Vad är egentligen det största hotet mot oss?

Politiker och mediafolket i hela västvärlden talar om klimatförändringen som det allvarligaste hotet mot mänskligheten. De pekar på smältvatten från polernas istäcken och glaciärer som kan komma att höja havsnivåerna och utlösa stormar och orkaner av en omfattning vi har svårt att föreställa oss.

Men forskare pekar på en än större fara – massutrotning och sönderslagning av ekologiska system.
MiljöhotenTill vänster ser vi hur man viktat hotet för artutrotningen som pågår för fullt.

Till höger ser vi sektorn för hotet som den kommande bristen på fosfor och andra viktiga näringsämnen utgör.

I sektorn rakt upp återfinner vi hur forskare sammanställt internationella underlag för hur allvarligt klimathotet ska ses i förhållande till övriga hot.

Det betyder inte att vi kan negligera klimatförändringen, men att det är fel att koncentrera alla resurser på det hotet.

Läs mer

Men vi satsar inte särskilt mycket på att fundera över våra existensiella möjligheter framåt i tiden.

Enliigt kosmologen Max Tegmark går mindre än 0.00001 procent av världens totala BNP idag till att minska existentiell risk, och det finns fler vetenskapliga publikationer kring dyngflugan än det gör kring mänsklig utrotning.

4 kommentarer

  1. Edor Abrahamsson

    Jag vill också tillägga – såg du senaste Vetenskapens Värld? Där har nu åter TBC:n blivit ett av de största hoten i världen. Det finns inte längre någon bot mot den. Medicinerna skyddar, eller botar inte längre och bakterierna hittar nya vägar överleva genom snabb mutation. Inte i närheten av vår mänskliga mutationsförmåga.
    Och ytterligare är alla könssjukdomar som människor drar på sig genom sex mellan samma kön, men även utom. Det går inte längre skydda sig och tro att en kondom är räddningen till livet för ett par njutbara minuter. Döden klappar på ändå när man inte tar varningarna på allvar. Ingen medicin längre finns som förhindrar dessa fasansfulla och ofta självförvållade sjukdomar. Det sägs det finns en medicin kvar, i sprutform som lindrar.
    Till råga på allt har vi dessa insekter som har allehanda sjukdomar som vi människor får, ofta i slutändan dödliga.
    Vi ska var glada så länge vi har kylan i norr. – 30 är bara bra mot bakterier. En nordbo är en nordbo. Islänningen var vår grundfader (I alla fall min är jag ganska säker på). Honom har vi mycket tacka för.

    Lev väl

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Edor!
      Jag har under många år varnat för det största hotet vi har mot oss, vilket är att vi är alldeles för tättbefolkade inom en del områden i världen. Ur smittspridningssynpunkt är detta inget mindre än en utmaning mot naturen.
      Under de 3 800 000 000 som det funnits liv på jorden har ingen enskild art tillåtits att dominera någon längre tid.
      Människan kan knappast räkna med att utgöra det första undantaget.
      Redan om ett par årtionden har vi förbrukat de samlade tillgångarna på fosfor och en del andra viktiga näringsämnen och då är svältdöden ett faktum för väldigt många.
      Men med svält förler även minskat immunförsvar och så är en cirkus igång, där folk kommer att fly från en osynlig fiende och långt värre kaos vid hårdbevakade gränser än det vi nu ser nere på Balkan blir ett faktum.
      Huga!

  2. Magnus Johansson

    Hej Göran!
    Jag tror på att Trump är det absolut just nu största hotet.
    Ps: Det är bra att du lägger ut länkar, men de tre sista länkarna säger inte speciellt mycket. Första är på kinesiska? och de två andra är googlesidor.
    Ha det gott!

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Magnus!
      Jag ska undersöka vad som är fel med länkarna.
      I övrigt begriper inte jag heller hur i glödheta frityroljan amerikanerna tänker som stöttar en sådan jubelidiot som Donald Trump?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.