Det (S)kamlösa hyckleriet

Hur står det egentligen till med Svenska socialdemokraternas ledare och dessas trofasthet mot den ideologi de ställt sig i bräschen för?

Ett par personer som blivit kända genom TV har tagits under sossarnas vingar och beretts nya karriärmöjligheter därigenom.
Kent Härstedt som var en av TV:s uppmärksammade överlevande från Estoniakatastrofen som av partiet frick en rak utstakad karriär rakt in i riksdagen med miljonlön.

Jan Emanuel Johansson fick efter sin medverkan i TV-såpan Robinsson även han en raketkarriär inom (S). Hans meriter i övrigt har jag inte kunnat se skulle ge honom ett berättigande till den riksdagsplats han innehade 2002-2006 samt 2009-2010. Därefter kunde han med hjälp av sin nyvunna status enklare förhandla till sig kontrakt som nybliven privat entrepenör och grundade Folkhemmet Integration AB som drev hem för ensamkommande flyktingbarn. Han sålde sedan detta till riskkapitalister för en kvarts miljard kronor. Samma typ av riskkapitalister som han tillsammans med sina partikamrater tidigare kritiserat  hårt ! Jan Emanuel kör nu omkring i en Lamborghini och har en sportbåt i samma stil och klass. Solidariteten sitter rätt ytligt har jag förstått.

Noteras kan även att det var förre socialdemokratiske finansministern Per Nuder som hjälpte Jan Emanuel att genomföra affären med riskkapitalisterna. För detta fick Per Nuder en liten provision om 12 000 000 kronor.

När Jan Emanuel blev misstänkt för skattefusk bistod Thomas Bodström,  f.d. justidieminister under Göran Perssons regim, som hans advokat.

I ett tidigare nummer av den social­demokratiska idétidskriften Tiden redovisar Daniel Suhonen och Felix Antman Debels en uppseendeväckande namnlista på socialdemokrater som sålt sig till storkapitalet.

Göran Persson har blivit ”konsult” på ett utländskt företag,

Pär Nuder på Wallenbergföretaget EQT,

Björn Rosengren på Stenbeckföretagen,

Erik Åsbrink på Goldman Sachs,

Thomas Östros har blivit vd på Bankföreningen.

Mona Sahlins förre stabschef har hoppat av till privatvården och så vidare.

Från Göran Perssons ­ministärer 1995 till 2006 har inte mindre än 13 av 44 ministrar hoppat av till storföretag och riskkapitalister.

Med miljonlöner köps f.d. politikerna över till den förre motståndaren. För storkapitalet är det ändå strunsummor för att kunna köpa social­demokratiskt inflytande. Mycket står på spel. Det gäller att skaffa sig många tentakler djupt in i det regerande partiets inre kretsar för att försäkra sig om att vinsterna på 9 000 000 000 bara under 2012 skulle kunna fortsätta strömma in. Med köpta sossar kan storkapitalet skapa sig en rörelsefrihet på den svenska marknaden som saknar motstycke i den övriga västvärlden och man måste leta sig ut till bananrepublikerna i Afrika och Sydamerika för att hitta jämförande fribrevsförhållanden som här.

Köpta socialdemokrater som exempelvis Widar Andersson (Akademedia) ­har drivit ursinnig ­agitation för att ­bevara vinstsystemet i välfärden.

Det finns ett ord för sådana som byter åsikt efter vem som betalar mest. Det mest förbluffande och oroande är den skamlöshet med vilket dessa män tillåter sig kappvändandet i offentlig åsyn ? Totalt skamlösa kan det synas.

 

16 kommentarer

  1. Magnus Johansson

    Hej Göran!

    Visst är det så att oavsett parti så verkar fd. regeringsmedlemmar (speciellt) sugas upp av näringslivet. Och det är klart, även fast man är utan regering så kanske hen vill jobba och ha en utkomst och erbjuds välbetalda jobb. Men är det för deras kunskaper eller deras lobbykontakter? Eller både och?
    Men än värre tycker jag det är då tex forna ministrar på vänsterkanten hänger sig åt branscher och inriktningar som man tidigare kritiserat eller ideologiskt kan vara tveksamma till.
    Jag håller med dig: De har ingen skam i kroppen.

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Magnus!
      Om man som en del öppet bajakar rofferi och missbruk av förtroende är det ju illa nog, men då vet man åtminstone var man har dem.
      När man däremot rider på en våg av anförtrodd makt som baserats på ren och skär falskhet, blir man dubbelt besviken och förbannad.
      Jag har sökt efter något liknande bland KD-politikerna i toppositioner inom regeringen, men inte lyckats hitta något hittills. Kanske finns det ändå en viss positiv påverkan från att man per automatik spännt bågen hårdare i och med att man sagt sig stå på en etisk värdegrund istället för en ideologisk ?

  2. Oberoende Observatör

    Ledorden inom socialdemokratin Solidaritet , Jämlikhet , Frihet och trygghet har numera bytts ut mot Girighet , Lögner och egocentrisk , egoistisk inställning. Det åskådliggörs bl.a. av Göran Persson och även Per Nuder som trots miljoninkomster i egna bolag ändå valde att ta ut riksdagens inkomstgaranti.
    Detsamma gäller Reinfeldt och mot den bakgrunden så är det inte konstigt att politikerföraktet växer hela tiden.

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Kjell!
      Det finns dock fortfarande politiker som tar ställning utifrån etik istället för falska ideologier.
      Men ett halvt sekel av indoktrineringskultur och sekulära fnysningar åt den kristna värdegrunden har medfört en rädsla att stå upp för de värden på vilka hela vår grundlag vilar. Den som tänker själv som jag gör, räds dock inte att stå upp för den värdegrunden, även fast man liksom jag är agnostiker eller rent av atesist.
      En gång i tiden räckte det med 10 budord för att hålla ordning på samhället. Numera lär vi ha 1500 hyllmeter lagtext samlad i riksarkivet, men för varje nytt kryphål som ska täppas till juridiskt, så öppnas flera nya. Om vi åter börjar diskutera förkastade begrepp som ”hederlighet”, ”ärlighet” och ”omtänksamhet” iställer för uttryck som alla repellerar mot olika former av kapitala värden eller rent av egennytta, kanske vi kan få en vändning på detta.
      Men så länge folket röstar som man gör, så får vi räkna med att vi får de politiker som väljs.

      • Magnus Johansson

        Nja.
        Den kristna etiken och moralen har nog sina skavanker och under årens lopp har den nog inte visat sig vara varken bättre eller sämre än något annat.
        Senast nu under hösten satt jag och tittade på UG och dokumentären om Livets ord, en ytterst kristen sekt som bidragit med en del politiker inom bl.a. KD. Och det som kom fram om dessa ytterst moraliska, etiska och kristna företrädare var som vanligt penninghungrande girigbukar. Betalda resor och boende,och cash i handen utan kvitto skulle det vara. Så mycket för den etiken och moralen.
        Men det ska erkännas att jag skulle bli ytterst besviken om jag får läsa om att Göran Hägglund hänger sig åt att sälja sig till högstbjudande. Men det får framtiden utvisa…

        Man brukar säga att makt korrumperar och då spelar det verkar inte spela någon större roll var girigbuken har sin hemvist, från vänster till extremhöger. SD-folk verkar ha lätt att klanka ned på andra, men att man har egna i partitoppen som utnyttjar systemet verkar man sopa under mattan.

        • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

          Tack för din kommentar Magnus!
          DU har givetvis helt rätt i att det är många som anväder den kristna etiken för att kamoflera helt andra mål och syften, precis som det är få som orkar leva upp till det som en ideologi förespråkar. Men det går ju inte att belasta vare sig etiken eller ideologin för detta, utan var och en har ju ett personligt ansvar för hur man själv uppträder.

          Det jag tror är att ingen ideologi i världen kan ställa klarare mål än en etisk värdegrund, på precis samma sätt som en lag aldrig kan vara mer allmängiltig än ett religiöst grundat budord. Ju fler ord, desto fler kryphål för den som söker omvägar kring besvärliga krav på egna uppträdandet.
          Vi skulle kunna ersätta hundratusentals sidor av skriven lagtext med ett enda budord om alla satte detta som sin uppriktiga målsättning i vardagen.
          Budordet jag tänker på är det som i en eller annan form återfinns i de flesta religioner och som bygger på djupt filosofika slutsatser och lyder som du säkert redan förutsett: ”-Gör mot andra vad du vill att andra ska göra mot dig”.

          Noterbart i sammanhanget är väl att en del indianstammar undvek att formulera skrivna lagar, utan levde helt enligt en gemensamt övergripande värdegrund, mot vilken varje handling vägdes och bedömdes.Det fungerade det också och många gånger bättre än vårt eget rättssytem. Vad som var en rättvis dom avgjordes inte enligt förutbestämda regler utan återkopplade till hur samhället bedömde den enskildes ansträngning att följa samhällets värderingar.

          Vi är ju bara människor och hur mycket vi än anspänner oss för att bete oss på ett respektfullt sätt, så kommer vi då och då att misslyckas, men det hindrar ju inte att vi kan använda mångtusenårig erfarenhet över umgängets svåra konst, bara för att det även finns inskrivet i religösa skrifter.
          Vare sig vi är troende eller ateister eller mittemellan så duger kristna budskapet betydligt längre än de finast utmejslade politiska idealen. Jämfört med den etik och värdegrund som bottnar i mångtusenårig samlad livserfarenhet, väger alla moderna nykonstruerade ideologier lätt och kan betraktas som abstrakta skrivbordsprodukter i jämförelsen.

          Jag har noga tagit en ställning som kan tyckas paradoxal, nämligen att anamma den judiskt-kristna etiken som mitt rättesnöre fast jag inte finner grund för att kalla mig religiös. Vi blir allt fler agnostiker och ateister som kommit till samma slutsats, nämligen att en ledstjärna för att kunna navigera genom livets labyrinter, måste stå betydligt högre upp på himlen än de relativt nyligt ihopsnickrade ideologierna gör.

  3. Boo Jonsson

    De gamla S-politikerna kanske inte var så ”värdelösa” efttersom de fick så bra betalt på den konkurrentutsatta Marknaden?

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Boo!
      Frågan är ju om det är en lön för förmåga eller ett pris på deras kontakter in i riksdagen?
      Den kompetens de besitter är kanske inte avgörande utan förmer deras kontaktvägar in i maktens boning och då kallas det inte ”konkurrensutsatt marknad” utan KORRUPTION.
      Du är väl inte så naiv att du tror att det är själva den politiska erfarenheten är vård dessa summor för riskkapitalet ?

  4. Leif Danielsson

    Tyvärr är det nog så, att toppen av S-politiker lever ett liv så annorlunda jämfört med de väljare de företräder, att de har svårt att vara trovärdiga när de framför de inprogrammerade ramsorna om solidaritet och rättvisa. De exempel du tar upp visar väl om något, vilket hyckleri som pågår. Dessa personer är omöjliga att uppfattas som äkta sossar.
    Jag hade det tvivelaktiga nöjet att hamna på samma plan som vår ärade Göran Persson en gång i tiden. Planet gick från S-holm till Ske-å, en Fokker utan business class. Herr Persson blev vansinnig och skällde på en av flygvärdinnorna, rasande över att behöva resa med det övriga ”packet” som han uttryckte saken. Han representerade alltså ”packet”. Från den dagen har jag sett Persson för vad han är, en riktig gris som ingenting har att göra med S värderingar. Det finns egentligen bara en sosse jag litat på, Leif Padgrotsky (med reserv. för stavningen)

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Leif !
      Jag delar nog din uppfattning om Padgrotsky. Han var en av de mer genuina. Gamle Tage Erlander var även han en person jag uppfattade som rätt genuin.
      Men Bratsen från de politiska broilerfabriker som ungdomsförbunden utgör är inte alltid ärliga mot vare sig sig själva eller dem de vänder sig till för att lura till sig förtroenderöster.

      Vet du, ibland undrar jag om vi verkligen behöver arvoderade politiker och om vi inte skulle kunna ta alla beslut lika bra oavlönat på kvällstid efter jobbet. DÅ blev det kanske samtidigt mindre intressant för alla åsiktssurfare som idag bara fungerar som röstboskap och som ofta varken syns eller hörs annat än vid omröstningarna i fullmäktige. Vi behöver fler som liksom du törs ha och stå för en egen åsikt och kan kosta på sig att strunta i hur det påverkar den personliga politiska karriären, vilket jag uppfattat gäller i ditt fall likväl som i mitt eget.

  5. Ann-Sofie Gavelin

    Det var värst vilka kängor Göran Persson får nu och då. Vet du, att när Vilhelminasonen/Laxbäckens son, Byggnadsarbetarförbundets ordförande, Bertil Whinberg blev mördad i Talinn 1991, så kopierade facktidningen Byggnadsarbetaren hans agenda, över det som hastade att ta itu med när han skulle komma tillbaka, och la ut i tidningen. …”byggnadsarbetarsonen som är inne på fel bana”…..
    Sedan blev han statsminister.

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Ann-Sofie!
      Ja nu minns jag också vilket liv det var inom rörelsen när det gällde att tvätta bort skammen efter Bertil Whinbergs eskapader i Tallin. Då stod plötsligt hans aktier inte särskilt högt i kurs och han ansågs svikit de socialdemokratiska idealen, var det väl man sa?
      Men han stod väl för lågt i hierarkin för att komma i åtnjutande av de åtråvärda avlatsbrev som fritar en från all intern kritik, som bara de högst upp i rangordningen kan dra fördel av?

  6. E Abrahamsson

    Beropå om centern e na better? E i´nt de Sveriges rikeste parti? Mygelsnoka finns nog litte överallt.

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Edor!
      Jag vet inte om det leder så värst mycket framåt att bara uttala en allmän misstro mot ett visst parti, utan att man har något konkret exempel att utgåfrån?
      Det lilla jag vet är att CCenterpartiets goda likvida ställning bygger på försäljningen av avisan Expressen. Jag har inte hört talas om några hycklerier, där avgående centerpolitiker till exempel låtit som värvas till tveksamma kommunistiska uppdrag eller på annat sätt avslöjat sig som hycklare genom att förråda småföretagarnas intressen. Hyckleri är ju när man säger en sak och sedan själv gör precis tvärtom.

  7. Patrik

    Hej Göran.

    De förnekar sig aldrig dessa S-pampar. 7 Dagar efter din blogg så är det dags igen med rapportering om fri sprit och lyxboende på medlemmarnas bekostnad. Och den enda botgörelsen är ”Oj då vem skvallrade”.

    Med vänlig hälsning

    Patrik Marthin

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Patrik!
      Det som irriterar mig mest är att varje gång något vänstergäng får byxorna nerdragna i media, så dyker det alltid upp några ur de lägre leden som går till försvar, enligt principen att ”-Det sker fuffens även i den privata sfären, bland företagsledare och liknande.”

      Men det hänger väl samman med vänsterns syn på ansvarstagande, att om alla hjälps åt att stjäla, så begås egentligen inget brott, för det personliga ansvaret har i deras tankevärld och ideologi ersatts med kollektivt ansvar. Då blir det tydligen helt logiskt att försvara ett bedrägligt förfarande med att peka på andra bedrägliga förfaranden, ungefär som småbarn som försvarar sig med att ”alla andra gör ju så”!

      ”SCA-chefen åkte ju privatjet till och från en jakt!” är ett i raden av de senaste försvarstalen jag tagit del av och som tydligen ska dämpa kritiken mot sveket inom kommunal. Men så tänker uppenbarligen fler än en av vänsterns anhängare?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.