Ändra attityd eller förtvina!

Det är en mänsklig och naturlig reaktion att krampaktigt försöka rädda det sista av byns infrastruktur, och då blir det skolan man har störst möjlighet att bestämma över via sina folkvalda.
Postkontoret och butiken har redan i många fall fallit för strukturrationaliseringens skoningslösa bila.
Att i det läget hänfalla åt gråt, ilska, böner och till och med hot, kan ses som ett uttryck för den desperation folket känner inför att ställas utanför, när byn framtid tecknas som enbart tillhåll för pensionärerna, så länge de nu orkar klösa sig fast innan vårdbehoven växer dem över huvudena.

Men lösningen för byns framtid ligger varken i skolan, affären eller postkontoret!

Om vi tillåter oss att tänka tanken fullt ut, att vi mitt ute i skogen skulle bygga en spitter ny skola, en matbutik av normat storlek samt etablera ett postkontor, så är det väl ingen som på fullt allvar inbillar sig att det därmed skulle växa upp en livaktig by på samma plats?

Etablerar vi däremot en fabrik av typen Martinssons trä AB, eller en annan uthållig förädling av lokala råvaror, blir saken en helt annan. Det skulle skapa den tilltro till framtiden med långvarigt tryggade lönevillkor, som skulle få barnfamiljer att våga bygga nytt nära arbetsplatsen.
Skola och mack med tillhörande butik blir den indirekta följden när tillräckligt stort nytt underlag finnes.

Vi kan aldrig krysta fram tryggade byaskolor, utan det är förspilld ansträngning. I det röda Västerbotten härskar avunden och klimatet för småföretagandet kunde varit mycket bättre.
Stora etablerade företag har ingen anledning att flytta och de fåtaliga chanstagare vi har lokalt, får inte mycket hjälp att skapa framtidens stora arbetsgivare.
Det är dags att sluta gnälla om byskolorna och istället satsa för fullt på att underlätta för småföretagarna. Observera att jag skriver småföretagarna (personerna) och inte småföretagen, för det måste alltid finnas en eldsjäl bakom varje företag.

Jag kommer att göra mitt för att vi ska undvika fler skolnedläggningar, men får vi inte igång småföretagandet är hoppet ändå ute, inte bara för byarna utan även för våra förhållandevis små ”centralorter” som VIlhelmina, Dorotea, Åsele och till och med Lycksele. Däri ligger vår största utmaning kring vilken vi alla absolut måste hjälpas åt att få en ändring till stånd!

2 kommentarer

  1. Leif Danielsson

    Så du kunde inte avhålla dig från att slänga ur dig en politisk floskel. Att man är röd innebär tydligen att, åtminstone vi västerbottningar, är avundsamma. Skäms!!
    Är det inte dina kloka företrädare som styrt landet under 8 års tid? Vad har den borgerliga regeringen gjort för Norrland under alla dessa år? Jag tror inte du har så många positiva fakta att peka på. Menar du på fullt allvar att det är vi avundsamma som är orsaken till dåligt företagsklimat??
    Då tycker jag det är betydligt mer vanhedrande att få höra att gräddan av svenskar gömt pengar i skatteparadis och undgått ca 7 miljarder i skatt. Stackars satar, de hade det säkert väldigt knapert och var tvungna att gömma sina sparpengar. Vem är egentligen värst, en avundsam västerbottning eller en samhällets ”stöttepelare” som fullständigt skiter i att ta något som helst samhällsansvar??

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Leif!
      Du har helt klart en poäng i det du skriver.
      Nu var det inte meningen att min anklagelse om röd avund skulle gälla generellt för alla som ställer sig bakom vänsterideologier, men däremot vidhåller jag att en stor del av oviljan till risktagande och att lämna tryggheten som löntagare för att prova bärkraften i egna vinga, härrör från just de motsatta flosklerna om företagare som skattesmitare och samhällsparasiter. Vilka jobb skulle skapas åt alla löntagare om vi inte hade kreativa företagare?

      Att några näringslivstoppar betett sig omoraliskt och ibland rent olagligt är givetvis helt oförsvarbart.
      Men titta på den skadeglädje som detta resulterat i och där tusentals idogt strävsamma egenföretagare åker med ut i badvattnet!
      Jag blir så förbannat less på den attityden och den kommer ensidigt från vänsterideologer.
      Samma personkategori som inte blygs att själva sko sig hämningslöst så fort tillfälle ges.

      Jag kan inte påstå att jag har rätt och du därmed har fel, utan jag skriver ur hjärtat hur jag själv upplever de attityder som jag möter från många, men långt ifrån alla, ute på den röda ytterkanten och tyvärr också från alltför många ljusrosa ”opolitiska” köksbordsdebattörer.

      Diverse rankingar över företagarvänligheten visar att min uppfattning åtminstone inte är helt grundlös.
      Men jag säger absolut inte emot dig, att den senaste borgerliga regeringen inte tillförde något positivt mätbart till vårt företagsklimat här. Ren och skär storstadspolitik var allt vad de åstadkom. Där delar jag din bedömning och kritik, då den är helt befogad kan även jag tycka.

      Bra att du står upp för det du anser vara rätt och riktigt Leif. Jag har totalt fått omvärdera dig sedan min första kontakt med dig och det är definitivt inte till din nackdel. Du har uppenbarligen kurage och ryggrad och har verkligen vunnit min respekt!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.