Dagens arbetsutskott i Kommunstyrelsen (KSau)

Förutom en radda formaliefrågor ägnade vi en avsevärd tid åt att försöka analysera tillståndet för och verkningarna av den nya insamlingsmetoden för sopor och för vilket kommunen har monopol.

Med ensamrätten följer att stort ansvar och behov av kritisk uppföljning.

Det vi tycker oss kunna konstatera är att sophämtningen med gröna tunnorna börjat fungera tillfredsställande, även om själva tunnorna förefaller mest anpassade för tätortsmiljöer, med sina små hjul och  instabiliet vid kraftig blåst.

En enkätundersökning pekar ändå på att fastighetsägarna som svarat, verkar relativt nöjda med hanteringen och funktionen.

Vad som däremot inte fungerar tillräckligt bra är soporna från fritidshusboende och turistsoporna.

Vi har därför givit ett utredningsuppdrag till förvaltningen att redovisa via kartsystemet GIS var vi har fritidshus där ägarna valt tunnor och vilka som föredrar sopsäckar, samt vilka fastighetsägare som har tunnor idag. Stortunnor och containers ska även ingå i beredningen som alternativa lösningar för fritidshusboende och turistsopor.

Gemensamma sopstationer i form av sophus där fastighetsägarna kan ställa sina tunnor utan problem med blåst och snö och nycklade kontainers har diskuterats. Samägande av sopstation för vissa fritidshusområden kan diskuteras.

Sammanfattningsvis ska vi fortsätta arbeta fram en finslipning av våra insamlingsmetoder mot att våra miljömål nås bättre.

Har du ideér eller frågor tar jag gärna emot dig via mail eller telefon.

mail [email protected]

tel 070-5859848

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.