Mitt första år i Vilhelminas kommunstyrelse

Jag hade nog räknat med en mjukare inkörningsperiod, men upptäckte ganska snart att detta kommer att bli en tuff match för alla inblandade, inklusive mig själv.

Jag vet inte hur det sett ut innan, men med et verksamhetsunderskott på drygt 30 miljoner, så blev det ingen inkörningstid alls, utan fullt pådrag på alla fronter. Att sitta i opposition ska ju först och främst innebära huvuduppgiften att granska och peka på alternatvi till de beslut majoriteten fattar. För den opposition jag nu hamnat i blev det mer frågan om att bidra och stötta en grannlaga uppgift att tillsammans med alla andra hitta en väg vi kan enas kring och som verkligen ger resultat.

Att kunna göra lika stort grundarbete som majoritetens heltidsarvoderade kommunalråd låter sig inte göras på ungefär den tiondel av tiden jag har till förfogande, men man får göra så gott man förmår med den tid man kan avsätta. Dessbättre har denna situation även medfört ett seriöst mottagande från den knappa majoritet som idag har huvudansvaret och det har inneburit att alla förslag noga beaktas oavsett vem som lägger fram dem. Det gör även att vi fått lämna förfäktandet att det och det förslaget är vårt partis och det förslaget är ert. Istället bollas ett förslag vanligtvis fram och tillbaka kors och tvärs över partigränser och växer steg för steg fram till något vi alla (eller de flesta av oss) anser vara den bästa kompromissen.

På det sättet tror jag vi finner den mest hållbara vägen framåt mot balans i ekonomi och balans emellan konfrontation och samverkan.

Det jag dock är mest tillfreds med är det utomordentligt smidiga styrelsearbete som ger mig fundamentet på vilket jag står staidigt i mitt uppdrag. Någon gång har det svajat till lite, men helt dominerande är konsensusbeslut vi lyckas ta efter yviga debatter inom partiet. Jag ser det som den vikitgaste enskilda faktorn till att vi kan hålla en tydlig och konsekvent linje i umgänget med övriga partier. Vi är absolut inte perfekta i det avseendet ännu, men har kommit en god bit på väg, kan jag nog tycka.

På det hela taget får jag nog konstatera att jag trist bättre i storm än i stiltje!

 

6 kommentarer

  1. ronny thellbro

    Mycket tilfredsställande är de stundom omfattande och livliga debatter som förs i styrelse och bland medlemmar. De slutar i det mesta med att alla sluter upp bakom ett framvaskat huvudförslag. Ditt regelbundna informerande på mailen om det kommunalpolitiska läget gör att vi som sitter utanför har en god bild av vad som händer. Sommarens träffar med partiets arbete gällande kommunbudgeten har vi alla i minnet som ett konstruktivt exempel på vad som kan åstadkommas med fritidspolitikernas och medlemmarnas engagemang. Strålande är att många slutit upp i arbetet även när sommarkvällen varit solig och ljummen och kanske hellre hade tillbringats vid grillen eller bakom metspöet.
    Som orförande i vår lokalförening kan jag konstatera att vår grupp/förening har flera mycket pålästa personer vilket skapar en en kompetent grupp. Sen vill jag säga att inte minst ditt engagemang och dina rapporter från den dagsaktuella kommunpolitiken har bidragit till kunskap och progressivitet.
    Håller vi fortsättningsvis den här linjen och arbetsmodellen från vårt håll så är vi väl förberedda inför kommande beslut och framförliggande val.

    Ronny Thellbro, avd ordf

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Ronny!
      Jag kan ha full förståelse för om några tycker det känns lite ansträngade med alla våra möten, men samtidigt är det nödvändigt för mig, Rickard och Olga att evta hur långt vi kan gå i olika förhandlingar, utan att det resulterar i split och splittring inom partiet.
      Jag är djupt tacksam för allt stöd och all vägledning jag fått ur dessa konstruktiva styrelsemöten.
      Därutöver flyter det in en hel del synpunkter och debattinspel från vår växande medlemskader. Nu har Amanda lovat mig att lära oss hur vi ska kunna överge maillistan för ett bättre och enklare debattforum på Facebook. Hon har där bildat en sluten gruppspelplan, där alla medlemmarna och styrelsen fritt kan dryfta frågor och lämna meddelanden och rapporter. Det låter ju som ytterligare ett viktigt steg framåt i mina öron.
      Precis som du skriver så har vi börjat få igång vårt kunskapsmaskineri riktigt bra nu och jag tror att vi snart kommer att se en andra våg av nytillskott på medlemsfronten. Därmed kommer ytterligare nytt kunnande med och vi blir ännu effektivare och mångsidigare. Framtiden ser ljus ut för oss. För kommunens del ligger det tyvärr inte lika bra till, men vi får fortsätta med så bred samverkan vi kan nå till att försöka hjälpas åt att komma på rätt köl igen. Jag menar att vi inte ska övergå till att populistiskt försöka tjäna poäng på att peka ut falska vägar som i förstone kan förefalla mindre smärtsamma, men som kommer att svida än värre längre fram. KD ska istället vara ett parti som tar ansvar långt utöver enskilda mandatperioder. Det vinner både kommunen och trovärdigheten på, på sikt.

  2. Östen Stenlund

    Hej Göran, Vad jag förstår så kan du med gott samvete känna dig nöjd med ditt ingångs år här i Vilhelmina. Hetluften och klarspråket har vi alla mått bra av. Min förhoppning är att det blir fler år i Vilhelminas kommunalpolitik. Jag vet att du inte gillar beröm men ditt resultat visar att det går att få saker gjorda om man slutar vara rädd och söker insikt i de frågor som skall tas beslut på.

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Östen!
      Nej du har alldeles rätt i att jag skyggar för beröm.
      Beröm är improduktivt och försätter en så lätt i självbelåtenhet, något vi absolut inte har råd med inför de utmaningar vi står inför. Det stundar ännu sån myckenhet av bistra beslut och åtgärder. Dessutom avskyr jag alla former av personkulter och i synnerhet inom politiken där jag menar att den enda riktiga vägen är lagbyggande. Tyvärr noterar jag att inte alla har den inställingen.

      Men jag gläds själv över att jag allt oftare numera hör andra förfäkta den kommunala likabehandlingsprincipen. På senaste Kommunstyrelsesammanträdet var det ersättaren Ingela Gustavsson som med vaksamt öga förhindrade oss att ta ett inkonsekvent beslut i en fråga. Det var i och för sig ingen stor fråga, men det är så lätt att snubbla i beslutsfattandet om saken presenteras på fel sätt och i synnerhet om man har ett 30-70talet ärenden som ska avhandlas och tiden är knapp. Även Suzanne Sehlin och Mikael Österberg har jag noterat som hjälper till att driva just rättvisefrågan skarpt, vilket gör livet lättare för mig.
      Men ju fler vi blir som håller ett vakande öga på just rättviseaspekten, desto stabilare och mer konsekvent kommer våra beslut att bli. Att det dessutom förhindrar godtycke och mygel är den största och vikitgaste effekten för att medborgarna ska kunna känna att vi lever upp till det förtroende vi fått som just förtroendevalda.
      Din egen insats är mycket betydelsefull och som du kanske vet så har din politiska insats redan satt avtryck både på rikstingets motionsbehandling och i partiledningen via de sakfrågor du driver.
      Tack för det du gjort och det du gör Östen!

  3. fd moderat

    Hej, jag har sökt förstå vad du menar med ”demokratisk rättvisa” .
    Rättvisa är ju ett filosofiskt begrepp som förekommer inom flera områden, som tex politik och juridik.
    Men demokratisk, ska den röstas om? Står den över rättvisa som neutralt begrepp -eller är det ett begrepp enbart inom Vilhelmina politiken, vad syftar den till i så fall?

    Hans von Aachen, Allegory eller The Triumph of Justice (1598)
    Rättvisa är ett filosofiskt begrepp som förekommer inom flera andra områden; politik, juridik, statskunskap och religionsvetenskap.

    Hans von Aachen, Allegory eller The Triumph of Justice (1598)
    Rättvisa är ett filosofiskt begrepp som förekommer inom flera andra områden; politik, juridik, statskunskap och religionsvetenskap.

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Steven!
      Jag är troligen ute på filosofiskt väldigt tunn is nu, men jag uppfattar inte rättvisa som en inkluderar delmängd av demokratibegreppet?
      Jag uppfattar ibland att trots att vår samhällsorganisation har en demokrist grund, förekommer likväl orättvisor långt ifrån sällan.
      Majoritetens övergrepp är för den enskilde individen lika illa som övergrepp från en minoritet eller enskild.
      Ofta blir till och med upplevelsen än värre när flertalet i sitt oförstånd, okunnighet eller gruppsykologi genomför åtgärder eller tar beslut som i onödan kränker den enskildes rättigheter.
      Även om det ur filosofisk utgångspunkt kan vara ett irrelevant ordval, så är det innebörden av vad jag vill signalera att jag står upp för.

      Du känner säkert till att vi har något som kallas ”den kommunala likabehandlingsprincipen” och som innebär att lokalpolitiken på samma sätt som stipuleras i grundlagen, ska behandla alla på likvärdigt sätt oaktat skillnader i person och hierarkisk position?
      Jag tycker att där fortfarande finns mycket att göra. Hur tycker du själv att det står till med dessa saker? Kan det uttryckas enkelt med ett eller två andra begrepp än ”Demokratisk rättvisa”, så ändrar jag gärna min slogan?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.