Trygghetsboendet under luppen

Förvisso kan listan på önskvärda faciliteter göras betydligt längre än vad vi i kommunstyrelsen anser kostnadsmässigt försvarligt, speciellt utifrån nuvarande ekonomiska läge.

Vi har låtit en byggnadskonsult inventera åtgärdsbehovet för gamla polishuset. Läckaget från taket är inget alarmerande då bjälklaget är av en konstruktion som inte tagit skada och tätningsåtgärderna är kända kostnadsmässigt.

Att i dagsläget gå ut med detaljerade uppgifter låter sig inte göras, då dels allt inte ännu är fördigräknat och än viktigare att undvika störa förestående förhandlingsutgång med nuvarande ägaren.

Vi har från utbildningsnämnden fått önskemål om lokaler för ca 100 elever som ska genomgå svenskundervisning. Även elever från andra kommuner kan komma att erbjudas platser mot betalning som ger full kostnadstäckning.

I ursprungsförslaget tecknades möjligheten att nyttja översta våningsplanet i gamla polishuset till detta, vilket skulle innbära att endast 8 lägenheter för trygghetsboende kunde byggas (mellanvåningen) fram till dess behovet för språkutbildningen upphört.
Nu ser det däremot ut som att även översta våningsplanet kan nyttjas för trygghetsboende, vilket skulle kunna betyda 16 lägenheter totalt.

Från socialchefen har vi i KS meddelats att risken för tomma lägenheter bedöms som liten och att en plats på trygghetsboende istället för på särskilt boende medför 1/2 miljon lägre kostnader för kommunen för varje plats.
Läget har även det diskuterats med presumtiva hyresgäster, enligt vad jag förstått av den info vi fått från samme socialchefen och kvitterats som positivt från de tilltänkta hyresgästerna.Vilhelmina tätort är ju inte direkt nedlusat med höghus och avstånden till skog och grönområden är ingenstans oöverkomligt. Däremot ligger viktiga butiker samt bibliotek och kulturlokaler så nära man kan önska.

En nybyggnation av enklare slag ligger idag på ca 20000 skr/m2 medan vi här talar om en betydligt lägre ombyggnadskostnad. Jag går inte in på detaljerna här av ovan nämnda skäl.

Vilhelmina rankas idag som den 5:e bästa kommunen att åldras i och med hjälp av ett centralt trygghetsboende kan vi säkert flyttas ytterligare i positiv ranking.
Det viktiga är dock inte rankingar, utan att vi idag har beslutade beviljade boenden som vi inte har lokaler att kunna effektuera besluten med. Detta kan komma att kosta oss dryga böter om vi inte relativt snabbt löser boendefrågan för de som har behoven.

Sammantaget finns inte särskilt lång tid att vinka på och beslutet måste tas innan vi försätter oss i en ohållbar ställning gentemot IVO. Fullmäktuge har beslutat att detta är det spåret vi uppdragit åt förvaltningen att följa.
Kommunstyrelsen har inga egna bedömningar gällande behov, utan reagerar på besluten från Utbildningsnämnd och Socialnämnd. Vår uppgift är att skaffa fram de lokaler som täcker meddelade behov och göra detta på ett kostnadsmässigt ansvarsfullt sätt. Den andra buggnaden där bl.a. Handelsbanken har sitt kontor, har idag kostnadstäckning genom uthyrningarna i båda planen.

För övrigt skulle jag önska att jag antingen hade en outtömlig kommunkassa att ösa ur eller åtminstone att jag kunde trolla med knäna!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.