakta mm. Många kan inte det. Varför inte skära där det rinner? Eller åtminstone ”dämm upp”, bygga dammar.
    JA, det tycker jag! Om Vilhelmina kommun, för egen skull till sitt bästa, vill göra investeringar i våra ungdomar, vår framtid, via Musikskolan, bör det betalas via skatten. Jag känner glädje över att vi har chansen att få ha så skickliga musikpedagoger här. Jag tänker aldrig på enskilda personer och vad de kan komma i åtnjutande av för egen del. Jag tänker hela tiden på hela Vilhelminas bästa. Vad vi bör ha här, som gör att vi mår bra och fungerar bra för varandra och för ortens bästa. Att vi har bra saker som gynnar så många som möjligt, så att alla mår bra och det sprider sig till dem vi har omkring oss. Jag vill kunna få vara stolt över mitt kära Vilhelmina. Jag anar att jag kanske t o m haft pengar på kant, om jag sökt bidrag. Jag avstod målmedvetet för att inte lära barnen något, som skulle göra dem sårbara om något bara försvann. Och jag bestämde mig för att aldrig känna att jag måste avstå från någonting. Naturligtvis tog jag emot samma bidrag som du och alla andra, barnbidrag.

    För mig känns det inte bra om vi gör våra gamla till offer. De som byggt upp och serverat oss kanske lite för mycket. Bara för att de blivit gamla och förlorat funktioner. Alla ska väl kunna få behålla stoltheten och leva varje dag tills man dör? Därför nämnde jag det som pappa betalar…… Betalar de inte så mycket, att de gör rätt för sig? Det var det jag menade.

    Jag blir verkligen ledsen när du skriver…”Om fler föräldrar tar barnens uppfostran på allvar och slutar supa sönder sina familjer” och jag undrar varifrån de i så fall tar den tiden. Jag hade fullt upp hela tiden. Jag har insett för länge sedan, men för sent, att jag gjort och tänkt fel hela tiden. Jag skulle ha varit mera fokuserad på att skaffa mig kapital. Istället har jag försökt göra mitt bästa, inte ligga samhället alltför mycket till last, och tänkt att alla har en chans.
    Du kan väldigt mycket och som jag skulle vilja kunna. Det hade varit roligt att vara politiker, men jag har inte förmågan. Jag provade lite lätt, men förstod egentligen ingenting. Jag hittade inte röda tråden, då jag tyckte att allt hela tiden förändrades.

    Men vet du! Det har kommit till mig, så det känns som om det är BO JOHANSSON som startade upp Vilhelmina kommunala Musikskola 1958. Vi gick i Missionshuset i Malgovik. Kalle Lindholm kom, var med på lektion, intervjuade oss och skulle vara med och avgöra. MEN det känns också som om 2 andra, Elis Essegård och en annan, kom var för sig senare, och skulle vara med om beslut? Kulturen är viktig. Därför är jag inte tyst.
    Jag vill önska dig en fin helg, även om jag nu skrivit ner min ev. förvrängda syn på verkligheten. Ann-Sofie

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Ann-Sofie!

      Det blir rätt meningslöst och döfött när enskilda intressegrupper nöjer sig med att kräva oförändrade förutsättningar för egen del, utan att bry sig om att avväga sina egna behov mot andras.
      Så mycket lättare dt vore om det kunde bli ett obligatorium att samtidigt tala om hur man anser att ens egna särintressen ska finansieras. DÅ blir det tydligt för alla hur man gör den nödvändiga prioriteringen.

      Sedan har vi det här märkliga begreppet ”kultur”!
      Ordet härstammar ursprungligen från latinets cultura som kan översättas till sådant som människan skapat, bearbetat eller odlat. Ordstammen kommer ur ”colo” som just betyder odla.
      Därmed borde det vara rätt klart att kultur är långt mycket med än musik, teater, måleri och skulpturering.
      Den som bygger en veranda idkar kultur, liksom den som lagar en punktering.
      Men i finkulturens inskränkta tankevärldar räknas bara sådant som ingen eller få har någon praktisk nytta av.
      Hur blev det på det viset?
      Varför är det finare att göra något konstigt än något direkt nödvändigt eller nyttigt?
      För mig är allt nyttoarbete kultur i allra högsta grad, oavsett om man gör det viktigaste en människa kan företa sig – att odla, eller om man reniverar en sommarstuga.

      Just vad anbelangar skapandet av vacker musik, undrar jag om mästare som Händel, Schopin, Tchaikovsky, Shubert och Beethoven hade någon kommunalt finansierad musikskola att grundlägga sina skaparkarriärer genom?
      Eller var det frågan om personliga satsningar med risktagningar och privata uppoffringar som läg bakom?

  9. Ann-Sofie Gavelin

    Hej igen Göran!

    Jag pratar om att odla människan och det levande.
    Inte det döda materiella.
    I min värld är det så, att odlar man inte det levande
    fixar man inte heller det döda.

    Ha det gott
    Ann-Sofie

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Ann-Sofie!
      Det finns nog inget att invända mot det, men frågan är om det ska ingå i kommunens kärnverksamheter som ska prioriteras först?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.