Jag är mycket nöjd med dagens Kommunstyrelsemöte

En månatlig uppförljningsmatris för budgetkontroll som är specad ned till verksamhetsavsnitt är nu framtagen av förvaltningen. Denna kommer att implementeras i internkontrollen från och med 1:a janiari 2016. Efter några år kommer vi sedan att ha ett suveränt underlag för persiodiserad budgetering och uppföljning dito. Ännu så länge avses endast personalkostnadsdelen vilken står för ca 65% av totalen.

Detta antogs av hela kommunstyrelsen i total enighet och jag tycker en eloge är värd att utdela både till förvaltningschefen KS och kommunstyrelsens ordförande som tillsammans mejslat fram det förslag vilket direkt utgör svar på mitt krav på just periodiserad budgetuppförljning

Mitt nästa krav är att lönerevisionerna för verksamhetschefer så småningom ska utgå och inkludera ett r2-värde (r-kvadrat), vilket utgör det statiskiska korrelationsvärdet och anger hur den budgeterade kostnaden överensstämmer med verkligt utfall månad för månad. r-kvadratvärdet kan aldrig överstiga 1,0 men ett värde på 0,9 får nog anses som mycket bra i detta sammanhang och borde rendera en extra bonus.

Ett annat positivt besked är att fastighetsförvaltningen uppvisar stort plus, vilket hjälpts upp genom att den tidigare vinsten hos den tidigare förvaltare nu läggs till som vinstförbättring.

Ytterligare ett positivt besked är att total enighet uppnåddes kring att modernisera gamla  jaktarrendeavtal för kommunens marker.

Detta är bara några av flera bra beslut som togs under dagens långa förhandling i KS och jag tycker att vi nog förtjänat vårt blygsamma arvode med råge idag.

2 kommentarer

  1. Leif Danielsson

    Så ännu, till dags dato, har kommunen inte haft en vettig uppföljning av budget. Man häpnar. Detta infördes på min dåvarande arbetsplats redan 1982…men bättre sent än aldrig.

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för dein kommentar Leif!
      Vad den ene betecknar som vettigt behöver ju inte innebära att andra låter sig nöja.
      Självklart har man även tidigare haft en budgetuppföljning, åtminstone kvartalsvis, men kvaliten har enligt mitt tycke lämnat mycket i övrigt att önska. Så även träffsäkerheten. Miljonbelopp har flutit omkring och plötsligt ”dykt upp” som ur tomma intet, vilket förutvarande politiker kunnat vittna om.
      Med en omslutning på drygt 600 miljoner duger det inte att vi ska försöka styra verksamheten genoma tt sitta bakåtvända och ratta efter kölvattnets krökning 3 månader bakåt i färdriktningen. Jag menar att om varje kostnad konteras omedelbart när den uppstår, så har vi hela tiden en aktuell bokföring, ur vilken vi bör kunna ta fram delbokslut hur ofta vi önskar.
      Detta är även den målsättning som lockat fram utformningen av internkontrollplanen. Revisorernas kritik utgår från vad de kan läsa sig till i efterhand och allt som skett muntligt räknas inte i deras bedömning. Därför är det helt avgörande att vi skapar en styrning som sätter spår och att vi själva som förtroendevalda skaffar oss rätta verktygen för att både kunna ta beslut och avläsa varje enskild verksamhets effektivitet och duglighet.

      Jag vet inte varför det på så många håll i vårt samhälle räknas som integritetskränkande att avkräva effektivitetsmätningar, men jag känner mig förhoppningsfull över att vi ska få fram tydliga nyckeltal som visar just på detta inom vår gemensamma förvaltning.
      Där verkar vi ha majoriteten med oss i det mesta och det kanske är en omvändelse under galgen och i elfte timman, men huvudsaken är att vi nu drar åt samma håll och att det håller pekar mot förbättringar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.