Hur omedvetna och obildade får de vara på en nyhetsredaktion ?

Ikväll lät en av TV:s nyhetskanaler oss fösrtå hur fel vi hanterar våra julgranar.

De menade att om alla körde var sin torra julgran till återvinningscentralerna så skulle detta ge uppvärming åt 1200 villor under ett helt år!

Jamen du milde !

Hur många villor skulle kunna värmas av allt bränsle som skulle gå åt ?

En julgran motsvarar ganska precis en avkapad toppbit som lämnas efter varje avverkad gran ute i skogen. Där ligger de samlade i tudental utan att det befunnits lönsamt att ta tillvara för flisning.

Hur i helvete skulle enskilda julgranar då kunna bli lönsamt att återvinna ??

Naiva tokdårar som utgår från att alla i detta landet har en återvinningsstation som närmaste granne.

Återigen ett tydligt exempel på stadsbons inskränkta trångsynthet, eller vad tycker du själv?

 

När jag säker på en representativ bild av typen stereotyp för stadens motsvarighet till ”byfånen” blir detta det närmaste jag kan komma i bildbiblioteket. Ändå finns det så mångdubbelt antal stadsfånar som det finns byfånar.

stadsfånen

10 kommentarer

  1. Rickard

    Hej Göran

    Det mest skrämmande är i precis som du skriver att Stadsfånarna är i klar majoritet och de blir snabbt allt fler. Dessutom har de nära till maktens korridorer. Den befolkningsökning som just nu sker i landet kommer med största säkerhet att enbart ytterligare minska vårt inflytande eftersom den största tillväxten av nya medborgare kommer att ske i städerna. För 10-15 år sedan trodde jag att vi skulle kunna påverka rikspolitikerna åt rätt håll och förbättra förståelsen för våra villkor ute i landet men idag tvivlar jag allt mer på att det är möjligt. Utvecklingen går allt snabbare tempo åt fel håll. Kanske måste vi hitta andra och nya sätt att försöka påverka på en genom våra rikspartier. Kanske en upplysningskampanj om landet utanför staden i tunnelbanan?

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Rickard !
      Eller så får vi börja instifta våra enga mer praktiska lagar lokalt här ?
      Vi har ju snart inga myndigheter att vända oss till för att upprätthålla de lagar som främst anpassats till stadslivets problembilder, så vem fan bryr sig egentligen om oss ? Vem fick senast sin sak ärligt utredd av polismakten här i bygderna?
      Normen har ju istället blivit att brottsplatser inte längre undersöks efter förefintliga spår, utan anmälningarna läggs i vad som mundigheterna har uppfunnit ska kallas ”balansen” för att avskrivas med ”Brott kan ej styrkas”.
      Vi håller i sanning på att få ett A och ett annat B-samhälle, där jag är helt på det klara vilket av dem som utgör A-delen och det är inte den obildade majoriteten i städerna.

  2. Oscar

    Släng julgranen i skogen, så återgår den i naturens eget kretslopp som gödsel åt annan växtlighet.
    Matrester och annat biologiskt avfall skall också komposteras till gödsel och transporteras så lite som möjligt.

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Oscar !
      Precis .
      Men stadsfolket ser inte bilåkandet som något problem som regel.
      Deras svar på hela problematiken stavas elbilar, och varifrån elen kommer har de flesta ingen aning om.
      Att vi uarmar våra vaatendrag genom regleringarna har många för sig att de kan kalla ”Grön energi”.
      Dumheten är det enda i universum som är helt obegränsad.

  3. Lennart

    Hej Göran
    Jag har skrivit om detta tidigare. I dagens Sverige bor 80% av befolkningen i städer. Och det märks. En stad producerar inget som behövs för dess befolknings överlevnad. En stads hela existens bygger på rovdrift av ruala människor och natur. En stad är en gigantisk konsumtionapparat. Det gör att när alla basala behov är täckta måste man hitta på något annat som ger livet mening. Stadsfånen föds med ibland rent bisarr syn på den verklighet som, framförallt vi landsbygdsbor lever i. Det är bara att rada upp ”viktiga och angelägna” åtgärder som måste göras. Den ena efter den andra. När det gäller koldioxidutsläpp, miljö och global uppvärmning verkar det inte finnas någon som hellst analys eller förnuft. Men det är klart. Rätt ordkombination i en forskningsansökan ger anslag.
    En reporter på TV4 frågade sig mycket bekymrad, vad gör man med skinkan efter jul? Det enkla svaret fanns inte i hennes sinnevärld. Ät upp den

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Lennart !
      Jag sökte på google efter bilder associerade till begreppet ”byfåne”. Där fanns en uppsjö att välja ur.
      När jag bytte sökbegrepp till stadsfåne får jag ingenting.
      Efter att ha funderat ett slag kom jag på att det är helt irrelevant, då man ju kan plocka ut vilken TV-kändis som helst, så har man lämplig representant för begreppet stadsfåne.
      Allmänbildningsnivån generellt börjar närma sig övriga parasiterande organismers, så mellanstadiet som stadsfåne förefaller ha passerats så snabbt att det är inadekvat att nyttja.

  4. E Abrahamsson

    Instämmer med alla här i mestadels alla påståenden. När kom man på detta att ta tillvara julgranen? Kustens massafabriker där den skog som stått här och i hela Norrland hur den omvandlades till massa och sedan papper av olika slag var det ingen som nämnd då att det skulle tära på miljön samt huvudsaken människor hade arbete, eller fick söka sig dit för en överlevnad. Några ynka julgranar är det vi nu ska ta tillvara på, men vore det inte bättra rädda skogarna som skövlas?

    Nästan hela svenska kusten är igenslammad av gifter från massaproduktionen är det man nu konstaterar. Toppredatorerna, en havsörnen (äggen) har visat ha långtgående skador. Visst är det dags rädda miljön, det skulle varit gjort långt tidigare.

    Jag såg det där också, 12 villor under 1 år? Tankarna flög också genom huvet på mig, vad har man nu ”hittat på” inbilla människor i?

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Edor!

      Jag tror inte att stadsbon genomsnittligt har lägre intelligens är den rurala eller agrara medborgaren. DÄremot nyttjas tydligen hjärnkapaciteten på ett sätt som inte främjar allmänbildningen. Att hålla reda på artisers privatliv, nya teknikprylar, konsumtionsmode och annat meningslöst, verkar vara det som upptar den tid som skulle kunna ägnas åt att begripa hur livet utanför stadsmuren fungerar.

      Men å andra sidan har jag förstått att en hjärna som inte tränas, precis som muskulaturen, stelnar i statiska mönster och blir mindre flexibel, så då vete fan om inte det bekvämare livet i stan faktiskt genom evolutionen gör folket där dummare på sikt? Att de blir barnsligare och barnsligare jämfört med lantisen är väl dock redan övertydligt faktum?

  5. ronny thellbro

    Jag erinnrar mig en sketch ur serien ”Full Rulle” som gick på 90-talet. Den mest kända sekvensen ur den är när en liten flicka får frågan ”Vad längtar alla barn i världen mest efter” Hon förstod aldrig att hon skulle i linje med PK-åsikten svara ”Fred” utan svarade ”docka, leksaker,hund m.m.”
    Till den sekvens jag tänker på och som har en urban, rolig och självkritisk bäring på det mänskliga stadshabitatet.
    Sven Melander spelade Rulle. Med avancerade och yviga teaterkonster beskriver han den skräck en stadsbo fylldes av när han av misstag råkade hamna på en liten bit med grönt gräs alldeles i närheten av den asfalterade parkeringen. Den skräckslagne hade aldrig tidigare sett grönt gräs.
    Som sagts ovan får vi ett tudelat land i o m att den urbaniserade majoriteten beslutar utifrån sitt begränsade perspektiv men i tron att beslutet är något gott för alla medborgare. Jag har redan hört ett flertal morranden när det gäller den höjda bensinskatten. Till glesboendet hör bilpendling. Den grupp som envisas med att bo där man trivs bäst får finna sig i att dagpendla/veckopendla för att få en inkomst att leva på.
    Det besvärande i detta sammanhang är att rikspolitiker inte kommer frivilligt ut till våra landsdelar utan vi måste nödga dem att komma till oss och upplysa om de problem som uppstått med en oreflekterad stadsagenda. Naturturism skulle kunna vända besöksströmmarna till våra områden men då vill det till en syn på markanvändningen som öppnar för bl.a. spektakulära men miljövänliga turistfällor. Jag tänker på det en gång så genomarbetade projekt Vildmarkspark. Ju folktommare våra områden blir dessto mera skulle de obrukade ytorna kunna omvandlas till visningsprojket som lockar, intresserar och även utgör genbank för hotade arter. Varför kan Canada, USA, Sydafrika,Kenya, m.fl länder? Inom stängslade men vidsträckta områden håller man både gräsbetare och rovdjur. Jag tänker bla.a på Elk Island Park i Alberta. Ett 22000 ha stort område mitt ute på den uppodlade prärien och hållande tusentals hjortar och hjordar av bison. Parken håller en god vägstandrad och besöks av skaror av turister som vill få den relativa närkontakten med bl.a. bison. Yellowstone i Wyoming är ett annat exempel och där man stängslat av långa sträckor för att skydda djuren inom parken. Den är exakt lika stor som Vma kommun.
    Ska vi förvalta stora områden, långt från färdvägarna, så krymper utkomstmörligheter för oss kvarboende. Våra reservat växer och blir inget annat än historiska artefakter till förmenad glädje för framtida generationer. Men, ven vågar ge sig ut i marker som ligger långt från färdvägarna. Den urbaniserade besökaren kommer inte att våga sig in i en miljö som man knappast känner på annat sätt än via media. Den framtida naturfobisten Rulle kommer att få ångest över att, om än i bil nervöst, konstatera att det är ”mil efter mil utan lador och hus”. ”Tänk om bilen stannar och det finns bara skog runt om”.

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Ronny!
      Jag tror du med detta träffade spikens huvud med en äkta kärnträff !
      Precis så ser även jag på framtidsperspektivet om vi inte lyckas få igång en självförvaltning lokalt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.