Nyhetstorkan stressar fram skitjournalistik

Att Försvarets RadioAnstalt kan tänkas få befogenheter att både avlyssna och vidarebefordra resultatet till Säkerhetspolis och Militära underrättelsetjänsten är givetvis integritetskränkande för enskilda, men en rimlig uppoffring vi får stå ut med i kampen mot illasinnade attentatsmän och terror från religionsfanatiker.

Att alla poliser i Sverige hjälps åt att leta efter en ensam eftersökt tänkbar attentatsplanerare, är väl även det rimligt utifrån vad som nyss förevarit och baserat på den information som SÄPO tydligen besitter.

Detta ger dock svenska nyhetsförmedlingen fullt upp i snart en vecka, vilket jag nog kan tycka vara en smula överdrivet, men samtidigt en uppfriskande avväxling från det ständiga tuggandet om sportresultat och Zlatanfebern.

Att det råder ett sug efter nyheter står inte att ta miste på, trots att utländska nyhetsbyråer lyckas fylla timmavis med intressanta uppslag, utan ett enda ord om svenska sportresultat! Nog finns det viktiga uppgifter att förmedla för den som lyfter blicken ovanför ishockeyrinkens plankstaket.

Men när VK nu börjar analysera statistik över vad folk har för sig på toaletten, då får jag erkänna att jag inte orkar bry mig längre. Jag tror att jag klarar mig fint utan den vetskapen och skulle mycket hellre se att journalistiken inriktade sig på att granska spelet bakom kulisserna i våra kommunhuskorridorer bl.a.

Ännu hellre skulle jag uppskatta ifall någon lokaltidning orkade bry sig om den dolda miljöförstöring som fortgår i en accellererande takt i våra vattendrag. Oviljan att ens försöka lätta på det mörkläggningstäcket gör en misstänksam  på ifall det flyter in vikitga ekonomiska tidningsstöd från exploaterande elbolag till tidningen, eller om det bara är okunnighet i kombination med lättjans ovilja att ta del av ny kunskap på området som gör att man anser det viktigare att skriva ren ”skit”journalistik?

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.