Nej så enkelt är det nog inte….

..som Maria Kristoffersson antyder i sitt senaste blogginlägg, att nedskärningarna skulle undvikits om bara Alliansen fått förnyat förtroende att sitta i majoritet i VIlhelmina !

Det som sliter sönder vår ekonomi nu anser jag inte går att skylla på ”fel politik”, även om en mycket tydligare politik för ny- och småföretagande ligger högt på önskelistan.

Sanningen är mer komplicerad  och hänger mest på en attitydglidning, där kommunen pådyvlas allt större delar av det personliga familjeansvaret.
Med den skenande kostnadsutvecklingen inom socialtjänstens omhändertagande inom IFO (Individ och FamiljeOmsorgen) och LSS ( Lagen om Stöd och Service till vissa funktionshindrade), kan vi inte räkna med att ett enkelt skifte av majoritet skulle ställa allt tillrätta.

Vad vi behöver är ett samlat grepp i samverkan över alla partigränser, med beslutsam inriktning att förebygga ytterligare omhändertagandefall och succesivt slussa ut alla som skulle kunna klara sig med hjälp av civilsamhällets nätverk, ut ur trygghetssystemet och tillbaks till ett normalt självstyrande ansvarstagande.

Vi kan exempelvis starta med att tillsätta en fullmäktigeberedning med det uppdraget att finna sätt att förebygga och återföra så många brukare som möjligt till ett normalt liv utanför trygghetssystemet.

Att politiken kommer att se lite annorlunda ut med en ny majoritet är säkert, men att det per automatik skulle eliminera de underskott som tvingar fram besparingar på kultur- och fritidssektorn är inte seriöst att tro.

3 kommentarer

  1. Leif Danielsson

    På punkt ett håller jag med till fullo. Att Alliansen skulle ha lyckats bättre är en utopi. Efter Maria K:s totala fiasko som kommunalråd borde hon ha dragit vissa slutsatser, men inte.
    Detta evinnerliga gnäll om att småföretagare ”ska ha bättre villkor” har jag hört till leda i hela mitt vuxna liv. Om det nu är så oerhört viktigt, varför löste inte Alliansen denna fråga under sina åtta år?
    Jag kan inte låta bli att nämna hur ni borgare resonerar. När det gäller stöd och bidrag är det förtagande som alltid hålls om ryggen. Inget fel i detta, det behövs. Men ni glömmer ca 60-70% av befolkningen. Jag ser aldrig att ni tänker på denna del av befolkningen. Ni tar dem som givna, att de ska dela era åsikter i vått och torrt. Alltså behöver ni inte rikta era omsorger mot dessa.
    Glöm aldrig att det må finnas hur många slipsnissar, med svarta blanka skor, som har en oerhörd makt och som drar upp de stora planerna för Sverige. Utan lojala arbetare som håller alla dessa industrier och företag i gång, skulle inte en enda produkt lämna verkstadsportarna. Dessa människor existerar inte i er tankevärld. Skäms!
    När det gäller resten av dina tankar är det gammal borgerlig skåpmat. Dra in ”bidragen”, låt ”dom där” klara sig själva, skicka dem till AF etc.
    Gud förbjude att du, Göran Jonzon, blir kommunalråd. Då flyttar jag till Yttre Hebriderna.

    • Göran Jonzon (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Leif!
      Jag är inte så säker på att medborgarna på Nya Hebriderna skulle uppskatta att få det tillskottet.
      Du verkar ha personliga bekymmer så som du går på?
      Det påminner om din partibroder Karl Gusstav Abramsson, när han i fullmäktige för några år sedan uttalade en motsvarande fatwa. Han sade sig ”bäva för den dag Göran Jonzon skulle komma att sitta i kommunstyrelsen”.
      Ni vänsterpolitiker verkar ha fallenhet för att vara lättskrämda?
      Nu har jag sedan valet funnits i både kommunstyrelse och dess arbetsutskott och det utan att harmageddon inträffat. Tvärtom har jag systematiskt arbetat för ett enande kring sakfrågorna och uppmanat att lämna partikäbblet utanför styrelserummet, med viss framgång skulle jag vilja framhålla.

      Men du Leif verkar leva kvar i en gammal partikultur, där det gällde att vara värst i att utdela verbala rallarsvingar. Ska du vara med och bygga framtiden, får du nog tänka om och släppa ditt krampaktiga tag om en snedvriden aggressiv verklighetsuppfattning, annars finns det risk att någon sänker din flyttbåt redan långt innan du når fram till Nya Hebriderna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.