Ska skattepengar bekosta religionsutövandet??

Bidrag till trossamfund

Jag måste tillstå att jag inte tidigare funderat över varför trossamfund ska tilldelas medel ur statskassan? Men detta inlägg väckte frågan och jag har inget bra svar. Det brukar innebära att det finns anledning att gräva vidare. Har du någon hållbar argumentation som motiverar dessa bidrag?

2 kommentarer

  1. Göran Jonzon (inläggsförfattare)

    När vi nu i VIlhelmina gör som andra kommuner redan gjort och utgår från principen att vuxna arbetsföra myndiga medborgare bör kunna bekosta sina fritidsintressen utan stöd av skattebetalarnas kollektiv, så borde väl även staten se över hur man använder skattemedlen?
    Har svenska staten nu påtagit sig ett nytt ekonomiskt ansvar för en annan religion, sedan man avsagt sig ekonomiska ansvaret för svenska kyrkan?

  2. Stefan Rådström

    Göran, den myndighet som har ansvaret för utdelandet av religionsbidragen är ”Nämnden för statligt stöd till trossamfund”. Den mest intressanta sidan på denna sajt är i detta fall nog Bidragsberättigande trossamfund, där det bl.a. står följande:

    Det är regeringen som avgör vilka trossamfund som kan få statligt stöd.
    Samfunden är grupperade enligt följande: lutherska kyrkor, frikyrkor, ortodoxa och österländska kyrkor, riksorganisationer tillhörande Islamiska samarbetsrådet samt övriga samfund.
    SST ansvarar inte för bidraget till Svenska Kyrkan.

    Svenska Kyrkan specialbehandlas således av staten, trots att kyrkan och staten formellt (och i den allmänna debatten) varit helt separerade sedan år 2000:

    Svenska kyrkan får ett indirekt statsbidrag (stöd) av staten genom att Svenska kyrkan inte behöver betala för att staten tar upp kyrkoavgift över skattsedeln. Detta har ett värde på cirka 115 miljoner för Svenska kyrkan. Därtill kommer kyrkoantikvarisk ersättning på 460 miljoner per år.

    Det är också intressant med lagtexten kring religionsbidraget. Där sägs det bl.a. att:

    Förutsättningar för statsbidrag
    3 § Statsbidrag får lämnas endast till ett trossamfund som 1. bidrar till att upprätthålla och stärka de grundläggande värderingar som samhället vilar på, och 2. är stabilt och har egen livskraft.

    Går man igenom listan över samfund som får bidrag, finns det åtskilligt att fundera över hur väl vissa av dessa lyckas uppfylla den första punkten i denna lagparagraf (särskilt gällande kvinnosynen, synen på homosexuella och andra HBTQ-grupper, aborter, barnens rättigheter och synen på barnaga, osv).

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.